ΚΟΡΥΦΑΙΕΣΧωρίς κατηγορία

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται από ώρα σε ώρα τα μέτρα – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τα ύστατα μέτρα προς αποφυγή ενός γενικευμένου -ολέθριου- lockdown. Λουκέτο στην πολύπαθη εστίαση, εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού και διασωληνώσεων. Κι έπεται συνέχεια…

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα αρνητικά ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και με δεδομένο ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα αντικατοπτρίζει τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, κατά μέσο όρο, τότε θεωρείται σχεδόν απίθανο να μην γίνουν κι άλλα ρεκόρ με το ΕΣΥ να δοκιμάζεται και την πολιτεία να καλείται να δείξει αντανακλαστικά.

Ο φονικός σεισμός στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Σάμου ανέβαλε την ανακοίνωση της επιβολής των μέτρων από την κυβέρνηση κι έτσι, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στους πολίτες μέσω τηλεοπτικού μηνύματος για το «αύριο» της χώρας. Ενα «αύριο» που επιτάσσει ύψιστη ατομική ευθύνη και τήρηση των μέτρων, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και πυκνώνουν πλέον οι φωνές που λένε ότι αν δεν αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, θα γίνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα Γαλλία και Ιταλία…

Τα μέτρα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες και ώρες, να επιβάλλει «λουκέτο» στην εστίαση, το οποίο κατά πολλούς θα αποτελέσει κύκνειο άσμα για πολλές επιχειρήσεις που άντεξαν στο πρώτο γενικευμένο lockdown, όμως το δεύτερο χτύπημα που έρχεται τώρα, ενδεχομένως να αποδειχθεί καίριο. Δυστυχώς όμως, η διαμορφωθείσα κατάσταση επιτάσσει τα εξής:

  • Κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και καφέ
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00
  • Απαγόρευση μετακίνησης από τις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές
  • Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλη τη χώρα
  • Αυξάνεται η τηλεργασία στο 50%

Τι θα γίνει με τον αθλητισμό

Όσον αφορά στον αθλητισμό, η πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι να μπει λουκέτο στις αθλητικές δραστηριότητες πλην των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων. Το ζήτημα αυτό θα είναι μέχρι και την τελευταία ώρα στο τραπέζι, καθώς η πολιτεία θέλει να διασφαλίσει την ατομική άσκηση για τους πολίτες.

Τα χθεσινά κρούσματα και ο ανησυχητικός αριθμός διασωληνώσεων

Για πρώτη φορά χθες, η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε την Αττική στα κρούσματα κορωνοϊού. Από τα 1.690 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή, τα 540 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, η οποία από το πρωί της Παρασκευής έχει μπει στο επίπεδο 4, δηλαδή σε lockdown.

Την ίδια στιγμή, στην Αττική εντοπίστηκαν 422 κρούσματα κορονοϊού ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των κρουσμάτων σε Λάρισα, Ροδόπη, Εβρο και Καβάλα. Οπως διαπιστώνει κανείς από τον χάρτη των κρουσμάτων κορονοϊού, η Βόρεια Ελλάδα «βράζει» και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.

Πολύ περισσότερο ανησυχούν δε για τις διασωληνώσεις. Εδώ και αρκετούς μήνες, τόσο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, όσο και η επιτροπή λοιμωξιολόγων «φώναζαν» στους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί και σχολαστικοί με την τήρηση των μέτρων, καθώς το ΕΣΥ έχει… ταβάνι. Τα 100 και πλέον ημερήσια περιστατικά εισαγωγών στις ΜΕΘ «φρακάρουν» τα νοσοκομεία και παρότι έγινε προσπάθεια τους προηγούμενους μήνες να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ, η αυξητική τάση των διασωληνωμένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.