Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 00:51
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι θα ενταχθούν στις 36 – 72 δόσεις – Πώς θα «αναβιώσουν» οι 120 δόσεις


Το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας δέσμη επτά μέτρων συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρών

Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας.

Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις.

Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις.

Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Ο υπουργός Οικονομιών παράλληλα ανακοίνωσε και τις βελτιωτικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τονίζοντας πως οφειλέτες με μία μόνο οφειλή ή ένα στεγαστικό δάνειο μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επιπλέον μπορούν να ρυθμίζονται οφειλές προς τους δήμους.

Απαιτείται δημόσια ανάρτησης στην πλατφόρμα. Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο θα αφαιρούνται στο ακέραιοι οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Το επιτόκιο ρύθμισης σταθερό στο 3%.

Το πακέτο των εξαγγελιών

Επιπλέον ο υπουργός  Οικονομικών ανακοίνωσε:

  • Ενίσχυση για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους 200 έως 300 ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.
  • Παράταση μειωμένου συντελεστών ΦΠΑ για 6 μήνες σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, ο καφές, τα σινεμά, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι σχολές χορού. Το κόστος είναι 250 εκατ. ευρώ.
  • Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023. Το κόστος είναι 76 εκατ. ευρώ.
  • Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Το κόστος υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ
  • Εως το τέλος της επόμενης εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα Market pass, ενίσχυση που θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και οι πρώτες πληρωμένες θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου.