MobileΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκευωρία Novartis: Σήμερα το πόρισμα για Παπαγγελόπουλο – Αντίστροφη μέτρηση για Ειδικό Δικαστήριο

Πόρισμα ΝΔ με οκτω αδικήματα – Τι αναφέρουν για τα μη πολιτικά πρόσωπα – Στην γραμμή Παπαγγελόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα τελικά συμπεράσματα της πολύμηνης έρευνας για το στήσιμο της σκευωρίας Novartis και την παραδικαστική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η πορισματική έκθεση του Κινήματος Αλλαγής θα ζητούν την παραπομπή του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για οκτώ βαρύτατα αδικήματα μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής συμμορίας, δωροληψία και εκβιασμό. Παράλληλα, ειδικό κεφάλαιο θα αφιερώσουν για τις πράξεις και παραλήψεις εξι μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση ή που εντοπίστηκαν να λειτουργούν ως εκτελεστικοί βραχίονες του περίφημου Ρασπούτιν.

Τα κείμενα συμπερασμάτων των κομμάτων θα συζητηθούν σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής (11:30) προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανότητα κοινής κατάθεση πορίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συμφωνούν ως προς τα αδικήματα για τα οποία πρέπει να ασκηθεί δίωξη στον πρώην υπουργό, διαφωνούν ωστόσο στον βαθμό εμπλοκής των μη πολιτικών προσώπων με τους βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη να συμπεριλαμβάνουν στο αδίκημα της συμμορίας και τους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Απο την άλλη πλευρά το πόρισμα των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρεί να αποδομήσει το κατηγορητήριο του κ. Παπαγγελόπουλου ενώ θα υποστηρίζει πως εγείρονται και λόγοι ακυρότητας των ερευνών που προηγήθηκαν.

Το ΚΚΕ στο κείμενό του θα επισημαίνει ότι οι διαξιφισμοί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ “συσκότισαν” τις έρευνες για τις υπαρκτές και διαχρονικές παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη.

Πάντως, το τελικό πόρισμα που θα υποστηρίζεται απο την πλειοψηφία θα κατατεθεί εως το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ώστε να ορίσει την ημέρα συζήτησης και ψήφισής του στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

nova

Πόρισμα ΝΔ με οκτω αδικήματα – Τι αναφέρουν για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Πιο αναλυτικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας θα καταγράφει σε περίπου 400 σελίδες την όζουσα δράση του κ. Παπαγγελόπουλου και των πιθανών συνεργών ενώ θα τεκμηριώνει νομικά τις πράξεις και παραλήψεις του πρώην υπουργού. Συνολικά, θα ζητείται η διωξη του τεως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για οκτω αδικήματα:

-ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας  σε βαθμό πλημμελήματος
– ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουδιας σε βαθμό κακουργήματος
– παράβαση καθήκοντος
– παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση
– απόπειρα εκβίασης
– δωροληψία υπαλλήλου
– σύσταση συμμορίας – εγκληματική οργανωση

Σε ειδικό τμήμα περίπου 50 σελίδων θα καταγραφεί και ο ρόλος των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη στην σκευωρία Novartis.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες οι εισαγγελείς Διαφθοράς θα αναφέρονται και στην τεκμηρίωση των αδικημάτων του κ. Παπαγγελόπουλου.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν για παράδειγμα πως για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας θα αναφέρεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε πιέσεις στους εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να κατασκευάσουν διώξεις κατά των δέκα πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία και με παράνομους μάρτυρες. Αντίστοιχα, για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής συμμορίας που αποδίδεται στον κ. Παπαγγελόπουλο θα γίνεται αναφορά σε συνεργούς του και συγκεκριμένα στους Γ. Φιλιππάκη, Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου.

Ειδικότερα για τους  συμμέτοχους θα αναφέρεται:

Από τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και του άρθρου 7 του ν.3126/2003 συνάγεται ότι, αν η Βουλή προσδώσει στον Υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του ως Υπουρ- γού, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι εφεξής κατηγορούνται και δικάζονται με τον Υπουργό, μόνον δε ο χαρακτηρισμός του Υπουργού «ως δράστη» από τη Βουλή χαρακτηρίζει και τους συμμετόχους του ως συμμέτοχους Υπουργού, και συνεπάγεται την εφαρμογή για τους τελευταίους των διατάξεων του νόμου περί ποινικής ευθύνης των Υπουργών, προκειμένου, έτσι, να διασφαλισθεί, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου, η συνεκδίκαση των εναντίον τους κατηγοριών. Οι συμμέτοχοι του Υπουργού συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο και δικάζονται κατά τις διατάξεις του παραπάνω νόμου μόνο, όταν παραπεμφθεί και ο υπουργός και μαζί με τον τελευταίο, ενώ όταν δεν ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του υπουργού και δεν παραπεμφθεί ο τελευταίος στο Ειδικό Δικαστήριο, γιατί η Βουλή απέρριψε ως προδήλως αβάσιμη την πρόταση για την άσκηση της ποινικής δίωξης ή γιατί αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη εναντίον του, τότε δεν θίγεται ως προς τους συμμέτοχους πολίτες η δικαιοδοσία των τακτικών ποινικών Δικαστηρίων και αυτοί δικάζονται κατά τις κοινές διατάξεις και υπάγονται στα τακτικά ποινικά δικαστήρια.

Εν προκειμένω τυχόν άσκηση δίωξη της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο. Κατά τη διάταξη του άρθρου 10 του ν.3126/2003, το μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου που θα οριστεί ως ανακριτής έχει το δικαίωμα και οφείλει να επεκτείνει τη δίωξη και κατά των συμμετόχων που δεν αναφέρονται στην Απόφαση της Βουλής για τη δίωξη”

Τα δυο κεφάλαια

Το συνολικό κείμενο θα χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια καθώς εκτός απο το στήσιμο της σκευωρίας Novartis, η προανακριτική εντόπισε ισχυρές ενδείξεις για εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου και σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις.

Στο προοίμιο θα καταγράφεται το μοτίβο της τοξικής δράσης του πολυπλόκαμου μηχανισμού Ρασπούτιν με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ελέγξει τους αρμούς της δικαστικής εξουσίας ενώ στο “δια ταύτα” για ζητείται η παραπομπή του πρώην υπουργού για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής συμμορίας, δωροληψίας, εκβιασμού κ.α.

Mεταξύ άλλων θα υπογραμμίζεται ότι ο μηχανισμός με την καθοδήγηση του κ. Παπαγγελόπουλου:

– διοχέτευε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ δημοσιεύματα σε βάρος πολιτικών, επιχειρηματιών και ανεπιθύμητων δημοσιογράφων που ήθελε να στοχοποιήσει

– εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις.

– όσοι εισαγγελείς αρνούνταν να υποκύψουν στις απαιτήσεις του “Ρασπούτιν” και να προβούν σε παράνομες πράξεις, στοχοποιούνταν – συνήθως απο τα ίδια ΜΜΕ – . Τα νέα στοχευμένα δημοσιεύματα χρησιμοποιούνταν για για να ξεκινήσουν πειθαρχικές διώξεις εναντίον των απείθαρχων εισαγγελέων και να καμφθεί η αντίστασή τους.

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, το κείμενο συμπερασμάτων θα περιλαμβάνει:

– τις καταθέσεις ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών που κατήγγειλαν εκβιασμούς προκειμένου να κατασκευάσουν “άρον – άρον” διώξεις κατά των 10 πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατέθεσε : “Ο Δ. Παπαγγελόπουλος γνώριζε, ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτηση εκ μέρους του η κατασκευή στοιχείων. Αυτό μου έλεγε. Απαίτησε να κατασκευάσω μάρτυρες που θα έλεγαν ό,τι έλεγαν κάποιες εφημερίδες”. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είπε: “υπήρχε προειλημμένη απόφασή για άσκηση ποινική δίωξης τύπου “όπως-όπως – τύπου fast track”, “υπήρξε σχέδιο προεκλογικής προφυλάκισης των Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδου”. Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμα ότι η δίωξη του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου έγινε με fake βίντεο.

– έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι περίφημοι “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” παρανόμως εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας καθώς προσδοκούσαν οικονομικό όφελος για την ίδια υπόθεση

– τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ – Novartis που δεν εντοπίζει εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών και επιβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός Ρασπούτιν δολίως εργαλειοποίησε έγγραφα του FBI προκειμένου να δώσει αποδεικτική ισχύ στις έωλες καταθέσεις των “κουκουλοφόρων” μαρτύρων. Σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο της προανακριτικής αναμένει απο την εισαγγελία Διαφθοράς την διαβίβαση όλης της αλληλογραφίας με τις αμερικανικές αρχές. Θα επισημαίνεται δε, ότι η ενέργεια του κ. Παπαγγελόπουλου να εκτρέψει τις έρευνες απο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis με τις δωροδοκίες ιατρών προκειμένου να χτίσει το αφήγημα της πολιτικής σκευωρίας ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο καθώς θα μπορούσε σήμερα να αξιώσει αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων απο την εταιρεία.

– πιθανότατα στο πόρισμα θα γίνεται αναφορά και στην εξέλιξη της παράλληλης έρευνας που διεξήγαγαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis. Οι Ε. Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης διαβίβασαν τον φάκελο με τα τελικά τους συμπεράσματα στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.

Το κεφάλαιο με την ευρύτερη παραδικαστική δράση του μηχανισμού θα βασίζεται:

– σε κρίσιμες καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών. Ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου ανέφερε: “Ο Παπαγγελόπουλος μου είπε “έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο;” Λέω “όχι” και μου απαντά: “Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;””.

Η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη αποκάλυψε: “Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: “Γιατί δεν έχεις επιστρέψει τη δικογραφία (Βγενόπουλου); Θα ακολουθήσει πόλεμος εις βάρος σου και πρέπει να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένεια σου””.

– στην κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπαγγελόπουλο «dealer» ιδιωτικών συμφερόντων ενώ παρέθεσε τους αποκαλυπτικούς διαλόγους στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.3.2016 παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά όπου ο κ. Παπαγγελόπουλος «με προκλητική θρασύτητα και ανερυθρίαστα» όπως υποστηρίζει απαίτησε χρηματικό ποσό που στην συνέχεια προσδιορίστηκε στα 350.000 ευρώ.

– στο ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε ο κ. Μιωνή απο άλλη συνάντηση που είχε με τον κ. Παππά το οποίο εμφανίζει τον πρώην υπουργό επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για “προσωπική ατζέντα” “outsourcing” και “πολλά λεφτά”.

Στην γραμμή Παπαγγελόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πορισματική έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλείται έγγραφα των αμερικανικών αρχών για την ύπαρξη του παγκόσμιου σκανδάλου, θα επιμείνει στις καταθέσεις των “κουκουλοφόρων” μαρτύρων και θα επιχειρεί να απαξιώσει τις αποκαλύψεις των ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών (Ελ. Ράικου, Ι. Αγγελή, Π. Αθανασίου, Γ. Τσατάνη) και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Παράλληλα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να υιοθετήσουν πλήρως την στρατηγική του κ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος επιχειρεί για λόγους διαδικασίας και όχι ουσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των ερευνών.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com