1 2
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024 11:12
ΘεσσαλίαΚαρδίτσα

Πότε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν τα χωράφια στη Θεσσαλία – Τι είπε ο Αυγενάκης


Σε συνέντευξη του, ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην περισυλλογή των ζώων, αλλά και στις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Μιλώντας στην εκπομπή του «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε πως σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο υπάρχουν 92.837 δηλωμένα νεκρά ζώα, εκ των οποίων τα 49.300 έχουν ήδη περισυλλέγει.

Τι ανέφερε ο Αυγενάκης για τα ζώα και τις αποζημιώσεις

«Συνεχίζεται η περισυλλογή ακόμα. Περίπου 10.000 ζώα μπορούν να καούν μέσα σε μία μέρα και η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε πολύ. Υπάρχουν σημεία που έχουν πεθάνει ζώα αλλά ακόμα δεν είναι προσβάσιμα. Εγώ θέλω να πω στον κόσμο πως είμαστε εκεί, και δεν είμαστε κρυμμένοι. Δεν έχει λείψει ούτε μία μέρα κανείς από την Πολιτική Ηγεσία της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εντολή του πρωθυπουργού προς εμάς ήταν ξεκάθαρη. «Θα μείνετε όσο πρέπει μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να ξαναβρούν το χαμόγελό τους» και θα το καταφέρουμε. «Πρώτο μέλημα μας ήταν η περισυλλογή των ζώων και η καύση και είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω πως οι δηλώσεις των νέκρων ζώων θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες», είπε αρχικά.

«Έχουμε δημιουργήσει τηλεφωνικό κέντρο για να μας ενημερώνει ο κόσμος. Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις είμαστε σε καλό ρυθμό και θα κάνουμε ότι χρειαστεί μαζί με τον ΕΛΓΑ να καταφέρουμε το δεύτερο 10ημερο του Οκτώβρη να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Όμως, από χτες έλαβαν ήδη στον λογαριασμό τους την πρώτη αρωγή που φτάνει τα 40 εκ».

Για τον εξοπλισμό και τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί

Σε σχέση με τον εξοπλισμό που έχει καταστραφεί, ο κ. Αυγενάκης είπε πως πρέπει να δηλωθεί αλλά και να αποδεικνύεται και στη συνέχεια θα αποζημιωθούν από την κρατική αρωγή. Όπως είπε, οι υπηρεσίες συνεργάζονται και πλέον χρειάζεται μόνο μία δήλωση, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος.

Σε σχέση με τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, ο κ. Αυγενάκης είπε πως εδώ και τρεις μέρες βρίσκεται μονάδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε 350 σημεία και παίρνουν δείγματα του εδάφους για να συλλέξουν πληροφορίες.

Αισιόδοξα τα πρώτα στοιχεία για την γη

«Από χτες είναι αναρτημένες οι κατευθύνσεις προς τους γεωτεχνικούς της περιοχής και όλα αυτά που έχουν ακουστεί για νεκρή γη είναι ανοησίες. Δεν θα γίνει αυτό σε 5 χρόνια. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να πάρει ένα μήνα αλλά όχι 5 χρόνια.

Τα πρώτα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Παρόλα αυτά έχει ανακοινωθεί και ο μηχανισμός για να γίνει περισυλλογή των φερτών υλικών που έχει μεταφερθεί σε χωράφια και όλα αυτά πρέπει να μεταφερθούν».

Σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών

Αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμών μετά την κακοκαιρία ο κ. Αυγενάκης είπε πως υπάρχει μία αισχροκέρδεια από κάποιους ασυνείδητους, οι οποίοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των ανθρώπων που υπέστησαν ζημιές.

«Τα οπωροκηπευτικά που υποτίθεται είναι σε έλλειψη δεν καλλιεργούνται στη Θεσσαλία. Στη χώρα μας έχουμε 371.000 στρέμματα που καλλιεργούν οπωροκηπευτικά και μόλις τα 28.000 στρέμματα βρίσκονται στον θεσσαλικό κάμπο και από αυτά είναι ελάχιστα που έχουν ζημιές. Ήδη ο κ. Σκρέκας έχει θέσει σε εφαρμογή τους μηχανισμούς του υπουργείου».

Δείτε το βίντεο