Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 10:08
Άλλες Ειδήσεις

«Επεσαν» οι υπογραφές για το 5G






Ξεκινά και επίσημα σήμερα η νέα τεχνολογική εποχή για την Ελλάδα, η οποία τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη εκείνων στις οποίες αναπτύσσονται πρώτα τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, καθώς λίγο πριν σε ειδική τελετή, η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), «έπεσαν» οι υπογραφές των συμβάσεων για την χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για 5G.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος επεσήμανε ότι αυτή είναι η αρχή για τα πρώτα δίκτυα πραγμάτων στη χώρα που θα παράσχουν τις προϋποθέσεις για σύνθετες, προχωρημένες εφαρμογές, όπως η αυτόνομη οδήγηση.

Επεσήμανε επίσης ότι τα δίκτυα 5G δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των υπόλοιπων δομών και ιδιαίτερα του δικτύου οπτικών ινών. «Ως εκ τούτου η σύγκλιση των δικτύων οπτικών ινών με το 5G είναι ο αμέσως επόμενος στόχος μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι από την δημοπρασία των συχνοτήτων εισέρρευσε στα ταμεία του Δημοσίου τίμημα μεγαλύτερο των 372 εκατομμυρίων ευρώ από τους τρεις παρόχους, ενώ όπως επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε βάθος δεκαετίας τα δίκτυα 5ης γενιάς και οι εφαρμογές που θα τα ακολουθήσουν σε όλους τους κλάδους θα δημιουργήσουν 69.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η προστιθέμενη αξία τους στην οικονομία θα φτάσει έως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον σχεδιασμό του διαγωνισμού καινοτόμο καθώς για πρώτη φορά δημοπρατήθηκαν μαζί τέσσερις μπάντες συχνοτήτων για πρώτη φορά.

Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προηγήθηκε, δημοπρατήθηκε σχεδόν όλο το φάσμα των διαθέσιμων συχνοτήτων, αλλά ένα μέρος τους διακρατήθηκε, για να παραχωρηθεί χωρίς κόστος σε πανεπιστήμια, σε start up, σε δημιουργικά κέντρα. Παράλληλα ποσοστό 25% των τελών που θα καταβάλουν οι πάροχοι για το 5G θα κατευθυνθεί στο ταμείο «Φαιστός», ένα καινούργιο ταμείο το οποίο δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων με αντικείμενο εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στα νέα δίκτυα.

Ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι ο Ομιλος ΟΤΕ έχει ήδη καταβάλει 123 εκατομμύρια ευρώ για το φάσμα, επένδυση χωριστή από τον προυπολογισμό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επενδυθούν σε βάθος τετραετίας για υπερσύγχρονες υποδομές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Αναφερόμενος στο δίκτυο 5G, τόνισε ότι η Cosmote ήδη το λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με ταχύτητες έως 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα αδειοδότησης κεραιών, τόνισε ότι «όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία αδειοδότησης, τοσο πιο γρήγορα θα αναπτύξουμε το δίκτυο 5G.

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή διότι αυτή η τεχνολογική αλλαγή δεν έρχεται μόνο για να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αλλά για να μεταβάλει ριζικά το οικονομικό μοντέλο των χωρών που αναπτύσσουν δίκτυα 5G. Θα μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης. Σημείωσε πως η εταιρία κατέβαλε 130 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του φάσματος και έχει ένα επενδυτικό πλάνο, το οποίο θα κεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ υπενθύμισε ότι ένα χρόνο πριν είχε πραγματοποιήσει τις πρώτες πιλοτικές εφαρμογές 5G στη μετακίνηση, την τηλειατρική και την τηλεκπαίδευση.

«Σήμερα γίνεται κάτι σπάνιο. Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυα 5G μαζί με άλλες πολύ πιο προηγμένες τεχολογικά και οικονομικά χώρες και γίνεται το πρώτο βημα για την ψηφιακή σύγκλιση», υπογράμμισε ο κ. Ζαρκαλής. Επανέλαβε επίσης ότι η Wind θα επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ στην 5ετία σε υποδομές νέας γενιάς στην κινητή και τη σταθερή.

 

 

 

Πηγή: ethnos.gr