Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025 07:36
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για «ψαλίδι» ή κατάργηση του τεκμηρίου των ελευθέρων επαγγελματιών -Αλλαγές και στη φορολογία ενοικίων






Τα κακά νέα για τους επαγγελματίες είναι ότι το τεκμαρτό εισόδημα χαρακτηρίζεται συνταγματικό και με τη βούλα του ΣτΕ.    

Τα καλά νέα είναι ότι το ΥΠΕΘΟ άνοιξε “παράθυρο” για νέες διορθώσεις ή και κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, εφόσον αποδώσει ο σχεδιασμός.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός, που μπορεί να βάλει τέλος στο πλαίσιο, το οποίο πυροδότησε κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και χιλιάδων επιτηδευματιών, οι οποίοι αισθάνονται ότι σταμπαρίστηκαν αδιακρίτως με τη ρετσινιά του φοροφυγά; Η πλήρης ενεργοποίηση των ψηφιακών “εργαλείων” της ΑΑΔΕ, που ήδη έχουν αποφέρει καρπούς τουλάχιστον 2 δισ ευρώ ετησίως και στόχο έχουν να κλείσουν, αν όχι όλες, τουλάχιστον τις περισσότερες “τρύπες” της φοροδιαφυγής.

“Όσο περισσότερα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της φοροδιαφυγής  τόσο λιγότερα τεκμήρια χρειάζονται”, απάντησε χαρακτηριστικά ο Κ. Πιερρακάκης στο συνέδριο του ΟΤ, σε ερώτηση ειδικά για τους επαγγελματίες, πυροδοτώντας έτσι σενάρια για την τύχη του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ούτε προσδιόρισε χρονικά ούτε “φωτογράφισε” το πότε μπορεί να γίνει μια τέτοια παρέμβαση, ωστόσο επιβεβαίωσε το εξαρχής αυτονόητο: από τη στιγμή που τα ψηφιακά “εργαλεία” της ΑΑΔΕ θα κάνουν την ίδια δουλειά με το τεκμαρτό εισόδημα, το εν λόγω πλαίσιο δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. Στο μεσοδιάστημα φυσικά δεν μπορούν να αποκλειστούν διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα στην προσαύξηση λόγω τζίρου ή παλαιότητας ή λόγω του αριθμού των εργαζομένων μιας ατομικής επιχείρησης.

Τα ενοίκια    
Από την άλλη, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η παρέμβαση στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια, αρχής γενομένης από το 2026.

Η στόχευση είναι διπλή. Αφενός, μια τέτοια κίνηση σαφώς συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική της μείωσης των φορολογικών βαρών της μεσαίας τάξης. Αφετέρου, μια μείωση του φόρου στα εν λόγω εισοδήματα μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στις “μαύρες” μισθώσεις αλλά και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των ενοικίων που “καλπάζουν”.

Αυτό που δεν θέλουν, πάντως, στο ΥΠΕΘΟ, είναι να… πριμοδοτήσουν τους φοροφυγάδες, δηλαδή να προχωρήσουν σε μειώσεις φόρων στα ενοίκια, χωρίς να διασφαλίσουν ότι τα δηλωθέντα είναι και πραγματικά. Στον έντονο απόηχο των στοιχείων που παρουσιάστηκαν και εμφανίζουν ως μέσο δηλωθέν ενοίκιο τα… 254 ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα, είναι αναμενόμενο η μεγάλη μάζα των φορολογούμενων με εισόδημα από ακίνητα να συνωστίζεται στη ζώνη ως 10.000 ευρώ. Πράγματι, σύμφωνα με την περσινή εκκαθάριση, επί συνόλου 1.758.055 δηλώσεων με εισοδήματα από ενοίκια, το 1.534.216 εμφάνισαν μηνιαίο εισόδημα ως 833 ευρώ. Ειδικά στην πολύ χαμηλή ζώνη εισοδημάτων ως 5.000 ευρώ, 1.248.445 δηλώσεις εμφάνισαν μηνιαία μισθώματα ως 417 ευρώ.

Αντικειμενικά, η ισχύουσα κλίμακα για τα εισοδήματα από ακίνητα, δεν έχει προοδευτικότητα, καθώς διαθέτει μόλις τρεις συντελεστές: 15% ως τις 12.000 ευρώ, 35% από τις 12.000 ευρώ ως τις 35.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον εισόδημα. Η παρέμβαση θα είναι είτε οριζόντια, δηλαδή μείωση όλων των συντελεστών, είτε θα προστεθούν συντελεστές για να μειωθεί η επιβάρυνση στα χαμηλότερα κλιμάκια εισοδήματος. Σημειωτέον, η «Επιτροπή Πισσαρίδη» έχει εισηγηθεί να προστίθενται όλα τα εισοδήματα κάθε φυσικού προσώπου, από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, και το άθροισμά τους να φορολογείται με ενιαία κλίμακα συντελεστών.

Πηγή: iefimerida.gr