Μια σημαντική διάκριση κατέκτησαν Έλληνες επιστήμονες στον αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσα από τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό #EUvsVirus Hackathon που πραγματοποιήθηκε στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2020, με σκοπό την ανάδειξη όλων των καινοτόμων λύσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτερη αντιμετώπιση του COVID-19 σε διεθνή κλίμακα.

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, 30 Απριλίου.

Η πανευρωπαϊκή ομάδα Sewers4COVID, στην οποία συμμετείχαν οι Έλληνες επιστήμονες, απέσπασε το πρώτο βραβείο στη Γενική κατηγορία του διαγωνισμού, στον οποίο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 21.000 ερευνητές από 50 και πλέον χώρες, με 2.150 έργα, και το πρώτο βραβείο σε μια από τις υποκατηγορίες.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούσαν να επιλέξουν τη Γενική κατηγορία, πέντε ακόμα κατηγορίες (Υγεία και Ζωή, Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική και Πολιτική Συνοχή, Απομακρυσμένη Εργασία και Εκπαίδευση, Ψηφιακή Χρηματοδότηση) και 37 υπό‐κατηγορίες.

Η ομάδα Sewers4COVID δημιούργησε μια πρωτότυπη ηλεκτρονική πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για την παρακολούθηση του δικτύου λυμάτων μιας πόλης, με σκοπό την πρόβλεψη πανδημικών κρουσμάτων σε πραγματικό χρόνο, σε αστικές περιοχές, προκειμένου να εντοπιστούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που χρήζουν άμεσης προστασίας.

Το Sewers4COVID εντοπίζει έξυπνα, γρήγορα και οικονομικά περιοχές εντός του αστικού ιστού όπου διαμένουν άνθρωποι που δεν έχουν ενδεχομένως ακόμη νοσήσει.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία και να σχεδιαστεί η βέλτιστη διαχείρισή της, αναλύοντας και αξιολογώντας όλες τις σχετικές πληροφορίες για την αποτίμηση των μέτρων περιορισμού της.

Στο Sewers4COVID συμμετείχε η ερευνητική ομάδα της Καθηγήτριας κ. Χρυσής Λασπίδου από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τους Δημήτρη Κοφινά και Αλεξάνδρα Ιωάννου, και η Καθηγήτρια κ. Μαρία Π. Παπαδοπούλου από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι Έλληνες επιστήμονες συνεργάστηκαν με ερευνητές από τον ολλανδικό ερευνητικό οργανισμό KWR, το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Τεχνολογικό Κέντρο Eurecat στην Ισπανία.

Όπως αναφέρουν στην «Κ» οι καθηγήτριες Χρυσή Λασπίδου και Μαρία Παπαδοπούλου, «είμαστε μια πανευρωπαϊκή ομάδα 15 ερευνητών από τους προαναφερθέντες πέντε οργανισμούς, με αντικείμενο τη διαχείριση των υδάτων, οι οποίοι έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά στο παρελθόν σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στηρίξαμε την ιδέα μας στα αποτελέσματα μιας πολύ πρόσφατης έρευνας βιολόγων του ολλανδικού KWR, που εντόπισαν συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα λύματα.

Σκεφθήκαμε, ότι, παρακολουθώντας τα λύματα που φτάνουν στο αποχετευτικό δίκτυο μιας πόλης, μπορούμε να εντοπίσουμε την παρουσία του ιού, να ανιχνεύσουμε την περιοχή από όπου προέρχονται, έτσι ώστε να εφαρμοστούν στοχευμένα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και να τύχουν ελέγχου και περίθαλψης άτομα που δεν έχουν ακόμη νοσήσει.

Το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα βέλτιστης διαχείρισης μέσω προβλέψεων, δίνοντας προτεραιότητα στην κατανομή πόρων και αποτρέποντας μελλοντικά επεισόδια σε μεγάλη κλίμακα.

Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε πιλοτικά μέσα σε 2 μέρες το περασμένο Σαββατοκύριακο, με δεδομένα που είχαμε άμεσα διαθέσιμα για την Ολλανδία».

«Ξενυχτήσαμε αλλά καταφέραμε να έχουμε γρήγορα μια πλήρη αποτύπωση της εφαρμογής της στη χώρα αυτή. Και ο αγώνας μας κατά της πανδημίας συνεχίζεται, τώρα μέσα από τον διαγωνισμό Machathon με τη συμμετοχή των βραβευθέντων, ο οποίος θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα» καταλήγουν οι δυο καθηγήτριες.

[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]