Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 14:59
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός μετά τις διακοπές: Ο σχεδιασμός για επιστροφή στην εργασία και στα σχολεία






Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων μετά την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συζήτηση τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στη διάρκειά της έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις νεότερες ηλικίες. Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην επιτροπή των επιστημόνων.

Πάντως, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις οδηγούνται σε λύσεις τηλεργασίας για ορισμένες ημέρες μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.

«Εναρξη σχολικού έτους 7 Σεπτεμβρίου»

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε και για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Εχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί, αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου και για το αν εξακολουθεί να υφίσταται πιθανότητα αναβολής, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα πως όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα.

Διγαλάκης: Δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

«Το δεδομένο είναι ότι στις 7 Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, αρχίζουν τα σχολεία. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται αμέσως μετά τις εισηγήσεις των ειδικών», τόνισε με τη σειρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Ποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί
Πάντως, μέχρι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά αναμένεται να συζητηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών. Ηδη, οι ειδικοί έχουν κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα πρέπει να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε χθες και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην υπόθεση των σχολείων, που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τις πύλες τους στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Μίλησε μάλιστα για την υπαρκτή πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Οταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Στην εκ περιτροπής διδασκαλία αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Από πλευράς του, ο κ. Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για τα σχολεία στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», απάντησε: Από τα στοιχεία που έχουμε από το άνοιγμα των σχολείων στο εξωτερικό ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση του ιού, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 10-19 ετών είναι το νούμερο ένα που φέρνει τον ιό στο σπίτι. Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στιλ Μαΐου.

Πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων ζήτησε ο Πλακιωτάκης

Την πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό κατά την διάρκεια της επιστροφής των εκδρομέων με τα πλοία της ακτοπλοΐας ζήτησε σήμερα εκ νέου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στη διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία και τους διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι κατά τόπους λιμενικές αρχές της χώρας την τελευταία περίοδο έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ελέγχους και έχουν επιβάλει περισσότερα από 650 πρόστιμα, ενώ οι έλεγχοι αυτοί συνεχίζονται κανονικά τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών, όσο και κατά τη διάρκεια του πλου των πλοίων.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή διαχειρίστηκε ως τώρα το μείζον θέμα της πιστής εφαρμογής των μέτρων κατά του COVID-19 και κάλεσε τους διοικητές των Περιφερειών του Λιμενικού Σώματος να εστιάσουν την προσοχή τους στην επιστροφή των εκδρομέων, εφαρμόζοντας αυστηρά τα σχετικά πρωτόκολλα.

Τέλος, για άλλη μια φορά το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή καλεί τους επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την Covid-19, ενώ τους ζητεί να συνεργάζονται με τα στελέχη του, καθώς και με τα πληρώματα των πλοίων, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και την υγεία των γύρω τους.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, οι Α’ και Β’ υπαρχηγοί, υποναύαρχοι Λ.Σ. Κωνσταντίνος Πουλής και Νικόλαος Ισαάκογλου, ο γενικός επιθεωρητής Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. υποναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, καθώς και οι κλαδάρχες Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. και οι διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κορωνοϊός: Αρνητικά τα τεστ της Περιφέρειας σε Πειραιά-Ραφήνα

Αρνητικά είναι τα ευρήματα σε όλα τα τεστ κορωνοϊού που έλαβαν χώρα την Κυριακή στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Η λήψη έγινε από τον ρινοφάρυγγα και αναλύθηκε με τη μέθοδο PCR. Η ανταπόκριση των πολιτών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής ήταν μεγάλη, καθώς και στα δύο λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας διενεργήθηκαν, από τα εξειδικευμένα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών και με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών, πάνω από 300 δειγματοληπτικοί, επιδημιολογικοί έλεγχοι.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς και με τη Δημόσια Υγεία της Περιφέρειας Αττικής.

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και με δεδομένο ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιστροφής των εκδρομέων, προγραμματίζεται από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1) από αύριο και κάθε μέρα ένα εξειδικευμένο κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών, το οποίο θα διενεργεί, σε εθελοντική βάση, ελέγχους σε επιβάτες που επιστρέφουν και εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό.

Πηγή: iefimerida.gr