1 2
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024 11:46
ΘεσσαλίαΚαρδίτσα

Πάνω από 140 άστεγοι πληγέντες παραμένουν σε δομές φιλοξενίας στο νομό Καρδίτσας – Άγνωστο το μέλλον τους






Σχεδόν είκοσι μέρες από το πέρασμα του «Daniel» από το νομό μας και το δράμα των αστέγων που δεν έχουν καν την δυνατότητα φιλοξενίας από συγγενείς και φίλους, συνεχίζεται.

Περίπου 140 με 150 άτομα παραμένουν «πρόσφυγες» στον τόπο τους και διαμένουν σε δομές φιλοξενίας που δεν είναι οι πλέον κατάλληλες από πλευράς συνθηκών, ειδικά όταν στους πληγέντες συμπεριλαμβάνονται ηλικιωμένα άτομα και με προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, αυτός ο αριθμός τείνει να παγιωθεί καθώς όπως μας είπαν οι αιρετοί που μιλήσαμε δεν παρατηρούνται μειώσεις τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνουμε πως οι περισσότεροι πληγέντες που φιλοξενούνται προέρχονται από περιοχές του Δήμου Παλαμά, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός προερχόμενος από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, λόγω των κατολισθήσεων σε Μορφοβούνι και Μοσχάτο.

Ειδικά για τους τελευταίους πρέπει να πούμε πως είναι περίπου 20 άτομα που διαμένουν σε ξενώνα στα όρια του Δήμου, αλλά υπάρχουν και επιπλέον άτομα που φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων, σύμφωνα με τα όσα είπε στο KarditsaLive.Net ο δήμαρχος κ. Παν. Νάνος, προσθέτοντας ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα, σε μία πολλή δύσκολη γι αυτούς περίοδο.

Από κει και πέρα στην μαθητική εστία Μουζακίου διαβιούν 50 περίπου άτομα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραμείνουν όσο χρειαστεί τονίζει ο δήμαρχος κ. Στάθης. Αυτό που μας ανησυχεί, συνεχίζει, είναι ότι παρά την προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να παρέχεις ότι απαιτείται ειδικά στους ανθρώπους που χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Υπάρχει μέριμνα από το Κέντρο Υγείας (στεγάζεται προσωρινά στον ίδιο χώρο), υπάρχει σημαντική βοήθεια από τον υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Παπαγεωργίου, αλλά η κάλυψη που πιθανόν να απαιτηθεί για σοβαρό περιστατικό εκ των πράγματων δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Η σίτιση, το νερό, τα κλινοσκεπάσματα, είναι το λιγότερο. Ο Δήμος με τη βοήθεια των εθελοντών ανταποκρίνεται και θα συνεχίσει να το κάνει. Τα θέματα υγείας είναι που μας προβληματίζουν και μακάρι να μπορέσουν οι πληγέντες να βρεθούν σε πιο κατάλληλους χώρους ενόψει του Χειμώνα. Εμείς, πάντως, κατέληξε θα στηρίξουμε για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Όλγα Μακρή, για το ίδιο θέμα μας είπε πως την δεδομένη χρονική στιγμή στο Γηροκομείο φιλοξενούνται 10 άτομα. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος καθώς υπάρχουν και άτομα που παρουσίασαν ίωση και έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο νοσοκομείο.

Το τρίτο σημείο είναι το κλειστό γυμναστήριο Παλαμά, με περισσότερα από 60 άτομα να διαβιούν σε αυτό από την πλημμύρα και μετά. Είναι δύσκολες οι συνθήκες γι αυτούς, τονίζει ο κ. Σακελλαρίου και όλοι προσπαθούμε(Δήμος, φορείς, εθελοντές) να τις κάνουμε όσο πιο ανεκτές γίνεται. Είναι όμως άνθρωποι, συνεχίζει, που έχασαν τα σπίτια τους, την περιουσία τους, τους κόπους μίας ζωής και αναζητούν ένα τρόπο να ξεφύγουν από την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρέθηκαν.

Στο ερώτημα μας αν έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία είτε μέσω επιδότησης ενοικίου, όπως έγινε με τον ΙΑΝΟ είτε με εξεύρεση κατοικιών μέσω κάποιου προγράμματος στεγαστικής συνδρομής, είτε με κάποιο άλλο τρόπο που θα τους απεγκλωβίσει από τις δομές φιλοξενίας, ο κ. Σακελλαρίου είπε ότι δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση, παρότι έχει θέσει και ο Δήμος το θέμα υπόψιν της πολιτείας. Και δεν είναι πρόσθεσε μόνο όσοι βρίσκονται σε δομές αλλά και ένας μεγάλος ακόμα αριθμός ανθρώπων που φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Στα οποία και δεν μπορούν να μείνουν εσαεί…

 

 

 

Πηγή: karditsalive.net