ΘεσσαλίαΚαρδίτσα

Η Καρδίτσα ετοιμάζεται για το νέο Δημαρχείο της

Το κτίριο του πρώην 1ου Λυκείου Καρδίτσας σχετικά σύντομα θα μετατραπεί σε δημαρχείο και μαζί του θα αλλάξει όλη η εικόνα της περιοχής.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του πρώτου μέρους του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Απρίλιο με την ανάδειξη του μειοδότη και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα διαδικαστικού χαρακτήρα το έργο αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2019.

Το πρώτο μέρος που αναφέραμε και χρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ(Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»)-ΕΣΠΑ, αφορά στις απαραίτητες εργασίες μετατροπής του παρόντος κτιρίου σε δημαρχείο, με ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και κατασκευή χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο πίσω από το κτίριο.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την Περιβαλλοντική αναβάθμιση του Περιβάλλοντος χώρου του νέου ∆ημαρχείου και την αισθητική σύνδεση με το άλσος Παυσιλύπου. Το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θα ακολουθήσει το πρώτο ολοκληρώνοντας έτσι την πολύ σημαντική παρέμβαση για την πόλη.

Ιστορικά στοιχεία

.Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ορισμένα ιστορικά στοιχεία για το κτίριο του πρώην 1ου Λυκείου που αντλούμαι μέσα από την 2η τεχνική έκθεση που υπογράφει η πολιτικός μηχανικός του Δήμου κ. Γεωργία Γιαννουλάκη.

Ο θεμέλιος λίθος για το πρωτοποριακό για την εποχή του διδακτήριο με 12 αίθουσες διδασκαλίας, ευρύχωρους διαδρόμους, γραφεία καθηγητών και γυμνασιάρχη, εργαστήρια φυσικής και χημείας και μεγάλο αμφιθέατρο, τέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1959 και τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1962. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1962 έγιναν τα εγκαίνια και ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση του γυμνασίου Αρρένων (από το παλιό Εσπερινό που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου) στο καινούργιο διδακτήριο.

Το κυρίως κτίριο αποτελείται από δύο υπέργειους ορόφους, Ισόγειο και Α Όροφο, χωρίς υπόγειο. Οι μεταγενέστερες προσθήκες κατ’ επέκταση, όπως αμφιθέατρο, ημιυπαίθριος χώρος δυτικής εισόδου(από την πλευρλα της Μυρμιδόνων και του Παυσιλύπου), WC, αποθήκες και λεβητοστάσιο είναι ανεξάρτητες από τον φέροντα οργανισμό του αρχικού κυρίως κτιρίου.

Το αρχικό κτίριο κτίστηκε μετά τους ισχυρούς και καταστροφικούς για την περιοχή μας σεισμούς του 1954 και υιοθετήθηκε για την κατασκευή του το προτεινόμενο σύστημα δόμησης από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Περικλή Παρασκευόπουλο. Το σύστημα αυτό συνίσταται σε κατασκευή τοιχοποιίας από διπλό τοίχο με ενδιάμεσο χυτό σκυρόδεμα, οπλισμένο ελαφρά. Αποτέλεσε τον κύριο δομικό τύπο κτιρίων που κατασκευάστηκαν μετά τους σεισμούς του ’54 στην περιοχή, ονομάστηκε «Σύστημα Παρασκευόπουλου» και θεωρήθηκε ένα σύστημα δόμησης εξαιρετικά ασφαλές από σεισμική άποψη, που αποτέλεσε επίσης μια τεχνική δόμησης που δεν απαιτούσε εξειδικευμένους εργάτες, με αποτέλεσμα την ταχύτατη ανοικοδόμηση των πληγέντων από το σεισμό περιοχών. Η κατασκευή του κτιρίου έγινε από το 724 Τάγμα Μηχανικού.

Είναι κτισμένο σε οικόπεδο επιφανείας 7.805,33τ.μ. και ο Δήμος Καρδίτσας είναι κύριος του εν λόγω ακινήτου.

Οι επερχόμενες αλλαγές

Ξεκινώντας από την Δυτική πλευρά το σημερινό κτίριο που υπάρχουν οι τουαλέτες θα μετατραπεί σε χώρους φύλαξης των αρχείων του Δήμου, αφού πέσουν οι εσωτερικοί τοίχοι και γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις. Τα αρχεία του Δήμου που σήμερα βρίσκονται σε σημεία μακριά από το δημαρχείο και απαιτείται η μεταφορά τους με ότι αυτό συνεπάγεται σε καθυστέρηση για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το σημερινό αμφιθέατρο θα μετατραπεί σε αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου η οποία με το άνοιγαμ δύο θυρών θα επικοινωνεί με το υπόλοιπο κτίριο. Πίσω ακριβώς από αυτή την αίθουσα, με την τοποθέτηση κατάλληλων πετασμάτων θα διαμορφωθούν Γραφείο Δημάρχου, Γραφείο Υποστήριξης Δημοτικού Συμβουλίου και σε WC Προσωπικού, κοινού και ΑΜΕΑ. Για όσους γνωρίζουν το κτίριο αναφερόμαστε στους χώρους που όταν λειτουργούσε αποτελούσαν αίθουσα καθηγητών, γραφείο Διευθυντή και Γραμματεία.

Οι αίθουσες στην απέναντι πλευρά του διαδρόμου, δυτικά δηλαδή της κεντρικής εισόδου θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία αντιδημάρχων και ανατολικά αυτής θα διαμορφωθούν σε γραφεία υπηρεσιών του Δήμου.

.Από την ήδη υπάρχουσα σκάλα, στην οποία θα τοποθετηθεί και σύστημα ανελκυστήρα, θα γίνεται η μετάβαση στον πρώτο όροφο, χώρο όπου θα υπάρχουν μόνο γραφεία υπηρεσιών. Η πρόσβαση εκεί θα γίνεται και με ασανσέρ που θα τοποθετηθεί στην πίσω πλευρά του κτιρίου, τη βόρεια εκεί που θα υπάρχει και ο χώρος στάθμευσης. Θα είναι ακριβώς μεταξύ ηλεκτροστασίου και ενός αποθηκευτικού χώρου που θα δημιουργηθούν στο ύψος περίπου του σημερινού κλιμακοστασίου και προς τα δυτικά αυτού.

Στην βόρεια πλευρά επίσης, εκεί που σήμερα υπάρχει το παράθυρο, θα κατασκευαστεί μία ακόμη είσοδος που θα επιτρέπει την πρόσβαση στο κτίριο και από εκείνο το σημείο.

Ευνόητο πως σε όλες τις εισόδους θα υπάρχουν ειδικές ράμπες προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του «Σχεδιάζοντας για όλους»

Μία σημαντική ακόμα κίνηση είναι η μετατροπή του σκεπαστού σήμερα χώρου μεταξύ του αμφιθεάτρου και των εξωτερικών τουαλετών, σε κλειστό, με την τοποθέτηση υαλοπετασμάτων, ο οποίος θα χρησιμοποιείται και σαν χώρος αναμονής των Δημοτών κατά την διάρκεια συνεδριάσεων Συμβουλίων ή άλλων εργασιών.

Σημειώνουμε ότι συνολικά ο χώρος του κτιρίου δεν επαρκεί για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα στεγαστούν οι περισσότερες και κάποιες θα μείνουν στο παλαιό κτίριο, αλλά θα περιοριστεί η σημερινή διασπορά κατά πολύ και σίγουρα δεν θα επιβαρύνεται ο Δήμος με ενοίκια που πληρώνει σήμερα σε διάφορα κτίρια. Παράλληλα θα αποσυμφορηθεί το κέντρο καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες που θα χρειάζεται να απευθυνθούν οι πολίτες θα βρίσκονται στο νέο κτίριο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τεχνική έκθεση οι εξωτερικές επεμβάσεις που προτείνονται στο κτίριο προκύπτουν από τις νέες λειτουργικές ανάγκες και προδιαγραφές και την ενεργειακή αναβάθμισή του . Οι εργασίες αυτές δεν επηρεάζουν την αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου, είναι ήπιας μορφής παρεμβάσεις, διατηρώντας τα αρχικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ανοιγμάτων και των όγκων και έχουν ως κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου και την μείωση της ενεργειακής δαπάνης του.

Ο χώρος στάθμευσης

Όπως ήδη είπαμε στην βόρεια πλευρά του κτιρίου δημιουργείται χώρος στάθμευσης ο οποίος θα έχει 28 στάθμευσης, από τις οποίες οι δύο θα είναι για οχήματα που εξυπηρετούν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Η είσοδος σε αυτό το χώρο θα γίνεται από την οδό Δαμασκηνού.

Ο περιβάλλων χώρος

Ήδη αναφέραμε ότι ο περιβάλλων χώρος θα είναι αντικείμενο δεύτερης εργολαβίας. Μπορούμε να πούμε όμως ότι προβλέπεται η τοποθέτηση αρκετών δέντρων, πλακόστρωση, δημιουργία παρτεριών, παγκάκια, στοιχεία που θα τον μετατρέψουν σε μία ακόμη πλατεία και θα συμβάλλουν στην αισθητικη του συνένωση με το Παυσίλυπο και την πλατεία Πλαστήρα.

Ακόμα να αναφέρουμε πως τα κάγκελα που υπάρχουν σήμερα στην περίφραξη θα απομακρυνθούν αλλά θα παραμείνει μέρος του πέτρινου τοιχίου, το οποίο θα δέσει αρμονικά με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις.

 

 

Πηγή: karditsalive.net