Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 13:35
Κόσμος

Κυπριακή ΑΟΖ: Γαλλία-Ιταλία-Αίγυπτος καταδικάζουν τις τουρκικές γεωτρήσεις

Ο Ερντογάν, ωστόσο, παραμένει απτόητος και δηλώνει ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται και τρίτο γεωτρύπανο – Την Τρίτη στο Κάιρο η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας παρουσία Αλ Σίσι, Αναστασιάδη και Μητσοτάκη
Πυρά κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαπέλυσαν το Σάββατο Ιταλία, Γαλλία και Αίγυπτος στη σκιά της επανόδου του Γιαβούζ στο κυπριακό οικόπεδο 7.






Τελευταία χρονικά ήρθε η αντίδραση της Αιγύπτου με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε πολύ αυστηρό τόνο, να εκδίδει ανακοίνωση όπου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε όποιες μονομερείς ενέργειες απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τηυ Αιγύπτου.

Στην ανακοίνωση προειδοποιεί ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το πρωί πραγματοποιείται στο Κάιρο η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την παρουσία του Αιγυπτίου προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις από Παρίσι και Ρώμη.

Αρχικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας να δηλώνει ότι άφιξη ενός νέου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και είναι μια μη φιλική κίνηση, που πιθανόν να ενθαρρύνει την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Ιταλικού ΥΠΕΞ στην οποία σημείωνε ότι «επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή» και ότι «μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα».

Παρόλα αυτά – και παρά τις σαφείς δηλώσεις Πομπέο από την Αθήνα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε σύνοδο του κόμματός του ότι «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο» εξαγγέλοντας ότι η χώρα του διαπραγματεύεται και τρίτο γεωτρύπανο.