Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023 09:23
Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: «Σαρώνει» ο Ερντογάν σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Turkish President Tayyip Erdogan votes at a polling station during the second round of the presidential election in Istanbul, Turkey May 28, 2023. REUTERS/Murad Sezer/Pool

Τεράστιο είναι το προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο να επανεκλέγεται για άλλα πέντε χρόνια.

Με καταμετρημένο το 50,67% των ψήφων, ο Ερντογάν λαμβάνει το 56,36%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 43,64%. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Middle East Eye, η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει το 80% (αυτή τη στιγμή είναι στο 84,72%).

Δείτε τα αποτελέσματα

Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο η συμμετοχή έφτασε στο 88,84%, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε λάβει 49,52% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε συγκεντρώσει το 44,88%.

Επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά

Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά πριν από τις σημερινές εκλογές που θεωρούσαν ως απόλυτο φαβορί τον Τούρκο πρόεδρο, αν και δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

  •  Δείτε live τη ροή των αποτελεσμάτων μετά τις 18:30 εδώ

Την ευρεία νίκη του Ερντογάν είχαν δείξει και τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα που είχαν κυκλοφορήσει σε διεθνή ΜΜΕ και στο Twitter.

Θυμίζουμε ότι σήμερα δεν υπήρχε επίσημο exit poll στην Τουρκία, ενώ άτυπα exit polls ανέφεραν ότι το αποτέλεσμα θα είναι 52,4% υπέρ του Ερντογάν και 47,5% για τον Κιλιτσντάρογλου.

Ωστόσο, με βάση την καταμέτρηση, η διαφορά ανάμεσα στους δύο αντιπάλους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η ανάρτηση Ερντογάν μετά το κλείσιμο των καλπών

Ανάρτηση με την οποία καλούσε τους εκλογικούς αντιπροσώπους να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχει κάποιο παρατράγουδο με τις κάλπες έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένα λεπτό μετά που ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία.

«Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μας», τόνισε ο Ερντογάν.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com