Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 00:59
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός : Μέχρι το Σαββατοκύριακο θα κριθούν όλα: Αποκλιμάκωση ή νέα μέτρα






Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης με την πανδημία μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, ιδίως στις επιβαρυμένες με κορωνοϊό περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, τότε θα πάμε σε νέα μέτρα.

Αυτό είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Οι 7 ημέρες μετά την επιβολή της καραντίνας ενδεχομένως να είναι αρκετές για να δείξουν που πάει η χώρα με τον κορωνοϊό.

Κανείς δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα και μείωση των κρουσμάτων σε τριψήφιο νούμερο. Ωστόσο, κάποιοι δείκτες, όπως τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός ασθενών που χρειάζεται ΜΕΘ, θα κρίνει τις μετέπειτα αποφάσεις.

Ηδη το σενάριο της λήξης του lockdown στα τέλη του μήνα φαντάζει απίθανο και σίγουρα θα πάρει χρόνος για να ξαναεπιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

Με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο κόκκινο και την Θεσσαλονίκη να καταγράφει δραματικά ποσοστά σε θετικούς (1 στους 3) και σε νεκρούς, αν από την επόμενη εβδομάδα δεν δούμε καλύτερα αποτελέσματα τότε το Μαξίμου θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το MEGA, οι επόμενες 48 ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα λάβουν από κοινού η κυβέρνηση με τους ειδικούς, για περαιτέρω περιορισμούς.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθεί η εκτόξευση των SMS προς το 13033. Και αν το μηνύματα που αποστέλλονται κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες αφορούν γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ή άλλες εργασίες, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα μετά τις 21:00.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, εφόσον οι ειδικοί δουν ότι οι εικόνες συνεχίζονται τις επόμενες δύο μέρες, να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα για τις ώρες αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, εάν τα μέτρα δείχνουν πως δεν αποδίδουν, τότε είναι πιθανό θα πάμε σε… ακόμη αυστηρότερο lockdown, ακόμα και με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ και έπειτα, με… ελάχιστες εξαιρέσεις.

Δεν αποκλείεται επίσης να μπει πλαφόν στα SMS αλλά και «ταβάνι» στον χρόνο που απαιτείται π.χ. για να κάνει κάποιος τα ψώνια ή να πάει για άθληση.

Να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Συγκεκριμένα, το Σάββατο στο 13033 έφτασαν 4,7 εκατ. γραπτά μηνύματα, ενώ την Κυριακή 3,9 εκατ. Πρόκειται για υψηλότερους αριθμούς ρεκόρ αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος των sms κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 2,9 εκατ.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως, υπάρχει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown. Ενα ενδεχόμενο δύσκολο με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά όχι απίθανο.

Ολα στο κόκκινο
Στην κορύφωση της μάχη της με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με την πανδημία να σαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, στο επίκεντρο βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η οποία πλήττεται σφοδρά από τον φονικό ιό.

Την τεράστια διαφορά μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος της χώρας στη διασπορά του κοροναϊού αποτυπώνει ο σημερινός χάρτης του ΕΟΔΥ με το επιδημιολογικό φορτίο όλων των περιοχών από τις αρχές της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Το ποσοστά των θετικών τεστ, καθώς και η αμείωτη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία, αποτελούν απόδειξη για την κατάσταση που επικρατεί στη συμπρωτεύουσα. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα δεν δίστασε να αναφερθεί και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως το ποσοστό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 32%.

Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχεται είναι θετικοί στον είναι θετικοί στον κοροναϊό. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, με δεδομένο ότι είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας της χώρας, το οποίο με τη σειρά του είναι επίσης υψηλό, και κυμαίνεται στο 14%.

Ενδεικτικό, δε, είναι το γεγονός πως από τις 311 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό που έγιναν χθες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή το 38% των χθεσινών εισαγωγών που είχαν σχέση με τον φονικό ιό, έγιναν σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Εντυπωσιακή η διαφορά Βορρά – Νότου στα κρούσματα στην Ελλάδα

Στον χάρτη διασποράς που γίνει κάθε μέρα στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, χάρτη διαπιστώνεται –όπως έχει προκύψει κι από πίνακες που έχει παρουσιάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα «Το Βήμα»- σχεδόν η μονομερής επιβάρυνση με κοροναϊό σχεδόν όλων των νομών στην Βόρειο Ελλάδα.

Αντιθέτως, το νότιο τμήμα της χώρας – με οριογραμμή τους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας και Αρτας – φαίνεται να έχει εξαιρετικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.

Με σημαντική διαφοροποίηση μόνο στην Αττική όπου και πάλι όπως έχει επισημανθεί ο αριθμός των κρουσμάτων με συνεκτίμηση του πληθυσμού της είναι μικρότερη από 600 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τους τελευταίους μήνες που υπολείπεται από όλους σχεδόν τους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης κι άλλους. 

Το κρίσιμο 48ωρο για την Αττική

Σε κάθε περίπτωση, στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκεται και η Αττική. Η πορεία των κρουσμάτων την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά και η αντοχή του συστήματος Υγείας αναμένεται να κρίνει το αν θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στην Αττική, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown.