Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:57
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων : Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς






Με στόχο την αναζήτηση πολιτικών συναινέσεων για την ψήφο των αποδήμων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα Παρασκευή συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εκτός από το θέμα της ψήφο των αποδήμων, ο πρωθυπουργός θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου και άλλα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το Προσφυγικό αλλά και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ψήφο των αποδήμων ενώ έχει τονίσει επανειλημμένα πώς θα πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει πως η κυβέρνηση είναι μεν διατεθειμένη να κάνει κάποιες μικρές υποχωρήσεις προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα, ωστόσο δεν πρόκειται να αφήσει να ξεπεραστούν οι «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει.

Πάντως παρά τη θετική διάθεση με την οποία φέρεται να προσέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα με τον πρωθυπουργό, η πολιτική «εξίσωση» δε φαντάζει εύκολη.

Τσίπρας: Προσέρχομαι με θετική διάθεση

Για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων και συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτό το ζήτημα , ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε χθες, στον Alpha λέγοντας μεταξύ άλλων ότι προσέρχεται με θετική διάθεση.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, παρουσίασε έναν τόμο σημειώνοντας ότι περιλαμβάνεται σε αυτόν ο νόμος που πέρασε η κυβέρνησή του το 2018. Ο νόμος αυτός προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμώνων για να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος για την ψήφο των αποδήμων.

Η στάση του ΚΙΝΑΛ

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό σε αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή το μεσημέρι της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής είχε τονίσει πρόσφατα  ότι «υπάρχει η διάθεση συνεννόησης και με αυτή προσερχόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου για το δικαίωμα ψήφου των απόδημων, αρκεί να υπάρχει και αντίστοιχη διάθεση από την κυβέρνηση».

Οι τέσσερις αρχές

Το Κίνημα Αλλαγής, δια του κ. Χριστοδουλάκη, θέτει τέσσερις αρχές:

«1.Μιλάμε για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

2. Ζητάμε τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

3. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.

4. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους. Είναι εμπαιγμός. Ζητάμε ισοτιμία.

Πρόκειται για τέσσερις αρχές, από τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει πίσω.

Εννοείται, ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας για την ψήφο των απόδημων».