Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024 16:10
Θεσσαλία

Νέες βολές Κουρέτα κατά κυβέρνησης


Νέες αιχμές ότι η κυβέρνηση απαξιώνει τη Θεσσαλία και πως η στάση αυτή υπαγορεύεται από το γεγονός ότι ο νέος περιφερειάρχης δεν είναι «δικός της» αφήνει ο Δημήτρης Κουρέτας, με αφορμή ότι η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που προβλέπει την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, έγινε με fast track διαδικασίες.

«Γιατί μας πετάτε στα μούτρα τόση απαξίωση; Ας πούμε ότι θέλατε έναν άλλο περιφερειάρχη. Ο κόσμος όμως; Τι φταίει;», αναρωτιέται ο νέος περιφερειάρχης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κλιμακώνοντας έτσι τη ρητορική επικριτικού χαρακτήρα κατά κυβερνητικών επιλογών.

Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην ανάρτησή του στα social media αντιμετωπίζοντας με σκωπτική διάθεση το όλο θέμα τονίζει: «Χθες βράδυ σχεδόν μια μέρα μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης για τον οργανισμό υδάτων Θεσσαλίας κατατέθηκε πολυνομοσχέδιο που περιέχει τον οργανισμό. Η διαβούλευση είχε 556 σχόλια. Το νομοσχέδιο 123 άρθρα. Γιατί τέτοια συμπεριφορά στη Θεσσαλία; Δεν δικαιούμαστε κάτι καλύτερο; Δεν φταίνε οι Θεσσαλοί πολίτες που τόσες δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δεν φρόντισε να θωρακίσει την Θεσσαλία με αντιπλημμυρικά έργα που είχαν υποδειχθεί εδώ και πολλά- πολλά χρόνια. Γιατί έγινε η διαβούλευση; Γιατί μας πετάτε στα μούτρα τόση απαξίωση; Ας πούμε ότι θέλατε ένα άλλο περιφερειάρχη. Ο κόσμος όμως; Τι φταίει;».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου, ζητώντας σε διάστημα 8 ημερών, ήτοι από τις 7 Απριλίου έως την προηγούμενη Δευτέρα, να κατατεθούν παρατηρήσεις, προτάσεις και επισημάνσεις. Ο περιορισμένος χρόνος διαβούλευσης προκάλεσε νέες τριβές και αποτέλεσε την αιτία που τροφοδότησε νέες ενστάσεις εκ μέρους των Θεσσαλών.

Σε επικριτικό ύψος είναι και η ανάρτηση του μέλους της Επιτροπής διεκδίκησης επίλυσης του υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ) και παλιού προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Κώστα Γκούμα που ανέφερε σχετικά: «Σοβαρά τώρα κ. Σκυλακάκη, Υπουργέ Περιβάλλοντος; Φιλοδοξείτε να “εκσυγχρονίσετε την προστασία των υδάτων” με το σχέδιο νόμου που αναρτήσατε στο opengov.gr και διαβούλευση μόλις 8 ημερών (7/4 με 15/4) συνολικά;

Πιστεύετε βάσιμα ότι είναι επαρκής αυτός ο χρόνος για να “αφουγκραστείτε” τις αγωνίες των Θεσσαλών που βίωσαν πρόσφατα τις συνέπειες από το “αλαλούμ” στη διαχείριση των πλημμυρών ή αυτές που βιώνουν εδώ και χρόνια (και πιθανόν θα υποστούν και τα επόμενα) από τις ξηρασίες;

Μήπως “στρουθοκαμηλίζετε” πιστεύοντας ότι την αδυναμία (ή και αδιαφορία) της Πολιτείας να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα ζητήματα και τις διαχρονικές παθογένειες στην προστασία και τη διαχείριση των υδάτων και γενικά του περιβάλλοντος, θα την αντιμετωπίσετε με αυτό τον βιαστικό και “πρόχειρο” τρόπο;

Αν αγνοείτε τις πρόσφατες προτάσεις της HVA (που εσείς καλέσατε) και αδιαφορείτε για την γνώμη των Θεσσαλών, πως θα συμβάλλει αλήθεια η πρωτοβουλία σας αυτή στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας;».