Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 02:16
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ο καθηγητής Ιωάννης Λιανός διαδέχεται τη Βασιλική Θάνου






Η κυβέρνηση προτείνει για τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα εξής πρόσωπα: για τη θέση του Προέδρου, τον Καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανό, για τη θέση της Αντιπροέδρου, την Διδάκτωρα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, την Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την Ειδική Νομική Σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία – Ιωάννα Ράντου.

Σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επιπλέον, όμως, σηματοδοτούν την πρόθεση της Κυβέρνησης και την προσωπική μου δέσμευση να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας μας πού είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.

Για να αντιστρέψουμε τη ροή εξόδου των νέων μας από τη χώρα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για την προηγούμενη κυβέρνηση που επιχείρησε να χειραγωγήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και για όσους βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική, παραπέμπουμε απλά στα βιογραφικά των προτεινόμενων μελών ως την απόδειξη ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας με γνώμονα την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας».

Κυβέρνηση: Τα βιογραφικά αποδεικνύουν την επιλογή για ανεξαρτητοποίηση και αναβάθμιση της Επιτροπής

Την επιλογή της κυβέρνησης για πλήρη ανεξαρτητοποίηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποδεικνύουν τα πρόσωπα που προτάθηκαν για τη στελέχωσή της. Τα βιογραφικά του Ιωάννη Λιανού, της Καλλιόπης Μπενετάτου, της Μαρίας Ιωαννίδου και της Μαρίας – Ιωάννας Ράντου απαντούν, σε όλους όσοι βιάστηκαν να αποδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου προθέσεις χειραγώγησης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μια απλή σύγκριση με τα βιογραφικά εκείνων που τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας της Δημόσιας Διοίκησης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κομματικοποιήσει τελείως την Ανεξάρτητη Αρχή».

Οι ίδιες πηγές σημειωναν ότι -για παράδειγμα- ο προτεινόμενος για τη θέση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός είναι Καθηγητής στο Λονδίνο, με τεράστιο κύρος πανευρωπαϊκά στα θέματα ανταγωνισμού, πρόκειται να αντικαταστήσει την Βασιλική Θάνου, την οποία συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά μέχρι σήμερα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αντιδιαστολή οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η κα Θάνου, πρώην επικεφαλής δικαστής του Αρείου Πάγου, διορίσθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 3 Ιανουαρίου 2019, προκαλώντας διαμαρτυρίες από πολιτικούς και σχολιαστές ότι εμπλεκόταν πολύ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι σε θέση να επιτελεί τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Ο τότε πρωθυπουργός έχει όντως διορίσει την κα Θάνου σε μια σειρά σημαντικών θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία το 2015, προκαλώντας κάθε φορά έντονη κριτική ως προς τις περιστάσεις που οδήγησαν τελικώς στην επιλογή της.

«Αρχικά, η κυβέρνηση επέλεξε, την 29η Ιουνίου 2015, ως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τη Βασιλική Θάνου, συνδικαλίστρια στον δικαστικό χώρο, πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, παρακάμπτοντας την επετηρίδα. Η Θάνου είχε διαπρέψει σε αντιμνημονιακές ανακοινώσεις, είχε στείλει επιστολή στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας του να παρέμβει στα όργανα της ΕΕ υπέρ των προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Σαμαρά «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού», ενώ είχε ηγηθεί σε απεργία των δικαστικών, με οικονομικές διεκδικήσεις, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Η μεταμεσονύκτια εκλογή της στις 29 Ιουνίου είχε προφανή σκοπιμότητα, καθώς στις 27 Αυγούστου 2015 έγινε, ως μοναδική πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου, δεδομένου ότι οι άλλες δύο θέσεις, στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήταν ακόμη κενές, υπηρεσιακή πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που διεξήγαγε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Μάλιστα, υπενύμιζαν και την προσπάθειά της, την οποία χαρακτηρίζουν ως προδήλως αντισυνταταγματικά, να αλλάξει το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών προκειμένου να παραμείνει στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία φυσικά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το νομικό και πολιτικό κόσμο.

Μετά την αποχώρησή της λόγω συνταξιοδότησης, ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας την διόρισε στις 11 Ιουλίου 2017, ως επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου (Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης), θέση από την οποία αποχώρησε για να αναλάβει το νέο της ρόλο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Διεθνής Διαφάνεια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, διαπιστώνοντας ότι ο διορισμός της εντέλει θέτει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του οργάνου.

Σκληρό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και η Αντιπρόεδρος

Για τη θέση της Αντιπροέδρου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρότεινε την Διδάκτωρα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και είχε χειριστεί με επιτυχία τη μεγάλη υπόθεση με το καρτέλ των εργολάβων. Με την επιλογή της κας Μπενετάτου, το Μαξίμου έδειξε και την εμπιστοσύνη που έχει στα στελέχη που βρίσκονται μέσα στην Επιτροπή, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που και στη θέση της Αντιπροέδρου είχε τοποθετήσει ένα ακόμη σκληρό κομματικό στέλεχος, την Άννα Νάκου, στενή συνεργάτιδα του Νίκου Παππά.
Κατά τις κυβερνητικές πηγές, η κυρία Νάκου μπήκε στην Υπηρεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2011 χωρίς να έχει μέχρι τότε καταλάβει θέση ευθύνης (λ.χ. θέση Προϊσταμένης ή Διευθύντριας) στη Γενική Διεύθυνση της Αρχής. Ο διορισμός της στην κορυφαία διοικητική θέση προκάλεσε σημαντικές πολιτικές αντιδράσεις εκείνη την περίοδο, καθώς, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της, είχε αποσπαστεί για σειρά ετών έτη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Νίκου Παππά ως σύμβουλός του.
«Η πρώτη απόσπαση, στο πολιτικό γραφείο του κ. Παππά, τότε Υπουργού Επικρατείας, έγινε στις 13 Μαΐου 2015, λίγους μόνο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, αποσπάστηκε εκ νέου (12 Οκτωβρίου 2015), στο πολιτικό γραφείο του κ. Παππά, που ήταν και πάλι υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον ανασχηματισμό του 2016, η κ. Νάκου αποσπάστηκε ξανά (1 Δεκεμβρίου 2016) στο γραφείο του Ν. Παππά, υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξακολούθησε να είναι αποσπασμένη σύμβουλος του υπουργού μέχρι και το διορισμό της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 6 Απριλίου 2017 – ενώ και η απόσπασή της πρακτικά ήρθη δύο μήνες μετά το διορισμό της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής, στις 2.6.2017, με αναδρομική ισχύ. Ενόσω ήταν αποσπασμένη στο γραφείο του κ Παππά, εργάσθηκε σε μία νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, σχετικά με τους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες που πρακτικά περιόριζε τον αριθμό των αδειών εθνικής εμβέλειας σε μόνο τέσσερις.

Τελικώς, ο νόμος προσβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πρόσφατα, η συμμετοχή της κας Νάκου σε υποθέσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης έγινε αντικείμενο κριτικής, διότι ο πρώην εργοδότης της Νίκος Παππάς, ήταν αρμόδιος για την εποπτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά το χρόνο μάλιστα που η κα Νάκου ήταν αποσπασμένη στο γραφείο του», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κατά την κυβέρνηση κομματικά ήταν και τα υπόλοπα στελέχη που αντικαθίστανται και σημειώνουν ότι και για τις θέσεις των Εισηγητών – τακτικών Μελών, η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε σήμερα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με μεγάλη εμπειρία: την Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την Ειδική Νομική Σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία – Ιωάννα Ράντου.
«Σε μία από τις θέσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει τον Ιωάννη Παύλοβιτς, ένα ακόμη κομματικό στέλεχος, που κατείχε πριν το διορισμό του, διάφορες θέσεις συμβούλου στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης Τσίπρα» επισήμαιναν οι κύκλοι του Μαξίμου και πρόσθεταν: «Στις 6 Μαρτίου 2015, λίγους μήνες μετά την άνοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, διορίσθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ως Ειδικός Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Στις 7 Οκτωβρίου 2015, διορίσθηκε από τον κ. Τσίπρα Προϊστάμενος του Γραφείου Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, θέση την οποία κατείχε έως την 4 Ιανουαρίου 2019.

Την ίδια μέρα, στις 4 Ιανουαρίου 2019, ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την παραίτησή του και τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, για να διορισθεί ελάχιστες μέρες αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου 2019, μέλος της Επιτροπής από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δραγασάκη. Ο κ. Παύλοβιτς δεν έχει ούτε γνώσεις, ούτε οποιαδήποτε εμπειρία στο Δίκαιο ή τα οικονομικά του Ανταγωνισμού.

Η πολιτικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε μόνο στους επικεφαλής, αλλά προχώρησε και στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού: σε μία θέση Γενικού Διευθυντή και δύο θέσεις Διευθυντών (σε σύνολο τεσσάρων). Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο από τα διορισθέντα πρόσωπα ήταν τοποθετημένα μέχρι πρόσφατα ως σύμβουλοι υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων ανώτατων στελεχών αυτής.

Η μέθοδος ήταν και στην περίπτωση αυτή η ίδια: στελέχη της Αρχής που είχαν αποσπαστεί σε υπουργεία μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 επέστρεψαν στην Αρχή για αναλάβουν ανώτατες θέσεις, χωρίς έχουν την οποιαδήποτε, ή να έχουν ελάχιστη μόνο, διοικητική εμπειρία στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού – παραγκωνίζοντας, εντωμεταξύ, στελέχη με περισσότερα χρόνια διοικητικής εμπειρίας και ευδόκιμη υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης ως Προϊστάμενοι ή Διευθυντές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται οι πηγές της κυβέρνησης, «και το πρόσωπο που διορίσθηκε στην τρίτη θέση συνδέεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την Σύλβια Καμπαλούρη, που διορίσθηκε υπό την προεδρία της κας Θάνου, Γενική Διευθύντρια στις 5 Φεβρουαρίου 2019. Και η κα Καμπαλούρη δεν είχε ουδεμία προηγούμενη διοικητική εμπειρία, καθώς δεν είχε επιλεγεί ποτέ ούτε ως Προϊσταμένη Τμήματος, ούτε ως Διευθύντρια, πριν την τοποθέτησή της ως Γενική Διευθύντρια.

Στις 3 Νοεμβρίου 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποσπασθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αργότερα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2016, αποσπάσθηκε στο πολιτικό γραφείο του κ. Βερναδάκη, τότε υπουργού Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθούν τα βιογραφικά των προτεινόμενων προσώπων:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ ioannis-800x500

Ο Ιωάννης Λιανός είναι Καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), Διευθύνων στο Κέντρο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του UCL, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Δικαίου Ανταγωνισμού και Οικονομικών Jevons του UCL και Συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου. Επίσης είναι εκλεγμένος στην Έδρα Vincent Wright, Sciences PO στο Παρίσι και Ακαδημαϊκός Διευθύνων στο διεθνές δίκτυο BRICS που αφορά το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και των Οικονομικών.
Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και της Νέας Υόρκης. Απέκτησε το διδακτορικό του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Έχει διατελέσει συνεργάτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Yale, Επισκέπτης Καθηγητής σε διεθνή Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια όπως στο PARIS II του Στρασβούργου, του Hong Kong, της Χιλής κλπ, ενώ είναι μέλος διεθνών συμβουλευτικών επιτροπών σε Ερευνητικά Ινστιτούτα όπως Antitrust Ινστιτούτο, Ινστιτούτο George Mason περί Παγκοσμίου Antitrust, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, Ινστιτούτο Μελετών περί Καταναλωτισμού και Antitrust, ΗΠΑ και άλλα.
Επίσης είναι εκδότης, συνεκδότης και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 120 επιστημονικά συνέδρια, ενώ το συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά είναι πλούσιο. Είναι κάτοχος σημαντικού αριθμού υποτροφιών και βραβείων από διεθνείς οργανισμούς, ενώ η έρευνά του έχει τύχει χρηματοδότησης από ανταγωνιστικούς φορείς και προγράμματα.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ

Η Καλλιόπη Μπενετάτου είναι Πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και Διδάκτωρ υπό αναγόρευση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει δεκαετή εργασιακή θητεία (2009-2019) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχικά ως Προϊσταμένη και κατόπιν ως Δ/ντρια της Α’ Δ/νσης Οικονομικής Τεκμηρίωσης και σήμερα ως Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων, την ερμηνεία ιδιωτικών και δημοσίων συμβάσεων, τη διαμόρφωση πολιτικών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεσμών. Με εξειδίκευση στα Οικονομικά του Ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται από οργανωτικές, διοικητικές, συντονιστικές, αλλά και διαπραγματευτικές ικανότητες.
Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Κ-NET, καθώς επίσης και Budgeting & Reporting Manager Ομίλου Γρ, Σαράντης Α.Β.Ε.Ε. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Η Μαρία Ιωαννίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary University του Λονδίνου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Αστικό Δίκαιο. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Magister Juris (MJur), Master of Philosophy (MPhil) και Διδακτορικός Τίτλος στο Δίκαιο Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, στην ΑΣΟEΕ, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας, ενώ είναι μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών όπως Competition Law Scholars Forum (CLaSF), Academic Society for Competition Law (ASCOLA), European Law Institute (ELI), Competition Law Scholars Forum (CLaSF). Είναι εκδότρια, συνεκδότρια και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Journal of Antitrust Enforcement, Journal of World Competition Law and Economics Review. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, διαβουλεύσεις και επιστημονικές μελέτης, διαθέτοντας παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, είναι κάτοχος υποτροφιών από Ελληνικούς Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Λεβέντη και το ΙΚΥ.

ΜΑΡΙΑ – ΙΩΑΝΝΑ ΡΑΝΤΟΥ

Η Μαρία – Ιωάννα Ράντου είναι Ειδική Νομική Σύμβουλος (Single Resolution Expert) του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζιτικής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε συνεργάτης της Διεθνούς Δικηγορικής Εταιρείας Bird & Bird στις Βρυξέλλες, στους τομείς του Δικαίου του Ανταγωνισμού και της Ε.Ε. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Από το 2005 είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του νομικού περιοδικού World Competition Law and Economics Review και έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, έχοντας παράλληλα δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου του Ανταγωνισμού σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

 

 

Πηγή: protothema.gr