Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 02:07
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στη Μαριούπολη όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 άνθρωποι






Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Ρώσοι στρατιώτες ώθησαν «βίαια» χιλιάδες κατοίκους της Μαριούπολης στη νότια Ρωσία, λένε Ουκρανοί

Ρώσοι στρατιώτες απομάκρυναν παρά τη θέλησή τους χιλιάδες κατοίκους από την πολιορκημένη Μαριούπολη και τους μετέφεραν πέρα ​​από τα σύνορα, πίσω στη Ρωσία, ανέφεραν αξιωματούχοι της πόλης το Σάββατο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης ανέρερε ότι οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς στη ρωσική επικράτεια, όπου στρατιώτες έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους, σύμφωνα με το CNN. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, ορισμένοι κάτοικοι ανακατευθύνθηκαν σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις και «η μοίρα των άλλων είναι άγνωστη».

Ο βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, Πιότρ Αντρουισένκο είπε στους New York Times ότι 4.000 έως 4.500 κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν «βίαια», χωρίς τα διαβατήριά τους, στη ρωσική πόλη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία.

Οι Times ανέφεραν ότι «αν και ο Αντρουισένκο δεν είχε αποδείξεις ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καταναγκαστική εργασία, ισχυρίστηκε ότι χωρίς να έχουν σπίτια για να μείνουν και χωρίς πόρους για τις ανάγκες τους, βρίσκονται στο έλεος των εισβολεών».

Ανησυχία για 19 ορφανά παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης

Ομάδα 19 παιδιών, στην πλειονότητά τους ορφανά, βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικής πόλης που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν σήμερα συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Πλέον βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξέι Βολοστσούκ.

Ο ίδιος κατέφυγε μέσα στο σανατόριο, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιορκημένη πόλη που υποφέρει από έλλειψη νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και όπου σχεδόν όλες οι επικοινωνίες είναι κομμένες.

Όταν έφθασε στη Ζαπορίζια την Παρασκευή, ο Βολοστσούκ δήλωσε ότι τα παιδιά ζουν σε παγωμένα υπόγεια και δεν έχουν πλυθεί εδώ και δύο και πλέον εβδομάδες, καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στην κλινική τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν υπάρχει θέρμανση, κάνει κρύο. Ένα από τα κοριτσάκια, ηλικίας περίπου οκτώ ετών, μου έδειξε μια πληγή στο πρόσωπό της που προκλήθηκε από το κρύο». Όπως δήλωσε, ένας «ηρωικός» πνευμονολόγος, ένας μάγειρας και δύο νοσοκόμες φροντίζουν τα παιδιά, ενώ η τοπική αστυνομία τους πηγαίνει το φαγητό, που μαγειρεύεται έξω, σε μια φωτιά, κοντά στο κτίριο του σανατόριου. Αλλά τα τρόφιμα μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και να υπάρξει έλλειψη, δήλωσε.

Μία από τις κηδεμόνες, η Όλγα Λοπατκίνα, διευθύντρια μαζί με τον σύζυγό της ενός ιδιωτικού ορφανοτροφείου στο Ουγκλεντάρ, 100 χλμ βόρεια της Μαριούπολης, διηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον Ιανουάριο έστειλε στο σανατόριο έξι από τα παιδιά της, ηλικίας 6 έως 17 ετών.

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η ίδια εγκατέλειψε την πόλη της με τα υπόλοιπα παιδιά για να φτάσουν στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, στη συνέχεια στην Ουγγαρία πριν φτάσουν τελικά στη Γαλλία. Προσπαθεί απεγνωσμένα τα παιδιά που έμειναν πίσω στη Μαριούπολη να πάνε κοντά της.

Όμως οι κάτοικοι μπορούν να φύγουν από την πόλη μόνο με τα δικά τους αυτοκίνητα. Στη Γενεύη, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stop TB δηλώνει «φοβερά ανήσυχο» για αυτά τα παιδιά.

Το ίδρυμα που μάχεται κατά της φυματίωσης θα ήθελε τα παιδιά να γίνουν δεκτά σε άλλες χώρες, αλλά «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να τα βγάλουμε από εκεί», εξηγεί στο AFP η εκτελεστική του διευθύντρια Λουτσίκα Ντιτίου, λέγοντας ότι είναι «σε απόγνωση».

«Είναι ορφανά… τα πιο ευάλωτα», αναστενάζει. Με μια σκέψη για τους τέσσερις ενήλικες που έχουν εγκλωβιστεί μαζί τους, προσθέτει πως «δεν τολμώ να φανταστώ πώς μπορεί να είναι να είσαι εγκλωβισμένος με 19 παιδιά σε ένα υπόγειο χωρίς νερό ή φαγητό».