MobileΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τα τρία «όχι» και το ένα «ναι» της κυβέρνησης



Δεν φαίνεται «φως στο τούνελ» στο πεδίο τις πανδημίας, με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνεται η συζήτηση για νέα μέτρα. Τα κρούσματα χθες ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 8.000, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας με πάνω από 500 άτομα να έχουν χάσει μέσα σε μια εβδομάδα τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων που μπήκαν τη Δευτέρα σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά κλειστών χώρων, όπως για παράδειγμα η εστίαση, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία , τα γυμναστήρια κ.α.

Ωστόσο, σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και ενταθεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα επανέλθει η συζήτηση για νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Άλλωστε το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη οδηγούνται σε νέους περιορισμούς, προκειμένου να τιθασευθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Τα τρία «όχι» της κυβέρνησης

Πάντως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή σε τρία «όχι»:

  • Δεν εξετάζεται το αυστριακό «μοντέλο» με επιστροφή στην καραντίνα. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σε διαδικτυακή συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI).
  • Δεν συζητείται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Με αφορμή το pressing του ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας «γαλάζιες» πηγές σημειώνουν πως το ποσοστό των αστυνομικών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει είναι 80% (τις τελευταίες 75 ημέρες μάλιστα έχει εμβολιαστεί το 9% ).
  • Δεν προκρίνονται οριζόντιες λύσεις που θα αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Με το 73% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί εκτιμάται πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν άδικο. Επομένως, μόνο κάποιες επιμέρους κινήσεις -π.χ. επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους , αύξηση ποσοστών τηλεργασίας – θα μπορούσαν να έχουν γενικότερη εφαρμογή.

Ωστόσο, σε περίπτωση που στις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών στο τραπέζι θα μπουν πρόσθετα μέτρα, σε μια προσπάθεια να μην επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο για κορύφωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές. Σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πουν «ναι» σε πρόσθετα μέτρα, που θα είναι εστιασμένα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Τα σενάρια για τους ανεμβολίαστους – Σκληρό σενάριο για επιστροφή του click away

Plan b για τους ανεμβολίαστους υπάρχει σε περίπτωση που δεν τιθασευθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν δίνεται μια πίστωση χρόνου για να φανεί αν τα πρόσφατα μέτρα συγκράτησαν τους επιδημιολογικούς δείκτες. Ωστόσο αν στις αρχές Δεκεμβρίου συνεχίζεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων και κυρίως η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα επιστρατευτούν νέα μέτρα.

Για παράδειγμα έχουν υπάρξει προτάσεις να κλείσουν οι πόρτες και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης για τους ανεμβολίαστους, ενώ σε ένα ακόμα πιο σκληρό σενάριο – που δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί – προβλέπεται η επιστροφή του click away στα εμπορικά καταστήματα για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Open στο ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρέπει να μπαίνουν χωρίς rapid test στα σούπερ μάρκετ το ποσοστό που απαντά «όχι» φτάνει το 62%. Μάλιστα για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα rapid test στα σούπερ μάρκετ δέχθηκε χθες ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «για τα σούπερ μάρκετ ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως έχουν ανακοινωθεί. Βρισκόμαστε στη φάση εφαρμογής αυτών των μέτρων. Αν κριθεί από την Επιτροπή ή αν θεωρηθεί σκόπιμο και χρήσιμο να γίνει οτιδήποτε διαφορετικό, θα το πληροφορηθείτε έγκαιρα, όπως πρέπει και στην ώρα του. Καλό είναι να μένουμε εστιασμένοι σε αυτά που ισχύουν, διότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη κατάσταση».

Επίσης στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στην εργασία τους. Αυτή τη στιγμή κάνουν με δικά τους έξοδα δύο τεστ την εβδομάδα , ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν στα τρία (ή και σε περισσότερα).

Πάντως από το μέτωπο των εμβολιασμών συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα , με ιδιαίτερη μεγάλη συμμετοχή στην αναμνηστική δόση. Μέσα στη χθεσινή ημέρα ξεπέρασαν τις 81.000 οι εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 57.ΟΟΟ ήταν για την τρίτη δόση.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com