ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σηκώνει το γάντι ο Τσίπρας και στηρίζει Πολάκη -«Η πρόταση μομφής θα γίνει ψήφος εμπιστοσύνης»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε άμεσα στην πρόταση μομφής που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Παύλου Πολάκη.

Μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, ζήτησε τον λόγο, ανακοίνωσε ότι όποτε έρθει η πρόταση μομφής στη Βουλή θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης και κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κάνοντας λόγο για αψύ ύφος επειδή κατάγεται από τα Σφακιά. Παρά το γεγονός ότι λίγο πριν ο Νίκος Φίλης τον είχε αδειάσει μεγαλοπρεπώς.

«Πρωτοφανής επικοινωνιακός αντιπερισπασμός»

«Επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης έναν σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, πρωτοφανή επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, μία μόλις μέρα μετά τη δημόσια πρόσκλησή μου σε μία πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό ενόψει αυτής της κρίσιμης για την Ευρώπη και τον τόπο αναμέτρησης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Δηλαδή για τα θέματα της Ευρώπης, της οικονομίας, τα κρίσιμα εθνικά θέματα, τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο, τον τόπο, τους πολίτες. Ο αντιπερισπασμός αυτός αναδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται ο ίδιος και το επικοινωνιακό του επιτελείο προκειμένου εκ νέου να δραπετεύσει από μία πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση».

«Αψύς ως Σφακιανός ο Πολάκης»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης «ανέβηκε σε αυτό το βήμα να προαναγγείλει ότι θα καταθέσει μετά τις διακοπές του Πάσχα πρόταση δυσπιστίας σε έναν υπουργό της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το αν το ύφος του Παύλου Πολάκη είναι καλό ή κακό εάν είναι ευγενής ή αγενής καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει το ύφος το αψύ των Σφακιανών. Και θέλει να συζητάμε γι’ αυτό και όχι για τα επιδόματα και το δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε, όχι για τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα έχει τριήμερη διάρκεια και θα υπάρχει άνεση χρόνου να συζητηθούν τα πάντα.

«Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη, ενημερώστε τον κ. Μητσοτάκη (σ.σ.: απευθυνόμενος προς τον Κώστα Τζαβάρα, καθώς ο αρχηγός της ΝΔ δεν ήταν στην αίθουσα) ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης σε αυτή εδώ την αίθουσα, θα μετατρέψω τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και θα συζητήσουμε τα μεγάλα και τα κρίσιμα, όχι για αυτά που θέλετε εσείς. Θα έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, γιατί θέλει να μειωθεί αντί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί θέλει να κουκουλώσει τη Novartis. Θα δώσετε λογαριασμό και θα απαντήσετε οποτεδήποτε κι αν καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης, θα συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης μπροστά στον ελληνικό λαό».

Απάντηση από Τζαβάρα: Δεν περίμενα ότι θα ταυτιστείτε με τον Πολάκη

Στον κ. Τσίπρα απάντησε εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, λέγοντας πως δεν περίμενε ποτέ ο πρωθυπουργός να ταυτιστεί με τον κ. Πολάκη.

«Δεν θα περίμενε κανείς να ταυτιστείτε με αυτόν τον άνθρωπο, έναν πολιτικό που παραβιάζει όλες τις αρχές της Δημοκρατίας, της ηθικής, της πολιτικής, του Συντάγματος. Αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης, να στραφεί εναντίον ενός ανθρώπου που είναι αγωνιστής της ζωής και κατάφερε να υπερνικήσει τις φυσικές του αδυναμίες και να ανακηρυχθεί πρωταθλητής στον αγώνα που δίνει, ήταν άθλιο», είπε ο κ. Τζαβάρας.

Και συνέχισε: «Δεν έχετε το δικαίωμα να καλύψετε αυτή την πρόκληση του κ. Πολάκη, ο πρωθυπουργός που έχει την άμεση εμπιστοσύνη της Βουλής δεν μπορεί να δείχνει ότι ταυτίζεται με αυτόν τον άνθρωπο»

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει στον κ. Τζαβάρα καλύπτοντας επί της ουσίας για ακόμη αφορά τον Παύλο Πολάκη.

«Επιχειρείτε έναν πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, το ποτήρι όμως θα το πιείτε. Δεν θα συζητήσουμε για τον Πολάκη θα συζητήσουμε για τους πολλούς και τα πολλά για αυτούς που υποφέρουν και βγαίνουν από την κρίση για αυτά θα συζητήσουμε.
Το ύφος και το ήθος του καθενός μας μετριέται και στην εντιμότητά του. Ντροπή λοιπόν για τη δημοκρατία είναι τα θαλασσοδάνεια που δίνονταν νύχτα με τροπολογίες σε αυτήν εδώ τη Βουλή, ντροπή για τη δημοκρατία ήταν οι μίζες όλης της προηγούμενης περιόδου, ντροπή για τη δημοκρατία ήταν η διαφθορά, ντροπή για τη δημοκρατία ήταν η διαπλοκή», είπε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: «Για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα προσφεύγετε σε έναν αντιπερισπασμό που δεν σας τιμά. Ο καθένας κρίνεται και από τους λόγους και από τα έργα του, όπως θα κριθεί και η κυβέρνηση συνολικά από το έργο της. Δεν θα σας επιτρέψουμε να εκτρέψετε τη συζήτηση εκεί που εσείς επιθυμείτε να την εκτρέψετε, όσες μέρες θέλετε, όσες μέρες χρειαστεί θα συζητήσουμε. Η συζήτηση θα είναι τριήμερη, επαρκής και για όλα τα ζητήματα τα οποία θέλετε να τα αποφύγετε σαν τον διάολο το λιβάνι».

Ο Φίλης άδειασε τον Πολάκη

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, σε εντελώς διαφορετικό ύφος από τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Φίλης είχε αδειάσει τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας πως «δεν εκπροσωπεί το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα «πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ», με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον χειροκροτούν.

Αφορμή για την κατάθεση πρότασης μομφής αποτέλεσε η αήθης επίθεση του Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Εντονη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε μήνυμά του έγραψε: «Νόμιζα ότι και η αθλιότητα έχει όρια. Εκανα λάθος. Ντροπή, κ. Τσίπρα, που κρατάτε τον φαύλο Πολάκη στην κυβέρνησή σας».

Κυμπουρόπουλος: Μικρότητα Πολάκη να ανέβει το ΦΕΚ

Απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του, επειδή έκανε χρήση της δυνατότητας που του δίνει ο νόμος να προσληφθεί με τις διαδικασίες ΑμεΑ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο κ. Κυμπουρόπουλος τόνισε πως βρίσκεται στη θέση αυτή μετά από μια διαδικασία υπό κρίση, σημειώνοντας ότι έχει περάσει από επιτροπή, έχει αξιολογηθεί και διορίστηκε μετά από 7 μήνες.

«Είναι μικρότητα να ανεβεί το ΦΕΚ. Ακολούθησα μια νόμιμη διαδικασία που υπήρχε κρίση, αξιολόγηση και σε αυτή τη θέση που βρίσκομαι εγώ βρίσκομαι κάτω από μια διαδικασία υπό κρίση. Δεν είμαι μόνιμος επιμελητής, για πέντε χρόνια κρίνομαι για το αν η εργασία μου μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες ενός νοσοκομείου, άρα έχω περάσει από μια επιτροπή, η επιτροπή με αξιολόγησε πέρασα από μια διαδικασία 7-8 μηνών μέχρι να γίνει ο διορισμός μου. Δεν είναι μια μέρα σηκώθηκε ένα τηλέφωνο, χρησιμοποίησα ένα νόμο και την επόμενη μέρα μπήκα. Αυτά χρειάζονται κόπο, προσπάθεια κανείς δεν μίλησε ότι δεν χρειάζονται κάποια υποστήριξη για να φτάσουμε σε αυτό που χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Υπηρεσίες για όλους, για όλους τους ανθρώπους που έχουνε ανάγκη, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους εργαλεία, τις δικές τους δυνάμεις για να μπορούν να κάνουν την εργασία τους, την οικογένειά τους, να έχουν το σπιτικό τους, να κάνουν τα ταξίδια τους, να κυκλοφορήσουν σε ένα κράτος και να έχουν την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες, δομές υγείας, εκπαίδευση. Η προσβασιμότητα δεν είναι μια θέση σε ένα νοσοκομείο, η προσβασιμότητα είναι παντού και αυτό απουσιάζει.

Όταν πέρασα στην Ιατρική Σχολή η προσβασιμότητα των κτιρίων ήταν ένα 15%, έτρεχα σε τεχνικές υπηρεσίες, στον πρόεδρο της σχολής για να μπορέσω να κάνω πιο προσβάσιμη τη σχολή. Όταν έφυγα από τη σχολή, η σχολή είχε γίνει με δικιά μου παρέμβαση ένα 85% προσβάσιμη. Αυτό θέλει κόπο, χρόνο και ξόδεμα του δικού μου ελεύθερου χρόνου για να κάνω κάτι το οποίο είναι απαραίτητο. Αυτά δεν τα ξέρει κανένας, τα λέω γιατί είναι μια πορεία η οποία είναι πολύ μικρή σταγόνα το ΦΕΚ που ανέβηκε και αυτό δεν είναι ντροπή, είναι άδικο γιατί χάνουμε την ουσία. Η ουσία είναι αλλαγή και η ουσία είναι να φτιάξουμε τα πράγματα έτσι ώστε να είναι λειτουργικά και προσβάσιμα».

«Λυπάμαι για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που θεωρεί ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Λυπάμαι γιατί όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και είναι μια κυβέρνηση η οποία τα προασπιζότανε δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την προάσπιση των δικαιωμάτων, γιατί δικαίωμα είναι να μπορώ να φεύγω, να κινούμαι και να βρίσκομαι στο χώρο που θέλω όποτε θέλω. Αυτό είναι ντροπή, όχι προς το πρόσωπό μου, δείχνουν ότι δεν αναγνωρίζεται το πανανθρώπινο δικαίωμα του να κάνω τα θέλω μου όπως τα θέλω… Εγώ είχα την ιδιαίτερη χαρά να το έχω, πρέπει όμως να μιλάμε για όλους και αυτό αναζητώ εγώ».

Σχετικά με την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή, σημείωσε: «Την πρώτη θέση τη λαμβάνω καθημερινά από την αγκαλιά, το χαμόγελο, τη χειραψία που παίρνω από τους συμπολίτες μου. Είναι πολύ σημαντικό το «ταξίδι», σίγουρα και ο προορισμός έχει σημασία αλλά και το ταξίδι ως ταξίδι αυτής της πορείας είναι πολύ σημαντικό, πολύ εγκάρδιο και πολύ όμορφο.»

Σημειώνεται ότι μετά την οργισμένη αντίδρασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, ενώ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα μετατρέψει την πρόταση σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, καλύπτοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Εναντίον του Παύλου Πολάκη, αδειάζοντάς τον, καταφέρθηκε ο Νίκος Φίλης μέσα στην Βουλή, ενώ στα σχόλιά του αντέδρασαν και οι Γιάννης Μπαλάφας και Στέλιος Κούλογλου.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr