Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:33
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: «Όχι» σε νέο lockdown – Στις αρχές του 2021 το εμβόλιο

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες από το δεύτερο κύμα κορονοϊού





Ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιληφθεί ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας κάθε σενάριο σχετικό με ένα δεύτερο lockdown.

Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ειδικοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα, αφού οι ιώσεις τότε είναι πιο συχνές και η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ πιο εύκολη στους εσωτερικούς χώρους. Αν όλα πάνε καλά, οι πρώτες δόσεις του ενός από τα εμβόλια αναμένεται στο τέλους του 2020 αρχές του 2021.

Κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέμενε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, καθώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση απ’ ότι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. «Μέχρι να βρεθεί θεραπεία πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» τονίζουν στην κυβέρνηση και θεωρούν ότι οι πολίτες πρέπει να κινούνται με αυτό το δεδομένο.

Πιστεύουν επίσης ότι δεν πρόκειται για κάτι περίεργο, ούτε οφείλεται σε κάποιο λάθος το γεγονός ότι έχουμε δεύτερο κύμα, γιατί αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Επιμένουν δε ότι και σε αυτό το δεύτερο κύμα παρά την αύξηση των αριθμών η χώρα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά. Ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα δε έχει πετύχει αρκετά αλλά επιμένουν ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα:

  1. Έχει ενισχύσει το Σύστημα Υγείας (έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα 6113 άτομα εκ των οποίων: 707 γιατροί, 3557 νοσηλευτικό προσωπικό, 1072 διοικητικοί, 629 παραϊατρικό προσωπικό, 146 άτομα τεχνικό προσωπικό).
  2. Υπάρχει πλέον πολύ μεγαλύτερη εμπειρία διαχείρισης της πανδημίας και από το κράτος και από τους πολίτες.
  3. Κερδίζοντας χρόνο και ανθρώπινες ζωές έχει έρθει πιο κοντά στο εμβόλιο και σε αποτελεσματική θεραπεία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τόπους αποδίδουν και- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- παρά την αύξηση των κρουσμάτων η επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ καλύτερη από αυτή των περισσοτέρων χωρών.

Στην εφαρμογή των μέτρων και προκειμένου να έχουν οι πολίτες έναν καλύτερο «οδικό χάρτη» είναι απολύτως χρήσιμη, κατά την άποψή τους, η κατηγοριοποίηση των περιοχών που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Επειδή γίνεται συνεχώς συζήτηση περί μέτρων από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι το βασικό ζητούμενο είναι η τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων κι όχι επιβολή νέων. «Καταλαβαίνω το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον όμως τι νόημα έχει να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα όταν δεν τηρούμε καν αυτά που ήδη ισχύουν» υποστηρίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προσπαθώντας να βάλει στο ζύγι την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης

Τι συμβαίνει εντός και εκτός Ελλάδας

Πολλές περιοχές του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ευρώπη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο καταγράφηκαν τις προηγούμενες 14 ημέρες 951.300 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 124η θέση όσον αφορά την αναλογία των κρουσμάτων προς τον πληθυσμό

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εφαρμόζοντας τοπικά μέτρα όπου κρίνεται απαραίτητο και έχοντας ανοίξει τα σχολεία, η Ελλάδα έχει την έβδομη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό: 43 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ελλάδα στην επιδημιολογική κατηγορία «clusters of cases», δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα (community transmission), όπου βρίσκεται η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών

Η Ολλανδία έχει επτά εκατομμύρια περισσότερους κατοίκους από την Ελλάδα, όμως έχει  επτά φορές περισσότερα κρούσματα. Η Δανία, που έχει περίπου τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, μετρά 10.000 περισσότερα κρούσματα. Η γειτονική Τουρκία, μολονότι την προηγούμενη εβδομάδα παραδέχτηκε δια του Υπουργού Υγείας ότι επί μήνες καταγράφει μόνον συμπτωματικούς ασθενείς, μετρά σχεδόν 328.000 περιπτώσεις, δηλαδή 16 και πλέον φορές περισσότερες σε σχέση με την Ελλάδα, αν και έχει οκτώ φορές μεγαλύτερο πληθυσμό

Στο μέτωπο των θανάτων παγκοσμίως, σε σχέση με τον πληθυσμό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 105η θέση. Πολύ χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας σε βάθος δύο εβδομάδων: 0,6 απώλειες ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το ECDC.

Μάλιστα, από την έναρξη της πανδημίας η Ελλάδα έχει την έκτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το ποσοστό θνητότητας, με 3,92 θανάτους ανά 100.000 άτομα, όπως προκύπτει από συγκεντρωτικά στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις το 2% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει καταλήξει

Η αντίστοιχη αναλογία στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 9 θάνατοι ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με δεδομένα που έχουν συλλέξει και αναλύσει οι «Financial Times»

Στην Γερμανία οι θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους υπολογίζονται σε 11,54 και έχει καταλήξει το 3,1% των ασθενών με Covid-19. Στη Γαλλία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 48,34 νεκροί και 4,8%. Στο Βέλγιο, χώρα με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι νεκροί ανέρχονται σε 88,36 και η συχνότητα των θανάτων στο 7,5%