Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 13:09
ΒόλοςΤοπικά

Προφυλακίστηκε ο 48χρονος φερόμενος υπεύθυνος του κέντρου αποτοξίνωσης στα Λεχώνια






Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ο 48χρονος που εμφανιζόταν ως υπεύθυνος του χώρου για την απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες στα Κάτω Λεχώνια, μετά την απολογία του στον ανακριτή και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα υπηρεσίας Πλημμελειοδικών Βόλου.
Στο μεταξύ ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 41χρονη, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ειδικότερα της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, θα πρέπει να εμφανίζεται το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας της, ενώ της επιβλήθηκε και η καταβολή εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ.
Και οι δύο που φέρονται ως υπεύθυνοι του Κέντρου κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών (διάθεση με τη μορφή της κατοχής και πώλησης), απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να υποστήριξαν πως δεν παρείχαν ναρκωτικά χάπια στους φιλοξενούμενους στη μεζονέτα, αλλά τα σκευάσματα αυτά ήταν των τροφίμων, λειτουργώντας τη δομή ως κέντρο αυτογνωσίας, έχοντας συντάξει καταστατικό ανάλογο με αυτό που έχει μια επιχείρηση. Στο καταστατικό ως δημιουργοί της εταιρείας εμφανίζονται έξι συνολικά άτομα, με φερόμενο ως αρχηγό τον 48χρονο που προφυλακίστηκε. Η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στο Κορωπί της Αττικής και οι φιλοξενούμενοι ήταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως την Καστοριά, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και αλλού.

Θεραπεία με διαλογισμό

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το Κέντρο ακολουθούσε θεραπείες μέσω συζήτησης μεταξύ των τροφίμων και διαλογισμού, χωρίς, όμως, να πληροί τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος 4060/2019 ο οποίος διέπει τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Ένταξης χρηστών στο κοινωνικό σύνολο.
Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο οι Συνεταιρισμοί λειτουργούν παράλληλα με την παρακολούθηση προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ ή του ΚΕΘΕΑ για τα εξαρτημένα άτομα και γι’ αυτόν τον λόγο δίνεται σχετική άδεια από το υπουργείο κάτι που δεν υπήρχε στην περίπτωση των Λεχωνίων.
Αξίζει να τονιστεί πως θα έπρεπε στη συγκεκριμένη δομή να υπάρχει κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος και ψυχίατρος, που να παρακολουθούν τους φιλοξενούμενους, ενώ αναφέρεται πως τα χάπια συγκεντρώνονταν όλα μαζί σε ένα ντουλάπι της μεζονέτας και στη συνέχεια γινόταν η χορήγησή τους.
Από την όλη δραστηριότητα των υπευθύνων της δομής που διήρκεσε περίπου δύο μήνες, αποκόμισαν χρηματικό όφελος 8.000 ευρώ, με τον 36χρονο βοηθό και την 37χρονη επίσης βοηθό τους να αφήνονται ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους χωρίς κανένα όρο.

Είχε απασχολήσει ξανά

Τονίζεται ότι ο 48χρονος φέρεται να είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2017. Τότε φέρεται να διατηρούσε παράνομο κέντρο απεξάρτησης από το αλκοόλ και τον τζόγο στη Χρυσή Ακτή στην πρώτη περίπτωση και στο Κατηχώρι στη δεύτερη.
Μάλιστα στη Χρυσή Ακτή οι αστυνομικοί είχαν βρει να φιλοξενούνται τέσσερα παιδιά από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λαμία, οι γονείς των οποίων τα είχαν στείλει για απεξάρτηση, πληρώνοντας για το καθένα από 700 ως και 1.000 ευρώ.
Το ίδιο φέρεται να έκανε και στη μεζονέτα των Κάτω Λεχωνίων, την οποία νοίκιαζε και συμμετείχαν στο πρόγραμμα που είχε αναπτύξει, οκτώ νέοι, οι γονείς των οποίων πλήρωναν από 400 ως 1.000 ευρώ κάθε μήνα για τα έξοδα διαμονής και τροφής τους.
Ο 48χρονος και η 41χρονη φέρονται να υποστήριξαν ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου στο κτίριο και τις συλλήψεις που έγιναν, γονείς των νέων από διάφορες περιοχές της χώρας, τηλεφωνούσαν, για να ενημερωθούν για την τύχη των παιδιών τους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δύο βοηθοί είχαν αναλάβει τη χορήγηση ναρκωτικών δισκίων, χωρίς ιατρική συνταγή, σε οκτώ «νοσηλευόμενους», διαμένοντες στον χώρο, στο πλαίσιο υποτιθέμενου προγράμματος θεραπείας.
Κατασχέθηκαν από το εσωτερικό του παράνομου κέντρου απεξάρτησης 343 ναρκωτικά δισκία, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή και τρία πιστοποιητικά παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας στο όνομα των υπευθύνων του παράνομου κέντρου. Ακολούθως, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία των δύο υπεύθυνων του παράνομου κέντρου στην πόλη του Βόλου, σε Ι.Χ. επιβατικό όχημα, ιδιοκτησίας της γυναίκας, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν τρεις σφραγίδες με φορολογικά στοιχεία εταιρείας, τρία μπλοκ τριπλότυπων αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, μερικώς συμπληρωμένα, 60 ναρκωτικά δισκία, μία συνταγή χορήγησης ναρκωτικών, μία χάρτινη κάρτα και μία βεβαίωση για δικαστήριο, δύο κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.
Επιπρόσθετα, διακριβώθηκε ότι διατηρούσαν ιστοσελίδα μέσω της οποίας διαφήμιζαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του υποτιθέμενου κέντρου απεξάρτησης, χωρίς την αναγραφή της ακριβούς τοποθεσίας του.

Πηγή: ΘΕΣΣΑΛΙΑ