Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:58
ΒόλοςΤοπικά

Λάβρος ο Αγοραστός για το θέμα της αέριας ρύπανσης – “Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο”






Επικριτικός απέναντι σε φορείς της περιοχής και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν στο θέμα της αερορύπανσης, αλλά και επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλία ς που υλοποιούν ευρωπαϊκό πρόγραμμα συσχέτισης της αερορύπανσης με την θνησιμότητα, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος με τα αργά αντανακλαστικά του στο θέμα, αλλά και η προηγούμενη ηγεσία του που είχε υποσχεθεί δύο σταθμούς μέτρησης και τελικά τους παραχώρησε σε «ημετέρους».

Ο κ. Αγοραστός ειδικότερα ανέφερε ότι η Περιφέρεια αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία με υπευθυνότητα και σοαβαρότητα και «καλό θα είναι να μιλούν για τη δημόσια υγεία αυτοί που έχουν στοιχεία από πιστοποιημένες πηγές. Δεν θα επιτρέψουμε να διασύρουν το Βόλο και να τρομοκρατούν τους πολίτες», ξεκαθάρισε.

Έκαν λόγο για «κέντρα που φέρνουν ψευδείς ειδήσεις για να τις πουλήσουν ή να πουλήσουν εκδούλευση. Και έχει αποδειχθεί. Βγήκαμε μπροστά και ελέγξαμε και το υλικό που καίει η ΑΓΕΤ. Δεν λογοκρίναμε κανένα αλλά δεν δημιουργούμε τοξικότητα στην κοινωνία και δεν χρησιμοποιούμε βία για να επιβάλλουμε την άποψή μας στην κοινωνία. Είμαστε οι μοναδικοί που συνεργαζόμαστε με όλους» τόνισε.

Επίθεση στην ομάδα Γουργουλιάνη-Σαχιρίδη

Μίλησε ιδιαίτερα επικριτικά για την ομάδα των  Κ. Γουργουλιάνη-Γ. Σαχιρίδη που εκπονεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέτρησης της αερορύπανσης και συσχετισμού της με την θνησιμότητα του πληθυσμού τονίζοντας ότι δεν διαθέτουν πιστοποιημένο εργαστήριο και ότι ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης τους πιέζει να το πιστοποιήσουν. «Δεν μπορεί να μην μας ενημερώνουν και να λένε ότι ενημερώσαμε το υπουργείο. Ωραία αναγνωρίζουν ότι το υπουργείο είναι υπεύθυνο, αλλά μέχρι εκεί».

Ανέφερε ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με το Π.Θ. και χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμμα αλλά και κτιριακές εγκαταστάσεις. «Και έχουν το θράσος να βγαίνουν να λένε διάφορα. Είναι υπόλογοι γιατί ο Βόλος τους τρέφει. Εδώ αναδείχθηκαν ως καθηγητές και οφείλουν σεβασμό στον κόσμο, αυτόν που έκανε αγώνες για να έλθει το Πανεπιστήμιο στο Βόλο και τη Θεσσαλία. Και ήλθαν να γίνουν καθηγητές εδώ. Καταλαβαίνω τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ότι χρειάζονται κι άλλο εισόδημα, όλοι το χρειάζονται, αλλά να μην τρομοκρατούν τον κόσμο. Αν υπάρχει πρόβλημα να έλθουν να μας το πουν και να προτείνουν λύσεις. Εμείς συνεργαζόμαστε, άλλοι περιχαρακώνονται για λόγους που γνωρίζουν.

 

Ημερίδα για τα προσχήματα και όχι για την ουσία

«Μη σοβαρή και για τα προσχήματα» χαρακτήρισε την ημερίδα που διοργάνωσε πλειάδα φορέων με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας για την αέρια ρύπανση και αμφισβήτησε την χρησιμότητά της. «Όταν οι ημερίδες είναι σοβαρές και αυτό φαίνεται από την απήχηση στο ακροατήριο και από επιστήμονες και αποδεικτικά στοιχεία και όταν υπάρχει συνεργασία με επίσημους φορείς όπως το υπουργείο.  Έγινε ημερίδα για να γίνει και δεν συμβάλλει θετικά πουθενά» τόνισε.

Μάλιστα επισήμανε ότι η μόνη είδηση στην ημερίδα ήταν η απουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. «Είχα υποχρεώσει στο πλαίσιο τηλεοπτικού τραπεζιού στην ΕΡΤ. Η συμμετοχή στην ημερίδα μιας περιφέρειας που είναι το εργαλείο πολλές φορές αντιμετώπισης προβλημάτων είναι συμμετοχική, συνεργατική.».

Μας κορόιδεψε το υπουργείο

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε υποσχεθεί δύο σταθμούς μέτρησης της αερορύπανσης που ποτέ δεν έστειλε, ενώ δεν επέτρεψε στην περιφέρεια να τους εντάξει στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με τη δέσμευση ότι θα τους είχε εντάξει εκείνο. «Όταν τα πήραν όμως ήταν άλλη η πολιτική και τα έδωσαν σε ημέτερους αφήνοντας έξω από Θεσσαλία και μας έδωσαν ένα σταθμό μέτρησης από τα Οινόφυτα που ήλθαν και τοποθέτησαν σε σχολείο στη οδό Γαλλίας. Έχουν τα κλειδιά, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε επισκευή. Ο σταθμός μετρήσεις κάνει, αλλά όμως δεν φαίνονται on line”.

Τέλος επανέλαβε ότι η Περιφέρεια φρόντισε να της παραχωρηθεί ένας σύγχρονος μεταφερόμενος σταθμός από την παλιά ΤΕΔΚ και ήδη έχει εγκατασταθεί στο προαύλιο της ΝΑΜ και έχει υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο να ενταχθεί στο δίκτυτό του. «Ας ελπίσουμε ότι θα επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά». Επανέλαβε δε ότι η Περιφέρεια υπέγραψε τη σύμβαση με το ΑΠΘ και το πιστοποιημένο του εργαστήριο για τον εντοπισμό της δυσοσμίας, ενώ ο Δημόκριτος κάνει μετρήσεις για φουράνια και διοξίνες αλλά και για βαρέα μέταλλα στο έδαφος.