MobileΒόλοςΕΚΛΟΓΕΣΤοπικά

Εξι χρόνια χωρίς το Θανάση Νάκο – Ο αγώνας για την αυτοδιοίκηση και τον Βόλο η καλύτερη τιμή στη μνήμη του!

Του Κώστα Νάκου

Σαν σήμερα συμπληρώνονται έξι ακριβώς χρόνια χωρίς τον Θανάση Νάκο. Μια αποφράδα ημέρα όχι μόνο για μας, την οικογένειά του, όχι μόνο για τους φίλους του, αλλά για όλους τους συμπολίτες μας, που ακόμη και τώρα διαπιστώνουν πόσο δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που άφησε με τον αδόκητο χαμό του.
Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η κοινωνία μας δοκιμάστηκε, και ακόμη δοκιμάζεται, σκληρά, και άνθρωποι και πολιτικοί σαν το Θανάση είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμοι και απαραίτητοι.
Άνθρωπος της σκληρής δουλειάς, του καθήκοντος και της προσφοράς, ο Θανάσης Νάκος με ό,τι ασχολήθηκε διέπρεψε και καθιερώθηκε στη συνείδηση ακόμα και των πολιτικών του αντιπάλων ως ο πολιτικός του μέτρου, της συνέπειας και του αποτελέσματος.
Η μεγάλη του αγάπη, η τοπική αυτοδιοίκηση, ευτύχησε επί των ημερών του στο υπουργείο Εσωτερικών να γνωρίσει μια χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη, μια πραγματική αναγέννηση, που δυστυχώς έμελε με τον θάνατό του να βυθιστεί σε ένα μεσαίωνα, θεσμικό και οικονομικό, που τούτη την εποχή βρίσκεται στο πιο ακραίο και σκληρό σημείο του.
Δυο μήνες πριν τις εκλογές και το τοπίο παραμένει θολό για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα διενεργηθούν. Με μια κυβέρνηση που το μόνο της μέλημα είναι να αφαιμάξει τους όποιους πόρους των ΟΤΑ, σαν διαθέσιμα, υπάρχουν για να χρηματοδοτήσει τις ρουσφετολογικές και εκλογικές της υποχρεώσεις και μέσω του απίθανου εκλογικού Νόμου που έφερε, νομιμοποιώντας τις πιο ακραίες μορφές συναλλαγής και παζαριού, να αλώσει όσους Δήμους μπορεί, μέσω της επαπειλούμενης, εξόφθαλμα, ακυβερνησίας.
Έχουμε χρέος να αντισταθούμε σε αυτές τις λογικές και πρακτικές. Να προστατέψουμε το θεσμό της αυτοδιοίκησης και μέσω της διεύρυνσης και της ανάπτυξής του, να επιφέρουμε την πραγματική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πόλης μας και συνολικά της χώρας.

Και αυτό, όπως μας δίδαξε με την παρουσία του ο Θανάσης Νάκος, γίνεται μόνο με έργα, με πράξεις, με δράσεις και όχι με λόγια και αμπελοφιλοσοφίες!
Την κρίσιμη, λοιπόν, αυτή ώρα, που μια νέα εποχή παλεύει να γεννηθεί, αλλά τα εμπόδια και οι δυσκολίες που ιδεοληπτικοί, εξουσιολάγνοι και πολιτικοί τυχοδιώκτες, όχι μόνο δεν αίρουν αλλά ορθώνουν όλο και πιο ψηλά, για λόγους προφανείς, όσοι – και είμαστε πολλοί – ενστερνιστήκαμε την πολιτική άποψη και συμπεριφορά του αειμνήστου Θανάση, οφείλουμε να μετέχουμε στον αγώνα για την ανατροπή της κατάστασης κρίσης που βιώσαμε. Και το οφείλουμε και σε μας και, κυρίως, στις γενιές που επέρχονται.
Θεωρώ καθήκον, χρέος μου, να προσφέρω στην προσπάθεια αυτή με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, αξιολογώντας ότι μόνο μέσα από μια γνήσια αυτοδιοικητική προσπάθεια, με πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά όχι κομματικές παραμορφώσεις, αυτό μπορεί να αποδώσει και να μεγιστοποιηθεί.
Και η παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ» του σημερινού Δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ότι τα όνειρα και οι ελπίδες για ένα Βόλο με φως, με προοπτική, με δημιουργία, για μια ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς ανάμεσα σε «φωτισμένες ελίτ» και… λαϊκή «πλέμπα», με τεχνητούς διαχωρισμούς, όπου διάφοροι αποκρουστικοί νάρκισσοι της εξουσίας επιφυλάσσουν δι εαυτούς την απονομή κάθε είδους πιστοποιητικών.
Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη του Θανάση Νάκου και την προσφορά του, ας αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πόλη και την κοινωνία μας. Μεγάλη η ιστορία και ο πολιτισμός μας, ας μεγαλώσουμε και ας λαμπρύνουμε περισσότερο και το μέλλον μας. Με έργα, δράσεις και όχι με αφόρητες κοινοτυπίες, κλισέ και επικίνδυνους λαϊκισμούς.