MobileΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΥΦΑΙΕΣ

Κορωνοϊός: Τον Αύγουστο εμβόλιο με 75% αποτελεσματικότητα – Ανησυχία για τα σύνορα

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, η Οξφόρδη βρίσκεται στο γ’ στάδιο των δοκιμών – Ανησυχία για τους τουρίστες που περνάνε τον Προμαχώνα

«Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα κρούσματα κορωνοϊού. Ο σκοπός είναι να μην περάσουν στους γηγενείς». Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο της διασποράς του ιού στον ελληνικό πληθυσμό, αφού από τη μία η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω του τουρισμού θεωρείται δεδομένη και από την άλλη δεν μπορούν να εντοπιστούν όλα τα κρούσματα, καθώς οι έλεγχοι μέχρι πριν λίγα 24ωρα ήταν δειγματοληπτικοί.

Την ίδια ώρα απορία προκαλεί το γεγονός ότι οι Έλληνες που ταξιδεύουν για δουλειές στα Βαλκάνια και επιστρέφουν στην Ελλάδα δεν υποβάλλονται σε έλεγχο, ούτε στα αεροδρόμια, ούτε στις οδικές πύλες εισόδου. Πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων έφερε εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα της χώρας μας, καθώς τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα πραγματοποιούν τα μοριακά τεστ στην πλειονότητα των τουριστών που φτάνουν εκεί με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα.

Η αύξηση των τεστ εντάσσεται στην προσπάθεια να ελεγχθούν – στο μέγιστο δυνατό βαθμό – η μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, φτάνουν πλέον στο 90% των επισκεπτών που εισέρχονται στην Ελλάδα. Πάντως, τα τελευταία 24ωρα η κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων είναι ιδιαιτέρα μικρή σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.

Ωστόσο, η εκτίμηση των αστυνομικών Αρχών του Προμαχώνα είναι ότι από την Παρασκευή (10/7) η κίνηση των αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί λόγω του Σαββατοκύριακου και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των επισκεπτών που θα μπαίνουν στη χώρα. Η επικείμενη αυτή αύξηση είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις τόσο στον διαβατηριακό όσο και στον υγειονομικό έλεγχο που θα πραγματοποιείται.

Μόσιαλος: Το εμβόλιο της Οξφόρδης θα είναι 75% αποτελεσματικό

Εξελίξεις στο θέμα του εμβολίου για τον κορωνοϊό προανήγγειλε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας LSEΗλίας Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που αναμένεται το δεύτερο 15θημερο του Αυγούστου. Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η γ’ φάση των δοκιμών του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένους και σε παιδιά, ενώ εξήγησε πως οι ερευνητές αναμένουν να είναι αποτελεσματικό κατά 70% με 75%, ποσοστό καλύτερο από εκείνο του εμβολίου της γρίπης.

«Το εμβόλιο δεν περιμένουμε να είναι 100% αποτελεσματικό. Αποτελεσματικό 100% είναι της πολιομυελίτιδας με την αναμνηστική του δόση, είναι 93% με 96% το εμβόλιο της ιλαράς, αυτό (του κορονοϊού) περιμένουμε ότι θα είναι περίπου 70 με 75%. Αλλά αν είναι έτσι, θα είναι πολύ καλύτερο από το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε ο κ. Μόσιαλος. Ακόμη, τόνισε πως είναι ορατό το ενδεχόμενο το εμβόλιο να καλύπτει εκείνον που το έχει κάνει προκειμένου να αποφεύγει σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19 αλλά μπορεί να μην περιορίζει τη διασπορά του ιού. «Δηλαδή μπορεί να έχουμε το εμβόλιο και να προστατευόμαστε εμείς που το έχουμε κάνει, αλλά να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε τη νόσο. Να περιμένουμε όμως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ας ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές (οι ανακοινώσεις) για να ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο καθηγητής.

Σύψας: Τα νούμερα είναι αυτά που περίμενε κανείς όταν ανοίγει μία χώρα τα σύνορά της

Εκτός, όμως, από τις εξελίξεις στο εμβόλιο της Οξφόρδης που αναμένονται, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα εισαγόμενα κρούσματα – φαινόμενα που απασχολεί τη χώρα μας, καθώς από την ημερήσια μελέτη φαίνεται ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι από τουρίστες, εκτίμησε ότι «μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη η κατάσταση με τα εισαγόμενα κρούσματα». «Τα νούμερα είναι αυτά που περίμενε κανείς, όταν ανοίγει μία χώρα τα σύνορά της. Νομίζω ότι είμαστε σε έναν δρόμο αναμενόμενον» ανέφερε ο κ. Σύψας και τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στα βόρεια σύνορά μας, όπου η πανδημία σαρώνει. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες να τηρούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού με θρησκευτική ευλάβεια, για να μην έχουμε σημαντικά προβλήματα.