Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:53
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προαναγγέλλει άνοιγμα λιανεμπορίου: «Έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση περιορισμών»

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μειωθεί» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομίας – Δείτε live – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία και την επιχείρηση εμβολιασμού
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιείται αυτή την ώρα  στην Ολομέλεια της Βουλης, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.





Ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή για το 2021, είπε χαρακτηριστικά πως αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει στο επίκεντρό της την πανδημία. «Όχι μόνο γιατί ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός με το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ αλλά γιατί θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι μια ευκαιρία στην αρχή του χρόνου να δοθούν απαντήσεις για το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στο αύριο», είπε.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή «Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα πραγματικά δεδομένα και για το τι έχει συμβεί τους τελευταίους δέκα μήνες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα επίσημα στοιχεία του ECDC, σύμφωνα με τα οποία σήμερα με βάση τον χάρτη, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες κίτρινες χώρες με ορισμένες πράσινες περιφέρειες είναι η Ελλάδα και Φιλανδία. «Αυτή είναι η κατάσταση στην χώρα μας σήμερα και καταθέτω τους χάρτες», είπε.

«Τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα που αποτυπώθηκε σε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων συμπολιτών μας σε νοσοκομεία και αύξηση διασωληνομένων. Η γραφική απεικόνιση της πορείας πανδημίας σε νοσηλευομένους. Η απότομη αύξηση σε νοσηλείες που συμπαρέσυρε τους θανάτους ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου. Ηταν δραματική έφτασε σε μέγιστο αριθμό 4.500 περίπου αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με covid», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Αντίστοιχη είναι η πορεία των διασωληνωμένων. Η αποκλιμάκωση δεν ήταν τόσο γρήγορη. Σήμερα έχουμε 328 συμπολίτες μας διασωληνωμένους».

«Στην πιο μακάβρια λίστα θανάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση. Είμαστε οι πέμπτη καλύτερη χώρα στους θανάτους», είπε για να συνεχίσει: «Έχουμε ακούσει πολλά και για τον αριθμό θανάτων ας έχουμε μια αίσθηση ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Ειδικά χθες η Ελλάδα είχε λιγότερους θανάτους σε όλη την ΕΕ και ευχόμαστε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε στην συνέχεια πως «η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος οφείλεται πρώτα απ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες υγειονομικού προσωπικού. Ειδικά Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις επιβαρυμένες περιοχές υπερέβαλαν εαυτούς και με ανθρωπιά και επαγγελματισμό συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση. Στην αποκλιμάκωση συνέβαλε και η ελληνική κοινωνία που έδειξε πειθαρχία στην περίοδο εορτών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιας θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς λοκ νταουν από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοί».

Σύγκρουση για την πανδημία

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10:30 και διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία του κορωνοϊού καθώς το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών έχει ξεκινήσει, η πανδημία βρίσκεται σε σχετική υποχώρηση, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες αναζωπύρωσης και τρίτου κύματος. Παράλληλα η αντιπαράθεση διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση διατηρεί την μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας (επέκταση χωρικών υδάτων, απόκτηση Rafale), προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις (ΑΣΕΠ, ΑΕΙ κ.α.) ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την σύγκρουση των εσωκομματικών συνιστωσών και ιδεολογικών τάσεων.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τις καταγγελίες περι εγκληματικών πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας. Σε αυτό το μοτίβο και παρά τις απαντήσεις που έχουν δοθεί, θα επιμείνει στις καταγγελίες που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη περι συνειδητής απόπειρας της κυβέρνησης να χρεώσει τους θανάτους από κορωνοϊό στο ιατρικό προσωπικό.  Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δύναμη πατριωτικής ευθύνης και το αποδεικνύει υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια που αφορούν την επέκταση των χωρικών υδάτων και την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών και θα καλέσει την κυβέρνηση να με παραβιάσει την εθνική στρατηγική κατά την επανέναρξη των επαφών με την Τουρκία.

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας αναμένεται αν ασκήσει και η κυρία Φώφη Γεννηματά ενώ για τα εθνικά θα επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Να σημειωθεί ότι η επιθετική στρατηγική της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στοχεύει πλέον πιο αυστηρά προς την κυβέρνηση καθώς όπως φάνηκε από την τελευταία της τοποθέτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ απέφυγε την παράλληλή κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην Ολομέλεια αποφασισμένος όχι για να προκαλέσει σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά -όπως λένε στενοί του συνεργάτες- να ενημερώσει τους πολίτες για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά: στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το πλάνο και τις «ταχύτητες» του εμβολιασμού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, το ασφαλές άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου και την στήριξη της οικονομίας πριν και μετά το φινάλε της επιδημιολογικής κρίσης. Εφόσον τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα ή κατατεθούν προτάσεις από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αξιοποιώντας προφανώς και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου καταγράφεται για τον ίδιο και την κυβέρνηση αξιοσημείωτη απήχηση στην ελληνική κοινωνία 18 μήνες μετά τις εκλογές.

Εν αναμονή και των σημερινών ανακοινώσεων από τα αρμόδια χείλη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται στην προ ημερησίας που ξεκινά στις 10.30 το πρωί να εξηγήσει εκ νέου τα κριτήρια για την επανεκκίνηση σταδιακά των διάφορων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μετά το απαγορευτικό που ισχύει από τις 7 Νοέμβρη. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά και ο προγραμματισμός για την στήριξη της οικονομίας παραμένει σε πρώτο πλάνο- κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι έχουν γίνει βήματα που ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και μακριά από ρίσκα που δεν επιτρέπονται στην κρίσιμη συγκυρία. «Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία», θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έχει χαρακτηρίσει απογοητευτική την στάση της αντιπολίτευσης το διάστημα αυτό εννοώντας ότι έχει πάρει «διαζύγιο» από την καλοπροαίρετη κριτική.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια», είχε πει χαρακτηριστικά κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον Αντέννα όπου ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει»

. Η δυσκολία- όπως είχε διευκρινίσει- είναι αυτή τη στιγμή που υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, «προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας»

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειάζεται. Μάλιστα είχε επισημάνει απευθυνόμενος πιθανότατα στην Κουμουνδούρου ότι «εάν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουν μετά να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάνουμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας».