Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:22
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο που προφυλάσσει από σοβαρή νόσο – Δεν είναι κανένα από όσα σκεφτήκατε

Επιβεβαιώνεται η συμβολή του αντιγριπικού εμβολιασμού στην καλύτερη έκβαση της νόσου COVID-19 σε ασθενείς από τη μεγαλύτερη αυτή τη φορά στο είδος μελέτη, με πάνω από 37.377 συμμετέχοντες με τη νόσο του κορωνοϊού






Το σημαντικό εύρημα προκύπτει από τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της και μέσα από το ηλεκτρονικό μητρώο υγείας  TriNetX για πάνω από 70 εκατ. ασθενείς που αποτέλεσε τη δεξαμενή για τις δύο ομάδες 37.377 πληθυσμού συνολικά, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη.

Το δείγμα χωρίστηκε σε εμβολιασμένους κατά της γρίπης δύο εβδομάδες έως έξι μήνες πριν νοσήσουν με COVID-19 και σε μη εμβολιασμένους κατά της γρίπης με λοίμωξη από κορωνοϊό, σε αντιστοιχία παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της νόσου όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, το κάπνισμα και προβλήματα υγείας όπως διαβήτης, παχυσαρκία και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Από τα περιστατικά αναδείχθηκαν 15 ανεπιθύμητες εκβάσεις μέσα στις 120 ημέρες από την αρχική θετική διάγνωση για κορωνοϊό: σήψη, εγκεφαλικό επεισόδιο, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αρθραλγία, νεφρική ανεπάρκεια, ανορεξία, έμφραγμα, πνευμονία, μετάβαση στα επείγοντα, εισαγωγή σε νοσοκομείο, εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θάνατος.

Η σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων έδειξε για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες:

  • έως και 20% για εισαγωγή σε ΜΕΘ
  • έως και 58% για μεταφορά στα επείγοντα και 
  • ίδιο ποσοστό για εγκεφαλικό επεισόδιο
  • έως και 45% για σήψη
  • έως 40% για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Δεν υπήρξε διαφορά αναφορικά με τους θανάτους.

Αν και ο μηχανισμός πίσω από το δίχτυ προστασίας που απλώνει το αντιγριπικό εμβόλιο έναντι της COVID-19 δεν είναι γνωστός, η κύρια επιστημονική θεωρία το αποδίδει στην ενίσχυση που παρέχει στην έμφυτη ανοσία, τις ευρύτερες άμυνες του οργανισμού που μας προσφέρονται με τη γέννηση.

Μπορεί το αντιγριπικό να υποκαταστήσει το εμβόλιο του κορωνοϊού;

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 τρέχει, με διαφορετικές ωστόσο ταχύτητες. Υπολογίζεται ότι κάποιες χώρες δεν θα έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων τους πριν το 2023.

Η πρόσφατη μελέτη την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι προσθέτει νέα δεδομένα στα επιστημονικά ευρήματα από μικρότερης κλίμακας έρευνες που έχουν διαπιστώσει την προστασία από τη σοβαρή COVID-19 από τα εμβόλια της γρίπης, ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας όπως επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές μελέτες.

Το αντιγριπικό εμβόλιο ίσως να ωφελήσει όσους διστάζουν να εμβολιαστούν με τα νέας τεχνολογίας και ταχέως ανεπτυγμένα εμβόλια κατά της COVID-19, υποστηρίζει η Δρ Susan Taghioff από τη Σχολή Miller, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά της νόσου του νέου κορωνοϊού. 

Εντούτοις, ο εμβολιασμός κατά της να μπορούσε να αποτρέψει μια διπλή επιδημία από ταυτόχρονη έξαρση της γρίπης και της COVID-19. Κατά παλαιότερη εκτίμηση ειδικών από το Ινστιτούτο Βιολογίας των Λοιμώξεων Max Planck στο Βερολίνο και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, μια επιδημία της εποχικής γρίπης θα είχε ενισχυτικό αντίκτυπο στην πανδημία και στην επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, ιδίως των νοσοκομείων.