Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024 04:59
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυριαρχία και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις του έτους – Οι παγίδες στα κοινωνικά θέματα

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να παρουσιάζεται ως η μόνη εναλλακτική σε ένα πολιτικό σύστημα με κατακερματισμένη αντιπολίτευση

 

Στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega, η ΝΔ πλασάρεται στο 38% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος των πολιτικών αρχηγών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, καταγράφει μείωση του ρυθμού πτώσης των πσοσοστών του – χάνει μόλις 0,3 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου και πηγαίνει στο 12,4%, ωστόσο αξιολογείται θετικά μόλις από το 10% του δείγματος. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης παραμένει αδύναμος κρίκος του κόμματος, έχοντας εξαιρετικά λίγες θετικές γνώμες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Δημοσκοπική πτώση σημειώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ – που είχαν ενισχυθεί αρκετά το Νοέμβριο – ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο – αλλά πολύ μικρότερη – εμφανίζει και η ΝΙΚΗ. Όσο για τη Νέα Αριστερά, χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν για το κόμμα των Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου.
Στους πολιτικούς δείκτες της έρευνας της Pulse για τον ΣΚΑΪ από την άλλη, η ΝΔ εμφανίζεται κυρίαρχη με ελαφρά κάμψη, στο 37% από 38% τον προηγούμενο μήνα, προφανώς ως αντανάκλαση της δυσαρέσκειας ενός πιο δεξιόστροφου ακροατηρίου κυρίως για τη συζητηση των προηγούμενων ημερών αναφορικά με την τροπολογία για την άδεια εργασίας των μεταναστών στη χώρα μας. Κατά τα άλλα, το…χάος, καθώς το ΠΑΣΟΚ και εδώ μοιάζει «κολλημένο», έστω και αν καταγράφεται ως σταθερά δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 15%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και κινείται στο 14%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 10%, η Ελληνική Λύση είναι στο 6%, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ είναι στο 3,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 3%. Η Νέα Αριστερά έχει 2,5% όσο και το ΜέΡΑ25.

Τα «καμπανάκια» και ο γάμος

Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis οι πολίτες χτυπούν εκ νέου «καμπανάκια» για την ακρίβεια και την εγκληματικότητα που γνωρίζει έξαρση το τελευταίο διάστημα.Ενδεικτικό είναι ότι στην έρευνα του Mega οι πολίτες δηλώνουν κατά 45% ότι είναι σε χειρότερη οικονομική θέση σε σχέση με πέρυσι και ότι οι δαπάνες για τις γιορτές θα είναι περιορισμένες συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, προφανώς ως απότοκο του πληθωρισμού.

Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα το πρωί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελευταία τους συνάντηση πριν το «γύρισμα» του έτους, ενώ την Κυριακή θα ακούσει τα καθιερωμένα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου πριν εκδράμει για λίγες μέρες εκτός Αθηνών με την οικογένειά του.