Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024 23:08
ΥΓΕΙΑ

Ελπίδες για τη μάχη κατά του καρκίνου: Δοκιμάστηκε επαναστατικός ιός που συρρικνώνει κακοήθεις όγκους


Στη δοκιμή για πρώτη φορά σε άνθρωπο ενός «επαναστατικού ιού» που σκοτώνει τον καρκίνο προχώρησαν επιστήμονες.

Είχαν προηγηθεί επιτυχημένες δοκιμές σε ζώα, οι οποίες έδειξαν ότι μπορεί να συρρικνώσει κακοήθεις όγκους στους πνεύμονες, στο στήθος, στις ωοθήκες και το πάγκρεας.

Ο ιός αυτός, γνωστός ως Vaxinia, τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να μολύνει καρκινικά κύτταρα, να αναπαράγεται σε αυτά και να τα σκοτώνει, χωρίς να επηρεάζει υγιή κύτταρα.

Μολονότι άλλες ανοσοθεραπείες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε ορισμένους τύπους καρκίνου, οι ασθενείς συχνά υποτροπιάζουν και τελικά σταματούν να ανταποκρίνονται ή αναπτύσσουν αντίσταση σε αυτή τη μορφή θεραπείας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αντίθετα ο ιός Vaxinia μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και να αυξήσει το επίπεδο στους όγκους μιας πρωτεΐνηςμ που ονομάζεται PD-L1, καθιστώντας την ανοσοθεραπεία πιο αποτελεσματική κατά του καρκίνου. Ο Vaxinia (το πλήρες όνομά του είναι CF33-hNIS VAXINIA) είναι ένας «ογκολυτικός» ιός που απαντάται στη φύση και έχει τροποποιηθεί γενετικώς ειδικά για να καταπολεμά τον καρκίνο.

Τι έδειξαν οι ως τώρα έρευνες

Τον ιό αυτό αναπτύσσει η αυστραλιανή Imugene Limited, που ειδικεύεται σε νέες θεραπείες οι οποίες ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου, σε συνεργασία με την City of Hope, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας για τον καρκίνο.

«Η προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι οι ογκολυτικοί ιοί μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανταποκριθεί και να σκοτώσει τον καρκίνο, καθώς και να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται περισσότερο σε άλλες ανοσοθεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων σημείων ελέγχου», δήλωσε ο Daneng Li, κύριος ερευνητής και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας & Θεραπευτικής Έρευνας της City of Hope. «Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δύναμη της ανοσοθεραπείας και πιστεύουμε ότι το CF33-hNIS έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας στη μάχη τους με τον καρκίνο».

Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του ιού που σκοτώνει τον καρκίνο

Στην πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής αναμένεται να μετάσχουν εκατό ασθενείς του καρκίνου με μεταστατικούς ή συμπαγείς κακοήθεις όγκους σε δέκα σημεία στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ και αναμένεται να διαρκέσει περί τα δύο χρόνια.

Οι ασθενείς θα ξεκινήσουν τη δοκιμή λαμβάνοντας μια χαμηλή δόση του Vaxinia είτε με ενέσιμου μορφή κατευθείαν στους καρκινικούς όγκους ή ενδοφλεβίως. Όταν επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του Vaxinia, ορισμένοι εκ των ασθενών θα λάβουν και το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab – ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, που βελτιώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά καρκινογόνα κύτταρα.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr