Επισκέπτες από διάφορες χώρες, αλλά και Έλληνες επέλεξαν και φέτος να συνδυάσουν την βόλτα με την γνωριμία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και την μεσογειακή γαστρονομία και να επιστρέψουν με όμορφες και ξεχωριστές εμπειρίες στις πατρίδες τους.
Ο αλιευτικός τουρισμός έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερες γωνιές της χώρας που θεωρούνται τουριστικές, καθώς μπορεί να έρθει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο χαμηλό εισόδημα των αλιέων.
Στη Μαγνησία εδώ και μερικά χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχουν αλιείς που διαθέτουν τα σκάφη τους για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Στα νερά του Παγασητικού, αλλά και του Αιγαίου, σε Πήλιο και Σποράδες, ο αλιευτικός τουρισμός δείχνει να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος.
Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Ανατολικού Πηλίου και Αλιευτικού Τουρισμού Μαγνησίας και πρόεδρος του Τμήματος Αλιευτικού Τουρισμού της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδας κ. Άγγελος Κωνσταντέλιας ανέφερε ότι «τα στοιχεία που διαθέτουμε για το φετινό καλοκαίρι, δείχνουν ότι σε σχέση με πέρυσι υπήρξε σημαντική αύξηση των τουριστών που επέλεξαν τον αλιευτικό τουρισμό. Αρκετοί από αυτούς ήταν τουρίστες που είχαν ξαναδοκιμάσει και τα προηγούμενα χρόνια, έμειναν ενθουσιασμένοι, και θέλησαν να γευτούν πάλι την όμορφη αυτή εμπειρία, ενώ πολλοί άλλοι επιβιβάστηκαν για πρώτη φορά στα αλιευτικά σκάφη και μαγεύτηκαν από το ταξίδι στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τις μαγευτικές παραλίες και την αξεπέραστη ελληνική κουζίνα εμποτισμένη με τα υπέροχα θαλασσινά. Οι αλιείς με τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους κερδίζουν όλο και περισσότερο το στοίχημα του αλιευτικού τουρισμού που σε άλλες χώρες, είναι ανεπτυγμένο, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα».
Εξηγώντας τη λειτουργία του αλιευτικού τουρισμού σημείωσε πως πρόκειται για τη μονοήμερη εκδρομή με σκάφος, όπου επιβιβάζονται τουρίστες κάνοντας βόλτα σε μια θαλάσσια περιοχή. Κατά τη διάρκεια της βόλτας οι τουρίστες γνωρίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον με τα ιχθυαποθέματα, ενώ βιωματικά συμμετέχουν και στο ψάρεμα. Η βόλτα συνδυάζεται και με μπάνιο σε κάποια παραλία. Τα ψάρια που έχουν αλιευτεί μαγειρεύονται στο σκάφος και προσφέρονται στους επισκέπτες οι οποίοι βλέπουν όλα τα στάδια της μεσογειακής διατροφής μέσα σε φιλόξενη και εγκάρδια ατμόσφαιρα.
Ο πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Ανατολικού Πηλίου υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τις λιμενικές αρχές, τους δήμους και όλους τους υπόλοιπους φορείς και τόνισε πως μέσα από τη δράση του αλιευτικού τουρισμού στηρίζονται και ευρύτερα οι παραγωγοί της Μαγνησίας, καθώς προϊόντα τους αξιοποιούνται για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας στους τουρίστες.
Και κατέληξε λέγοντας πως «εδώ και μερικά χρόνια τονίζουμε πως ο αλιευτικός τουρισμός, όταν οργανωθεί σωστά, μπορεί να αποδώσει πολύ καλά αποτελέσματα και να είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα των αλιέων. Και πλέον επιβεβαιωνόμαστε, καθώς οι εξαιρετικές συνθήκες του μεσογειακού περιβάλλοντος είναι ο μεγάλος μαγνήτης για την προσέλκυση τουριστών. Και αυτό το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι αλιείς. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος το καλοκαίρι εκδόθηκαν 30 νέες άδειες αλιέων στη Μαγνησία για να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και στον αλιευτικό τουρισμό».