MobileΕΛΛΑΔΑΚΟΡΥΦΑΙΕΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Λιανεμπόριο και εκκλησίες θα ανοίξουν μαζί – Οι ανησυχίες των ειδικών για το κρύο

Θεωρείται βέβαιο πως, εφόσον ανοίξει το λιανεμπόριο για τις γιορτές, θα ανοίξουν και οι εκκλησίες, με συγκεκριμένο αριθμό παρισταμένων στις λειτουργίες και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Μειωμένη κινητικότητα στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να μην έχουμε χειρότερα τον Ιανουάριο, είναι το μήνυμα των ειδικών που έχουν αρχίσει ήδη να μεταδίδουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να αποφασίσει έως την Παρασκευή τι θα ανοίξει και τι όχι για τις γιορτές. Μπορεί οι ειδικοί της επιτροπής για την πανδημία του κορωνοϊού να διαμηνύουν πως υπάρχει κίνδυνος με το άνοιγμα ειδικά του λιανεμπορίου να καταγραφεί νέα διασπορά, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δώσει το πράσινο φως για να αρθεί σταδιακά το lockdown. Πάντως, εκείνο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι, εφόσον ανοίξει τελικά το λιανεμπόριο, θα ανοίξουν και οι εκκλησίες.

Οι φόβοι των ειδικών

Οι ειδικοί της επιτροπής πάντως, που βρίσκονται σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις μεταξύ τους, είναι άκρως φοβισμένοι να «πατήσουν το κουμπί» και να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για τη λειτουργία της αγοράς. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους πάντως σημειώνουν ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση.

Εκείνο που σημειώνουν οι ίδιοι είναι πως ζητούν να υπάρχει μειωμένη κινητικότητα στους δρόμους και στις διάφορες δραστηριότητες, καθότι διαφορετικά είναι δεδομένο ότι θα οδηγηθούμε σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές και συνεπώς και σε ένα 3ο lockdown.

Εκείνο πάντως που θεωρείται βέβαιον είναι ότι αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα δοθεί έγκριση να ανοίξουν και οι εκκλησίες για τις γιορτές, με συγκεκριμένο αριθμό παρισταμένων στις λειτουργίες και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Κάτι που άλλωστε είχε γίνει και τους προηγούμενους μήνες. Είναι, εξάλλου, κάτι που ζήτησε και ο Αρχιεπίσκοπος από τον πρωθυπουργό.

Χθες,υπήρξε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι επισήμως. Και από τις δύο πλευρές αναζητείται η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν λειτουργίες, χωρίς να παραβιαστούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Για τα Χριστούγεννα, η βασική πρόταση είναι προκειμένου να ανοίξουν οι ναοί, η δυνατότητα από πλευράς της Εκκλησίας να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, δύο την παραμονή το βράδυ των Χριστουγέννων στις 9 και στις 11 και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 5, στις 7 και στις 9 το πρωί, προκειμένου να μην υπάρχει συγχωτισμός.

Στην αύξηση των λειτουργιών και τα Φώτα, παραμονή και ανήμερα, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Εκκλησία ενώ η πρόταση θα περιλαμβάνει να μην γίνουν οι λιτανείες, στις οποίες και συνωστίζεται πλήθος πιστών.

Επίσης, συζητήθηκε, να μη γίνει η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα αλλά σε κολυμβήθρα και ο αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι και τα αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί. Eκτιμάται ότι κατά το δωδεκαήμερο, οι εκκλησίες θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, ώστε να μπορεί ο πιστός να ανάψει ένα κερί κλπ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αρκετοί μητροπολίτες που ζητούν να ανοίξουν οι ναοί για τα Χριστούγεννα, αντιδρώντας με σχόλια που έχουν προκαλέσει συζήτηση, όπως ο μητροπολίτης Ξάνθης, που ανέφερε πως «το Σώμα και Αίμα του Ιησού μας θωρακίζει από τον ιό» ή ο μητροπολίτης Κέρκυρας που ζήτησε να ανοίξουν οι ναοί και να προσκυνήσουν με μέτρα οι πιστοί.

Ετοιμάζονται κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Και, μπορεί προς ώρας να μην έχουν ανακοινωθεί οι οριστικές αποφάσεις από κυβέρνηση και ειδικούς, όμως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να υποδεχθούν πελάτες από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ήδη τα περισσότερα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής δέχονται τηλεφωνήματα από πελάτες και κλείνουν ραντεβού για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν δεδομένο ότι στο τέλος θα δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Αυτός είναι και ένας μεγάλος φόβος πολλών μελών της επιτροπής ότι κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής είναι δύσκολο να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας αφού έρχονται σε στενή επαφή με τους πελάτες.

Η μεταδοτικότητα και το κρύο

Οι ειδικοί εκτός των άλλων συνυπολογίζουν και τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχει ο κορωνοϊός λόγω των καιρικών συνθηκών. Το κρύο που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και ειδικά όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, θα πολλαπλασιάσει και τη δυνατότητα για διασπορά του ιού, αφού οι πολίτες θα βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους ειδικά αν ανοίξει και το λιανεμπόριο.

Οι καιρικές συνθήκες είναι άλλος ένας παράγοντας που καθιστά την απόφαση των ειδικών ακόμη πιο δύσκολη. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί επιστήμονες της επιτροπής δημοσίως τοποθετούνται κατά του ανοίγματος της αγοράς και προειδοποιούν για μεγαλύτερη διασπορά αμέσως μετά, στις αρχές Ιανουάριου.

Τις οριστικές της αποφάσεις αναμένεται η κυβέρνηση να τις ανακοινώσει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχουν μελετηθεί όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24ωρων, παρότι οι ειδικοί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι η σημερινή εικόνα θα αλλάξει άρδην σε μόλις δύο ημέρες, περιγράφουν μέλη της επιτροπής. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τα SMS, το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com