Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024 17:40
ΜαγνησίαΤοπικά

Ολοκληρώνεται η εισαγγελική έρευνα για τους 11 θανάτους από κορωνοϊό στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων






Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έρευνα, που άρχισε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορωνοϊού στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων στις αρχές του 2021 και τους θανάτους 11 ανθρώπων, 10 τροφίμων και μίας εργαζόμενης στη δομή.

Η Εισαγγελία Βόλου παρενέβη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε η κοινή υπουργική απόφαση με τα μέτρα προστασίας από την πανδημία σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων και αν υπήρξαν παραλείψεις ή οι υπεύθυνοι του ιδρύματος αψήφησαν περιορισμούς και απαγορεύσεις που μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα, απώτερος στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη και μετάδοση του νέου κορωνοϊού, από την οποία ασθένησαν άνθρωποι, παράβαση η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτό που φέρεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τις δικαστικές αρχές είναι η γενεσιουργός αιτία που προκάλεσε την εκτεταμένη διασπορά του κοροωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει «φύλλο και φτερό» τα αρχεία του Ιδρύματος για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι απαγορεύσεις που ήταν τότε σε ισχύ ή όχι.

Τη διενέργεια της προκαταρκτικής ανέλαβε εξαρχής το Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου που έχει τη δικογραφία. Εχουν ήδη ληφθεί καταθέσεις από τους υπευθύνους διοίκησης του Ιδρύματος και τον επιστημονικά υπεύθυνο για τη λειτουργία της δομής. Επίσης έχουν ζητηθεί τα έγγραφα που πιστοποιούν τα μέτρα προστασίας που τηρούνταν στη δομή.

Στο μικροσκόπιο ο θάνατος της 62χρονης εργαζόμενης

Επίσης στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ενημερώσει την Εισαγγελία Βόλου για την πορεία του κάθε περιστατικού που καταγράφηκε ως «θετικό» κρούσμα κορωνοϊού, αλλά και για τις ενέργειες που ακολούθησαν στη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που είχε προκύψει.

Ακόμη στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας έχουν ακόμη ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία αναφορικά με τον θάνατο της 62χρονης εργαζόμενης στο Γηροκομείο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα κληθούν για κατάθεση και οι οικείοι της, οι οποίοι είχαν ζητήσει να ριχθεί άπλετο φως, και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για τη μεγάλη διασπορά κορωνοϊού μέσα στο ίδρυμα, καθώς επίσης και συνάδελφοί της.

Η άτυχη γυναίκα ήταν από τα πρώτα μέλη του προσωπικού που προσβλήθηκε από τον ιό, μαζί με τους ηλικιωμένους. Αρχικά τέθηκε σε καραντίνα στο σπίτι και στη συνέχεια, στις 31 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, στην Κλινική COVID-19. Όμως ο κορωνοϊός προκάλεσε πολύ σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό της και χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και διασωληνώθηκε. Ολοι πίστευαν ότι θα μπορέσει να βγει νικήτρια από τη σκληρή δοκιμασία, διότι επρόκειτο για μία γυναίκα δυνατή, με γερή κράση, που δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε ποτέ παραπονεθεί για προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και τη γερή κράση της δεν άντεξε.«Κατέληξε» μέσα τη ΜΕΘ βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία των Καναλίων. Εργαζόταν στο Γηροκομείο από το 2005 και ήθελε μόνο λίγους μήνες για να κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Ο «μαύρος Ιανουάριος»

Η δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στα Κανάλια μετατράπηκε σε υγειονομική «βόμβα» διασποράς του ιού στα μέσα Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να κολλήσουν κορωνοϊό, η πλειοψηφία των ηλικιωμένων και του προσωπικού.

Η ανατολή του 2021 για το Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων αποδείχτηκε εφιαλτική. Η δομή από τη μία στιγμή στην άλλη μετατράπηκε σε εστία μετάδοσης, καθώς συνολικά μολύνθηκαν 36 άτομα. Από τους 37 τροφίμους που διέμεναν στο Γηροκομείο μολύνθηκαν οι 29, ενώ από τους 12 συνολικά εργαζόμενους κόλλησαν κορωνοϊό οι 7, θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Από τους 29 ηλικιωμένους που νόσησαν οι 10 απεβίωσαν από επιπλοκές του κορωνοϊού μέσα στο Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν για νοσηλεία. Το 11ο θύμα ήταν η 62χρονη εργαζόμενη.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων προβλέπονταν αυστηρά μέτρα υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής με τήρηση των κανόνων αποστάσεων, μέτρα καθαριότητας των χώρων, αποφυγή συνωστισμού, απαγόρευση επισκεπτηρίου, καθημερινή ενεργητική επιτήρηση των ασθενών και μεταξύ άλλων προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος.

Επίσης οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οφείλουν να τηρούν αρχείο με όλα τα μέτρα της πανδημίας και να καταγράφουν τους εισερχόμενους. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα, ενώ σε περίπτωση νόσου ή το χειρότερο θανάτου ποινικές ευθύνες σε βαθμό κα κουργήματος.

Η δυναμική του Σουρλίγκειου Γηροκομείου που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του και να ορθοποδήσει ξανά, φτάνει τα σαράντα πέντε άτομα, ενώ όσοι φιλοξενούνται στη δομή καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα ηλικιωμένων από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, αλλά και άλλες πόλεις της θεσσαλικής ενδοχώρας.