Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 16:27
Άλλες Ειδήσεις

Κύμα μετανάστευσης φέρνει η κλιματική αλλαγή – Ποιες χώρες θα επηρεαστούν






Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Όσο κι αν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων τα τελευταία 10-20 ή και 30 χρόνια έκαναν λόγο για σημαντικές αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη Γη, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι όντως οι αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσής μας θα είναι τόσο διαφορετικές. Και όμως, φονικές πλημμύρες, λιώσιμο των πάγων, βροχές στην αρκτική και πυρκαγιές στη Σιβηρία (!) είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά φυσικά φαινόμενα που αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει πάρει το δρόμο της.

Μία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχεται να ταράξει για ακόμη μία φορά τα δεδομένα με προβλέψεις που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, αφού κάνουν λόγο για μεγάλη μεταναστευτική ροή που θα προκύψει από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Όλοι αυτοί μόλις στα επόμενα 30 χρόνια!

Ποιος ξέρει ποια μπορεί να είναι η καθημερινότητά μας σε 30 χρόνια. Οι ρυθμοί της ζωής αλλάζουν ταχύτατα, αρκεί να φανταστεί κανείς πως ήταν η κατάσταση το 1990 σε σχέση με το 2020 και πόσα πράγματα μπορεί πλέον να κάνει κανείς. Πριν τρεις δεκαετίες ούτε θα χωρούσαν στο μυαλό μας όλες οι δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία τη σήμερον ημέρα, από τα smartphones, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητατο διαδικτυακό πόκερ μέχρι τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και τα κρυπτονομίσματα. Έτσι και τώρα, κάθε άλλο παρά εφησυχασμένοι πρέπει να είμαστε για τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, αφού η ζωή έχει δείξει ότι αλλάζει και η κλιματική αλλαγή είναι μόλις στην αρχή της.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την έκθεση Γράουντσγουελ, η οποία πραγματεύεται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ανά περιοχή του πλανήτη, ως μεγαλύτερα προβλήματα επισημαίνονται η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που είναι ικανή να εξαφανίσει ολόκληρα νησιά, τα προβλήματα στις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως και η έλλειψη νερού.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι οι εξής:

Βόρεια Αφρική

Η έλλειψη νερού ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλα ποτάμια που τροφοδοτούνται από τα ψηλά βουνά της Αφρικής. Περιοχές στην Τυνησία, την Αλγερία, τη Λιβύη ταλαιπωρούνται από την απουσία του σημαντικότερου αγαθού, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες ολόκληρων χωριών να αποτελούν πλέον παρελθόν και οι κάτοικοί τους να αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία πηγή εισοδήματος, ενώ η ανεργία χτυπάει «κόκκινο», προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

 

Υποσαχάρια Αφρική

Οι κάτοικοι των περιοχών νότια της ερήμου Σαχάρας έχουν συνηθίσει να πρέπει να διαχειρίζονται το νερό με μέτρο εδώ και πολλά χρόνια. Όταν όμως αυτό αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα για τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων να αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω τηςαπουσίας εισοδήματος νοτιότερα στην Αφρική ή να κάνουν το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Μπαγκλαντές – Ινδία

Η Ινδία και το Μπαγκλαντές είναι δύο χώρες που έχουν συνηθίσει να επιβιώνουν στο τροπικό κλίμα. Ωστόσο, η κατάσταση την τελευταία δεκαετία έχει φθάσει σε ακραίο σημείο, με τις φυσικές καταστροφές από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις κλπ να είναι συχνότατες και να έχουν ως αποτέλεσμα ζημιές κόστους πολλών εκατομμυρίων κάθε χρόνο, ένα ακόμη χτύπημα για τις ευάλωτες οικονομίες, ειδικά του Μπαγκλαντές. Περίπου 20 εκατομμύρια μετανάστες υπολογίζονται να προκύψουν από την κλιματική κρίση που πλήττει τη συγκεκριμένη χώρα, προς την Ευρώπη, κυρίως, αλλά ίσως και ανατολικότερα του Μπαγκλαντές.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, μπορεί ο αριθμός των 200 εκατομμυρίων να φαίνεται τεράστιος, όμως ακόμα μεγαλύτερος είναι ο συνολικός αριθμός αυτών που εκτοπίζονται, όχι απαραίτητα ως μετανάστες σε κάποια χώρα του εξωτερικού, αλλά είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που επηρεάζονται. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των πληθυσμών στις συγκεκριμένες χώρες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πολύ σημαντικές αλλαγές στη ζωή, την καθημερινότητα, την εργασία και τον τόπο διαβίωσής τους, ώστε να προσαρμοστούν στις αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Έτσι, εντείνονται οι φωνές των επιστημόνων που κάνουν λόγω για περαιτέρω μείωση των εκπομπών του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και να προληφθούν ακραία φαινόμενα.