1 2
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024 10:39
Κόσμος

Πρέσβης Ισραήλ για τα γεγονότα στη Γάζα: Να μην τιμωρήσουμε αυτούς που προσπαθούν να μας επιτεθούν;


«Φανταστείτε το εξής: Η πρωτεύουσά σας δέχεται πυραυλική επίθεση. Αν είστε τυχεροί και δεν τραυματιστεί κανείς δεν πρέπει να κάνετε αντίποινα και να τιμωρήσετε τους δράστες που προσπάθησαν να σας επιτεθούν;» είναι η απάντηση που δίνει ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι στην ερώτηση του protothema.gr αν θα ήταν καλύτερα το Ισραήλ να έδειχνε αυτοσυγκράτηση αντί να αντιδρά με μεγαλύτερη δύναμη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Κληθείς να σχολιάσει τα θύματα από την νέα κλιμάκωση της βίας με τουλάχιστον 24 νεκρούς Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, ο Γιόσι Αμράνι σημειώνει ότι το Ισραήλ δεν έχει απώλειες «επειδή έχουμε καλύτερη άμυνα και έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια στο αντιπυραυλικό «iron dome» και σε άλλα αμυντικά συστήματα, γι’ αυτό αναχαιτίσαμε τους πυραύλους. Δεν είναι επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν απώλειες στο Ισραήλ».

«Θα έπρεπε να μείνουμε σιωπηλοί; Το Ισραήλ δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία του και να υπονομεύσει τον νόμο και την τάξη» συνεχίζει ο Γιόσι Αμράνι. Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ισραήλ στην Ελλάδα επισημαίνει ότι μαχητές και οπαδοί της Χαμάς «κρύβονται σε αστικές εγκαταστάσεις, σε νοσοκομεία, σε κλινικές, σχολεία και αλλού. Ας πολεμήσουν σαν μαχητές και όχι χρησιμοποιώντας τον δικό τους πληθυσμό». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «το Ισραήλ δεν πρέπει να κατηγορηθεί για τις απώλειες Παλαιστινίων. Η Χαμάς έχει την ηθική αυτουργία και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου».

Στην ερώτηση του protothema.gr για τους παράγοντες που οδήγησαν στο χειρότερο ξέσπασμα βίας των τελευταίων επτά ετών στην Ιερουσαλήμ, ο Γιόσι Αμράνι απαντά ότι η κλιμάκωση δεν εξέπληξε το Ισραήλ. «Είχαμε δει τα σημάδια» εξηγεί και σημειώνει ότι η αναβολή των εκλογών από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε τις ελπίδες της Χαμάς να ανέλθει στην εξουσία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα «τα πράγματα κορυφώθηκαν επειδή η Χαμάς με τις επιθέσεις στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ και στη Ναμπλούς θέλει να κλιμακώσει» και να προσεταιριστεί την παλαιστινιακή κοινή γνώμη. «Το Ισραήλ χρησιμοποιείται από την Χαμάς ώστε να κερδίσει ψήφους σε μελλοντική εκλογική αναμέτρηση των Παλαιστινίων» υποστηρίζει ο Γιόσι Αμράνι αποδίδοντας το ξέσπασμα της βίας σε θέματα που άπτονται της εσωτερικής ατζέντας των Παλαιστινίων.

Σε ερώτηση του protothema.gr αν υπάρχει κίνδυνος για κορύφωση της κρίσης και στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα απαντά: «Νομίζω ότι δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Η Χαμάς ενδιαφέρεται να ασκήσει επιρροή στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη και να κερδίσει οικονομική βοήθεια από διαφορετικούς παίκτες και να παραμείνει στα πράγματα».