Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 10:01
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη απειλή για τα γηροκομεία και τις ανοιχτές δομές






Διαστάσεις έχει πάρει η διασπορά του κορωνοϊού σε διάφορες δομές της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές. Αρχικό μέλημα των υπευθύνων είναι ο περιορισμός, η ιχνηλάτηση αλλά και η διεξαγωγή μαζικών τεστ ως πρόληψη. Τα γηροκομεία είναι μία από τις δομές που εκτός από πλήθος κρουσμάτων έχει προκαλέσει και μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον κορωνοϊό, και είναι πλέον η δομή που είναι στο επίκεντρο των επιχειρησιακών πλάνων της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη δομή που απασχολεί, καθώς και αυτές των προσφύγων απαιτούν μεγάλη προσοχή, ενώ την Πέμπτη, προστέθηκε και δομή Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων στην Αθήνα.

Τεστ σε όλα τη γηροκομεία της χώρας αλλά και σε δομές φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες ξεκινούν από τον ΕΟΔΥ με ταχύτατους ρυθμούς μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ενώ το πρόγραμμα των ελέγχων θα υλοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά και τις Περιφέρειες όλης της Ελλάδος.

Ειδικότερα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές αποφασίστηκε οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ να ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα να «σαρώνουν» όλα τα γηροκομεία και τα Κέντρα Φιλοξενίας ανά τη χώρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διασπορά του κορονοϊού. Άλλωστε οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είναι επί ποδός τα τελευταία 24ωρα μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα που βρέθηκαν.

Προτεραιότητες με αλγόριθμο

Με βάση την ιεράρχηση που έχει ορισθεί, τα τεστ θα γίνονται αρχικά σε όλους τους εργαζόμενους των δομών, ενώ όπου εντοπίζεται κρούσμα θα ελέγχονται και οι φιλοξενούμενοι. Αυτό αποφασίστηκε καθότι ο τρόπος μετάδοσης του ιού γίνεται κυρίως από τους εργαζόμενους που κυκλοφορούν κανονικά και όχι από τους ανθρώπους που παραμένουν στις δομές.

Έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr τονίζουν ότι ήδη οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας ετοιμάζουν ήδη έναν αλγόριθμο που θα ορίσει την ιεράρχηση όσων θα πρέπει να εξετασθούν πρώτα με βάση τους κινδύνους που υπάρχουν. Πρώτοι στη λίστα με τους ελέγχους θα είναι εκτός από τους εργαζόμενους και όσοι είναι πιο ευαίσθητοι όπως χρονίως πάσχοντες, άτομα υπερήλικα αλλά ακόμη και νέοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και μένουν σε δομές.

Στόχος είναι οι εργαστηριακοί αυτοί έλεχγοι να γίνονται περιοδικά να επαναλαμβάνονται δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός πως δεν θα υπάρχει διασπορά στις κοινότητες των ηλικιωμένων και των πασχόντων που ζουν σε ειδικές δομές. Ωστόσο είναι άγνωστο εάν μπορεί να επιτευχθεί αυτος ο στόχος καθώς οι συνεχείς έλεγχοι προυποθέτουν και τη διάθεση όλων των υγειονομικών δυνάμεων μόνο στις συγκεκριμένες δομές

Πάντως ο κ. Παναγιωτακόπουλος δήλωσε αισιόδοξος: «Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ότι ήμασταν την άνοιξη. Έχουμε μάθει κάποια πράγματα. Είμαστε πιο εκπαιδευμένοι πλέον. Όλα είναι καλύτερα».

Τέλος αναφερόμενος στο κενό αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είπε: «Θα καλυφθεί το κενό του, από άλλα εργαστήρια. Είναι θέμα ημερών. Δεν είναι ευχάριστο αλλά μπορεί να βρεθεί λύση. Είναι τεχνικής φύσεως το πρόβλημα».