Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 02:56
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Δύο φάρμακα αυξάνουν 60% τον κίνδυνο για έμφραγμα – Ευάλωτοι οι καρδιοπαθείς

Man suffers from heat while working with laptop in the park and wiping his forehead with tissue

Η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι καρδιοπαθείς σκοπό έχει τη θωράκιση της υγείας τους – Κατά τη διάρκεια του καύσωνα ωστόσο, τα σωτήρια αυτά φάρμακα μπορούν να γίνουν μπούμερανγκ απειλώντας τους ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου – Δείτε ποια είναι αυτά τα φάρμακα






Iδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καρδιοπαθείς κατά την περίοδο των ακραίων θερμών θερμοκρασιών, όταν λαμβάνουν δύο φαρμακευτικές αγωγές:  β- αναστολείς και  αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της κλιματικής αλλαγής και την επερχόμενη αύξηση των καρδιακών προσβολών. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research.

Υπό κανονικές συνθήκες, για τα άτομα με στεφανιαία νόσο, οι β- αναστολείς μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, ενώ η ασπιρίνη και άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, η προστασία αυτή θα μπορούσε να αντιστραφεί και να θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

«Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα δύο φάρμακα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής», επισημαίνει ο δρ. Kai Chen, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας (Περιβαλλοντική Υγεία) της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, όπως να βρίσκονται σε αίθουσες που κλιματίζονται».

Η ερευνητική μέθοδος 

Οι ερευνητές μελέτησαν 2.494 περιπτώσεις στις οποίες άτομα υπέστησαν μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (Μάιος έως Σεπτέμβριος) την περίοδο μεταξύ 2001 και 2014.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει ότι η έκθεση είτε στη ζέστη είτε στο κρύο αύξανε τις πιθανότητες για την πρόκληση καρδιακών προσβολών. Υπολόγισαν μάλιστα ότι τα ποσοστά καρδιακών προσβολών που σχετίζονται με τον καύσωνα θα αυξηθούν, όταν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Η τρέχουσα μελέτη βασίστηκε σε αυτή την έρευνα εξετάζοντας τη χρήση φαρμάκων των ασθενών πριν από την καρδιακή προσβολή. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι ίδιοι οι ασθενείς να συγκρίνουν την έκθεση στη ζέστη την ημέρα της καρδιακής προσβολής σε σχέση με τις ίδιες ημέρες της εβδομάδας εντός του ίδιου μήνα.

Οι διαφορές στα αποτελέσματα

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς έκαναν χρήση β-αποκλειστών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή τις πιο ζεστές ημέρες σε σύγκριση με τις ημέρες ελέγχου, κατά 65% και 63% αντιστοίχως. Για όσους λάμβαναν και τις δύο αγωγές, ο κίνδυνος αυξανόταν περαιτέρω, κατά 75%. Αντίθετα, όσοι δε λάμβαναν καμία από αυτές τις αγωγές παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή τις καυτές ημέρες.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα φάρμακα αυτά προκάλεσαν τις καρδιακές προσβολές, ούτε ότι καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε καρδιακή προσβολή, οι ερευνητές ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να υποδηλώνει την αιτιότητα.

Όταν σύγκριναν τους νεότερους ασθενείς (25 έως 59 ετών) με τους πιο ηλικιωμένους (60 έως 74 ετών), εντόπισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι οι νεότεροι ήταν μια πιο υγιείς, με χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, οι νεότεροι ασθενείς που έπαιρναν β-αποκλειστές και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα ήταν πιο επιρρεπείς σε καρδιακή προσβολή λόγω του θερμού καιρού.

«Υποθέτουμε ότι ορισμένα από τα φάρμακα μπορεί να δυσχεραίνουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος», εξηγεί ο δρ. Kai Chen.