Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024 16:39
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και να περιμένετε μετά τη δεύτερη δόση

Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να διαλευκάνουν τις αμφιβολίες του κόσμου σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οι επιστήμονες απαντούν σε όλα τα ερωτήματα για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό και τι θα πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς
Αν έχω περάσει Covid-19, να εμβολιαστώ; Και άλλες έξι καίριες απορίες για το εμβόλιο





Είστε από εκείνους που ανησυχούν ή αναρωτιούνται σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19; Αν ναι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Και επειδή πολλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί γύρω από τα νέα αυτά εμβόλια, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια παραθέτουν κάποια χρήσιμα και καθησυχαστικά στοιχεία.

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το εμβόλιο με μεγαλύτερο δισταγμό, επειδή δημιουργήθηκε και εγκρίθηκε πολύ γρήγορα. Αυτό, όμως, έχει να κάνει με το πόσο πολύ έχει εξελιχθεί η τεχνολογία γύρω από τα εμβόλια. Αυτό το εμβόλιο υποβλήθηκε στους ίδιους εξονυχιστικούς ελέγχους και επανεξετάσεις από ανεξάρτητες επιτροπές δεδομένων και ασφαλείας, όπως όλα τα υπόλοιπα εμβόλια», εξηγεί Ο Δρ. Mohammad Ali.

Αν αισθανθείτε αδιαθεσία μετά το εμβόλιο, δεν σημαίνει ότι έχετε νοσήσει από COVID-19, υποστηρίζει με την σειρά της η Δρ. Jillian Ventuzelo, οικογενειακή γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο St. Joseph. «Τα πιο κοινά συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το σωματικό άλγος και ο πυρετός είναι αντιδράσεις που θα πρέπει να περιμένουμε από οποιοδήποτε εμβόλιο. Είναι η διαδικασία που ακολουθεί την παραγωγή αντισωμάτων και στην πραγματικότητα είναι καλό σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει αυτό που πρέπει», αναφέρει η ίδια.

Φυσιολογικό είναι, επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιοι άνθρωποι να βιώνουν ισχυρότερη αντίδραση μετά τη δεύτερη δόση, σε σύγκριση με την πρώτη.

«Το σώμα παράγει προκαταρκτικά αντισώματα μετά την πρώτη δόση, τα οποία γίνονται πιο ισχυρά καθώς δημιουργούνται τα ανοσοκύτταρα μνήμης για την καταπολέμηση μιας μελλοντικής έκθεσης στον ιό», εξηγεί η Δρ. Ventuzelo. Η γιατρός, μάλιστα, μετά την πρώτη δόση εμβολίου ένιωσε μόνο ένα πόνο στο χέρι της, αλλά μετά τη δεύτερη δόση είχε κρυάδες, σωματικό άλγος και υπερβολική κόπωση. Τα συμπτώματα, ωστόσο, περιορίστηκαν σημαντικά έπειτα από 48 ώρες.

Οποιαδήποτε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλακτικό σοκ) μετά τον εμβολιασμό –όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η δυσκολία στην αναπνοή- είναι σπάνια και συνήθως παρουσιάζονται εντός 30 λεπτών. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που οι Αρχές συστήνουν στους ανθρώπους να περιμένουν μέσα στο εμβολιαστικό κέντρο για μερικά λεπτά μετά τον εμβολιασμό τους.

Οίδημα, ερυθρότητα και θερμότητα που παρατηρείται μετά στο σημείο της ένεσης ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια λοίμωξη ή ανάπτυξη εξανθημάτων, γι’αυτό στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη ότι αν δεν παρουσιάσετε κάποια αντίδραση στο εμβόλιο, δεν σημαίνει ότι δεν δρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ανθρώπου αντιδρά διαφορετικά, με την ηλικία να παίζει κάποιο ρόλο σε αυτό. Άνθρωποι νεότεροι των 55 ετών τείνουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά περισσότερο στο εμβόλιο.

Και ανεξάρτητα από την ηλικία, θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα και να διατηρείτε την κοινωνική απόσταση μετά τον εμβολιασμό.

«Οι δοκιμές εξέτασαν την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το εμβόλιο σταματά την εξάπλωση του ιού από τους ασυμπτωματικούς. Μπορεί να είστε φορέας χωρίς συμπτώματα και να μεταδώσετε τον ιό σε κάποιον που δεν έχει ανοσία», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί, θα πρέπει και πάλι να εξεταστείτε για COVID-19 πριν κάνετε κάποιο ταξίδι.

Γιατί να εμβολιαστώ αφού πρέπει να συνεχίσω να παίρνω προφυλάξεις;

Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο σταματά τα ήπια, μέτρια και σοβαρά συμπτώματα και τις επακόλουθες νοσηλείες. Η χορήγησή του θα σας προφυλάξει από επιπλοκές και πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επιπλέον, η ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τελικά θα σταματήσει τη μετάδοση στην κοινότητα και θα προστατεύσει ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Αν είχατε νοσήσει από COVID-19 τις τελευταίες 90 ημέρες, καλό είναι να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό σας, επειδή είναι σχεδόν απίθανο να επαναμολυνθείτε τόσο σύντομα. Ωστόσο, δεν είναι κακό να εμβολιαστείτε μόλις ξεπεράσετε την σοβαρή περίοδο της ασθένειας και της απομόνωσης.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι δεν έχει γίνει σαφής η διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Πρώιμες έρευνες, όμως υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια προστατεύουν έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, πράγμα που αποτελεί ακόμη έναν καλό λόγο για να κλείσετε ραντεβού για τον εμβολιασμό σας.