Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024 17:03
ΒόλοςΤοπικά

Επέστρεψε στον Βόλο ο Νίκος Ζυγούρης – Οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ


Το θερμό χειροκρότημα των Τούρκων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου τους περίμεναν Τούρκοι αξιωματούχοι και το δημόσιο ευχαριστώ του Τούρκου προξένου της Θεσσαλονίκης, σίγουρα ζέστανε την καρδιά των 31 εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που επέστρεψαν χθες το βράδυ στην Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει το έργο των ερευνών στα χαλάσματα της Τουρκίας.

Τα συναισθήματα που τους πλημμύρισαν μεταφέρει με τον πλέον «εύγλωττο» τρόπο  ο Νίκος Ζυγούρης, μέλος της ΕΟΔ που από την περασμένη Παρασκευή είχε μεταβεί στη γείτονα χώρα μαζί με άλλα μέλη της εθελοντικής οργάνωσης και συμμετείχαν νυχθημερόν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ Ηρακλής κάνει λόγο για «χαρμολύπη». Τα συναισθήματα που κυριαρχούν μέσα του είναι ανάμικτα. Από τη μία ικανοποίηση για τους ανθρώπους που κατάφεραν να διασώσουν και από την άλλη απέραντη θλίψη για εκείνους που παρέμειναν θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα, μετά τον πρωτοφανή σεισμό που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις και «ξεκλήρισε» χωριά και κωμοπόλεις.

«Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ αυτές τις εικόνες. Να βλέπουμε συγγενείς να περιμένουν ώρες ολόκληρες να ακούσουν ένα ενθαρρυντικό νέο από τις έρευνές μας», λέει ο ίδιος και περιγράφει με συγκίνηση τον απεγκλωβισμό ενός μικρού κοριτσιού κάτω από τόνους τσιμέντου, μετά από υπερπροσπάθεια των διασωστών επί ένα 24ωρο, μέχρι να μπορέσουν να βγάλουν στο φως το παιδί.

Η αποστολή της ΕΟΔ επιχείρησε στην πόλη Αντιγιαμάν της Τουρκίας, συνδράμοντας τις τουρκικές δυνάμεις.

Λίγες ώρες πριν από την αποχώρησή τους από το πεδίο και, συγκεκριμένα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, μέλη της Ομάδας συνέδραμαν και υποστήριξαν υγειονομικά τις τουρκικές διασωστικές ομάδες σε έναν πολύ δύσκολο απεγκλωβισμό τριών ανθρώπων που εντοπίστηκαν ζωντανοί μέσα στα συντρίμμια κτιρίου στην πόλη Αντιγιαμάν. Αυτή ήταν μία από τις πολλές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν και υποστήριξαν οι εθελοντές, με τη βοήθεια της Speedy, του σκύλου έρευνας της ΕΟΔ, από την πρώτη νύχτα της άφιξής τους στην πληγείσα περιοχή.

Συνολικά, η ΕΟΔ επιχείρησε σε 13 κτίρια που είχαν καταρρεύσει, λειτουργώντας πάντα υπό τις οδηγίες της τουρκικής AFAD και χρησιμοποιώντας όλο το διασωστικό εξοπλισμό που είχε στη διάθεσή της.

 «Τα σύνορα παύουν να χωρίζουν τους λαούς»

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης χθες το βράδυ ανήρτησε στα social media ένα βίντεο που αποτυπώνει την ευγνωμοσύνη που νιώθουν οι Τούρκοι για τη «χείρα βοηθείας» που άπλωσε η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, καθώς στο βίντεο καταγράφονται Τούρκοι πολίτες μέσα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης να υποδέχονται με θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα τους εθελοντές διασώστες, λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη.

«Οι εθελοντές μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη βίωσαν πριν λίγο αυτό που αποτυπώνεται στο βίντεο. Αυτές ακριβώς είναι οι στιγμές που τα σύνορα παύουν να χωρίζουν τους λαούς. Ευχαριστούμε, αδέρφια», αναφέρει στην ανάρτησή της η ΕΟΔ.

Συνολικά, η ΕΟΔ επιχείρησε σε 13 κτίρια που είχαν καταρρεύσει, λειτουργώντας πάντα υπό τις οδηγίες της τουρκικής AFAD

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι υποστήριξαν και βοήθησαν την αποστολή μας και ειδικά το Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, τον Πρόξενο Εφέ Τζεϊλάν και την Gökçe Över, την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, την Turkish Airlines, το Propeller Club Πειραιά, την εταιρεία Stone Group International και το Σύλλογο Εργαζομένων ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας για την οικονομική ενίσχυση, το μεγάλο μας χορηγό στην ΕΟΔ εδώ και πολλά χρόνια, την Aegean, και όλους τους απλούς πολίτες που ήταν δίπλα μας. Επίσης, ευχαριστούμε από καρδιάς τους ανθρώπους της AFAD, της Τούρκικης Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων, για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη και όλους τους κατοίκους της Αντιγιαμάν για την αγάπη που εισέπραξαν οι εθελοντές μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.