Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024 14:47
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό έντασης με τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα – Τα τρία σενάρια


Ρότα για νέο κύκλο εντάσεων βάζει η Άγκυρα με την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει την Τρίτη από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ένα 24ωρο πριν τον απόπλου, φρόντισε να δώσει το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας. «Μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε κανέναν σχεδιασμό ή ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η χώρα μας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για «περιοχές τουρκικής ευθύνης» και σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν παράνομες άδειες από τα κατεχόμενα στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία κάτι που δείχνει πως το γεωτρύπανο θα κινηθεί στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Ελλάδα δεν εφησυχάζει, και παίρνει τα μέτρα της, διεξάγοντας τις τελευταίες 10 ημέρες ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, με τη Γαλλία, σε μια κρίσιμη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, και τις κυπριακές δυνάμεις.

Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί ανοιχτές γραμμές με όλους τους συμμάχους για να υπάρχει συντονισμός ώστε να δοθούν απαντήσεις ανάλογα με το μέγεθος της πρόκλησης που θα επιχειρήσει η τουρκική πλευρά. Λίγες ώρες πριν από τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, η ελληνική πλευρά στρέφει το βλέμμα της σε τρία πιθανά σημεία ανάπτυξης του τουρκικού γεωτρύπανου, στην κατεχόμενη Καρπασία, στο οικόπεδο 6 ή, ακόμη δυτικότερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με την Ελλάδα.

«Οποιαδήποτε ένταση προκαλέσει δεν θα είναι απλώς διμερής, θα εκληφθεί ότι παίζει το παιχνίδι του Πούτιν διασπώντας την ενότητα της δυτικής συμμαχίας. Αλλά νομίζω ότι το επικρατέστερο είναι να περιοριστεί σε έναν πλου πέριξ της βόρειας πλευράς της Κύπρου, θα το δούμε βέβαια, επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης.

«Γεωτρύπανο είναι άλλης τάξης, μεγέθους, πρόκληση σε σχέση με το Ορούτς Ρέις και ένα σεισμογραφικό που με ένα σόναρ κάνει μία έρευνα στο βυθό της θάλασσας. Πολύ βαρύ και αυτό, αλλά το γεωτρύπανο, και έτσι το αναγνωρίζει και το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ένα τετελεσμένο που δημιουργείται, μια τρύπα θέλω να πω σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Στην προκλητική ρητορική πλειοδότησε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας ενώ αναφέρθηκε και στο τουρκικό γεωτρύπανο.

«Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. και αύριο το πλοίο Αμπντουλχαμίντ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Την παραμονή του απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν, η Άγκυρα επαναφέρει και την αναθεωρητική της ρητορική, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αμφισβητεί και πάλι την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

«Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα  είναι στρατιωτικοποιημένα.. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας αλλά η χώρα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από το 2020, αλλά και η διεθνής κοινότητα ξέρει πολύ καλύτερα τι συμβαίνει πλέον με την τουρκική συμπεριφορά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πάντειο Κώστας Υφαντής.

Πηγή: skai.gr