1 2
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024 16:20
ΥΓΕΙΑ

«Ώρα για ύπνο»: Μέχρι πότε πρέπει να το λέμε στο παιδί – Πολύ αργότερα από όσο νομίζετε

Cute little girl sleeping with teddy bear in bed





Οι γονείς θα πρέπει να ορίζουν αυστηρά την ώρα του ύπνου για τα παιδιά τους έως και την ηλικία των 18 ετών, καθώς ο επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική ανάπτυξη του ατόμου.

Παρόλα αυτά, η ραγδαία ανεξαρτητοποίηση των εφήβων, με τα smartphones και τα βιντεοπαιχνίδια να τους κρατούν ξάγρυπνους μέχρι και αργά το βράδυ, είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επιδημία του ανεπαρκούς ύπνου στην εφηβεία».

Τα ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν στην περίοδο της εφηβείας, οι περισσότεροι γονείς σταματούν να τους λένε πότε να πάνε για ύπνο ή αν πρέπει να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών το απόγευμα.

Μια νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στο Sleep, υποδεικνύει τώρα ότι η διατήρηση των αυστηρών κανόνων στον ύπνο ακόμα και για τους μεγαλύτερους εφήβους μπορεί να έχει σημαντική επίδραση.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Rochester βρήκαν ότι οι έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών κοιμούνταν περισσότερο όταν οι γονείς τους συνέχιζαν να ορίζουν την ώρα που θα πρέπει να πάνε για ύπνο. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι ανέφεραν πως είχαν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερες καταθλιπτικής σκέψεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 193 εφήβους και τους γονείς τους για επτά νύχτες. «Στο 74% των βραδιών που εξετάσαμε, δεν υπήρχε συγκεκριμένο όριο για την ώρα ύπνου. Το 1/3 των γονιών δεν εφάρμοζε κανόνες ούτε για το χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο, ενώ το 48% δεν είχε κανένα κανόνα σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα.

Τα οφέλη παρατηρήθηκαν έμπρακτα στις οικογένειες που έβαζαν τέτοιους κανόνες, με το 16% των γονιών που εφάρμοζαν με συνέπεια τους κανόνες στην ώρα ύπνου να βλέπει τα παιδιά τους να κοιμούνται περίπου έξι λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ, αύξηση που μπορεί μεν να φαίνεται μικρή, είναι όμως υπεύθυνη για την περισσότερη ενέργεια και τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι όταν το σχολείο ξεκινούσε αργότερα, οι έφηβοι κοιμούνταν περισσότερο. «Οι γονείς που δημιουργούν σωστά και διατηρούν τις καθορισμένες ώρες ύπνου για τα έφηβα παιδιά τους αυξάνουν όχι μόνο τις ευκαιρίες για περισσότερο ύπνο, αλλά και την επαγρύπνηση και ψυχική κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας», σχολιάζουν σχετικά οι επιστήμονες.

Η αλήθεια είναι πως, ειδικά στη σύγχρονη εποχή με τα ερεθίσματα που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συσκευές να μη σταματούν καμία στιγμή της ημέρας, είναι δύσκολο για έναν γονιό να ελέγξει και να ορίσει την ώρα που το (αντιδραστικό λόγω εφηβείας) παιδί του θα κλείσει το κινητό ή το tablet και θα πέσει για ύπνο.

Παρά τις προκλήσεις, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γονείς μπορούν ακόμα να επηρεάσουν θετικά τα έφηβα παιδιά τους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες έτσι ώστε αυτά να κοιμούνται τις 8-9 ώρες που έχει ανάγκη ο εφηβικός οργανισμός για να αναπτυχθεί σωστά.

 

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr