MobileΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπρώχνουν τον Λαγό εκτός Ευρωβουλής -Το επεισόδιο με την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Ο Γιάννης Λαγός είναι ανάμεσα στους καταδικασθέντες για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, και πλέον αναμένονται οι αποφάσεις για τις ποινές, αλλά και για την αναμενόμενη σύλληψή του.

Ωστόσο ο Γιάννης Λαγός είναι ευρωβουλευτής και έχει ασυλία, οπότε σε περίπτωση που δοθεί εντολή σύλληψής του, θα πρέπει το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του.

Οι διαδικασίες για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ποινής του Γιάννη Λαγού, εφόσον αυτή δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του. Στη συνέχεια αυτό θα διαβιβαστεί στην Ευρωβουλή ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες άρσης της ασυλίας του.
Μετά την άρση της, οι βελγικές αρχές θα πρέπει να τον συλλάβουν και στη συνέχεια στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής θα ζητηθεί η έκδοσή του. Όλα αυτά στην περίπτωση που ο Γιάννης Λαγός δεν έρθει οικειοθελώς στην Ελλάδα. Επομένως, ανάλογα και με τις δικαστικές εξελίξεις, μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφιστεί την άρση της ασυλίας του εν λόγω ευρωβουλευτή πιθανότατα στην επόμενη Ολομέλεια στις 19 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, πάντως, το κλίμα στις Βρυξέλλες για τον Γιάννη Λαγό, μετά και την καταδίκη του, μόνο ευνοϊκό δεν είναι, καθώς ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι με αφορμή υβριστικά σχόλια του Γιάννη Λαγού κατά της ευρωβουλευτού της ΝΔ Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η επιστολή Βέμπερ στον Σασόλι για τον Λαγό

Βρυξέλλες, 9 Οκτωβρίου 2020

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη εγγεγραμμένου μέλους, του κ. Ιωάννη Λαγού, έναντι ενός μέλους της Ομάδας του ΕΛΚ, της κ. Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στη διάρκεια ανταλλαγής e-mail στις 6 Οκτωβρίου, κατά τη δίκη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία ότι συνιστά εγκληματική οργάνωση, ο κ. Λαγός απευθύνθηκε δημοσίως με υβριστικά σχόλια στην κ. Ασημακοπούλου βάσει των ισχυρισμών περί εμπλοκής της σε αυτό που ο κ. Λαγός προσδιόρισε ως πολιτική «συνωμοσία κατά μελών της Χρυσής Αυγής».

Επιπλέον, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την εκπρόσωπο του ΕΛΚ ότι «καταρρακώνει τη δημοκρατία» και αποκάλεσε «πολιτικό απόβρασμα» τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον ρόλο που έπαιξε στο να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Αυτά τα σχόλια υπερέβησαν το όρια του υπεύθυνου πολιτικού διαλόγου τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Πέραν τούτου, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ανάρμοστη υπό το φως της ετυμηγορίας που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο στην Αθήνα, που καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πάντα ισχυρά προσηλωμένο στην προάσπιση με αποφασιστικότητα της δημοκρατίας έναντι του φασισμού και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του Κοινοβουλίου μας.

Ως εκ τούτου, βάσει του Άρθρου 175 του Εσωτερικού μας Κανονισμού, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά.

Μάνφρεντ Βέμπερ
Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Ανδρουλάκης έχει ήδη στείλει επιστολή στον Σασόλι για τον Λαγο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και αναφερόμενος στο θέμα του Γιάννη Λαγού, είπε ότι η άρση ασυλίας μπορεί να είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία. Γι’ αυτό, όπως είπε, πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασόλι ζητώντας να πάρει πολιτική απόφαση, ώστε μέχρι να έρθει η άρση ασυλίας του καταδικασθέντος ως μέλους της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης Γ. Λαγού, αυτός να απομονωθεί, να μην έχει δημόσιο βήμα στον δημοκρατικότερο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει περικοπή των προνομίων του.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ληφθούν μέτρα για τον Λαγό

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ληφθούν μέτρα για τον Γιάννη Λαγό.

«Όπως γίνεται σαφές από την απόφαση, καταδικασμένος ως συμμετέχων στη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης είναι και ο ευρωβουλευτής εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή το 2019 Γιάννης Λαγός, σε βάρος του οποίου μπορούν να ληφθούν μέτρα, ενώ πολιτικό ζήτημα προκύπτει και για την απομόνωση του δεύτερου ευρωβουλευτή, που επίσης είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, Θανάση Κωνσταντίνου, καθώς με δικαστική απόφαση πλέον το μόρφωμα, που κάποτε είχε εισέλθει και στην Ελληνική Βουλή, επιβεβαιώνεται ότι έδρασε ως εγκληματική οργάνωση που έδινε εντολές για δολοφονίες, βιαιοπραγίες κ.λπ.
Είμαστε βέβαιοι ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φανεί αντάξιο της ιστορικής απόφασης καταδίκης του ναζισμού, συγκροτώντας ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο», τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/sprohnoyn-lago-ektos-eyroboylis-epeisodio-me-asimakopoyloy