MobileΒόλοςΤοπικά

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΟΕΒΕΜ – Εμπορικού Συλλόγου στον Άγιο Νικόλαο
Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις 6μμ αύριο Τετάρτη στον Άγιο Νικόλαο η ΟΕΒΕΜ, η ΟΕΒΕ Μαγνησίας και Β. Σποράδων, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Ν. Ιωνίας «Ο Άγιος Χριστόφορος», το Σωματείο Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ν. Μαγνησίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιομηχανικών Ειδών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών.

Οι φορείς πραγματοποιούν την συγκέντρωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια, την ενεργειακή και οικονομική κρίση, που σε συνδυασμό με την λήψη κατάλληλων δραστικών μέτρων, πλήττουν σοβαρά τις μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τον εμπορικό κλάδο εν γένει.

Όπως σχολιάζουν, επιχειρήσεις οδηγούνται στο λουκέτο η μία μετά την άλλη, ενώ τα μέτρα υπό την μορφή επιδομάτων είναι ανεπαρκή. Προκειμένου να μπει ένα τέλος, ζητούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης.

«Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην αυριανή μέρα πανελλαδικής κινητοποιήσης διαμαρτυρόμενοι για τον ανεπαρκή σχεδιασμό και την έλλειψη μέτρων στήριξης στις μικρές επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και για την καλπάζουσα ακρίβεια που μαστίζει την χώρα.» σχολίασε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, κ. Δώρα Καναβίτσα.

«Πολλές επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει υπέρογκα για το μέγεθος τους χρέη και δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Προερχόμαστε μέσα από μνημόνια, από υγειονομική κρίση και τώρα αντιμετωπίζουμε μια ενεργειακή κρίση, η οποία εν μέσω του χειμώνα που έρχεται θα γονατίσει και θα κλείσει πολλούς επαγγελματίες.

Τα μέτρα τα όποια πάρθηκαν είναι επί το πλείστον επιδοματικά και στηρίζονται σε μια ανάπτυξη της τάξεως 6%, την οποία εμείς δεν έχουμε δει ακόμη. Τον επόμενο χρόνο που η ανάπτυξη αναμένεται να πέσει στο 1%, θα έχουν πρόβλημα και αυτά τα επιδοματικά μέτρα.

Όπως καταλαβαίνετε δεχόμαστε πιέσεις από όλες τις πλευρές γι αυτό και όλοι μαζί οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι αύριο το απόγευμα στις 18:00 θα ενώσουμε την φωνή μας για να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε μέτρα στήριξης.» συμπλήρωσε η ίδια.

Κάλεσμα στην συγκέντρωση απεύθυνε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Απόστολος Οντόπουλος «Η κινητοποίηση και η διαμαρτυρία μας είναι μονόδρομος.»

Όπως σχολίασε «Το εμπόριο αυτήν την στιγμή διανύει μια πάρα πολύ άσχημη περίοδο. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, μετά από capital controls και μετά από 2 χρόνια κλειστά καταστήματα στην πανδημία, έρχεται τώρα η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός να δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα και υποχρεώσεις που δεν μπορούμε αυτήν την στιγμή να εξυπηρετήσουμε»

Την συμπαράσταση του σε όλους τους συναδέλφους που μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό δήλωσε και ο κ. Κωνσταντίνος Τσουράπας, πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαγνησίας και Σποράδων και πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Μαγνησίας, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. «Η κρίση αυτή ξεκινά πλήττοντας τα Ελληνικά νοικοκυριά και επεκτείνεται αναπόδραστα και στις επιχειρήσεις»σχολίασε, τονίζοντας πως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατακόρυφα και λόγω των υψηλών τιμών του ρεύματος.

Παρούσα και η κ. Στεφανία Τζοάνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Ειδών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών, η οποία μετέφερε την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι απασχολούμενοι στον κλάδο, οι οποίοι, όπως περιέγραψε, «έχουν χάσει τον ύπνο τους».

«Απο το 2012 βλέπω πανελλαδικά με λύπη μου συναδέλφους των λαικών αγορών να αφανίζονται γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλα μέτρα στήριξης και δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί δεν ορίζονται μέρες λειτουργίας. Μας αφαιρούν με τα νομοσχέδια ακόμη και τις ημέρες λειτουργίας.Φορολογούμαστε για 26 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ δουλεύουμε πολύ λιγότερες. Πως θα μπορεί ένας έμπορος να πουλήσει φτηνά όταν αυξάνεται το κόστος παραγωγής; Μοιραία πηγαίνουμε προς την καταστροφή», σχολίασε.

Σχετικά με τη μη συμμετοχή του ΟΕΒΕΜ και των υπόλοιπων φορέων στην κοινή πρωινή συγκέντρωση αύριο στην Πλατεία Ελευθερίας,  για την οποία άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς έκαναν λόγο ως «διασπαστική» ηκ. Δώρα Καναβίτσα εξήγησε:

«Η κίνησή μας δεν είναι διασπαστική, είναι απλά αυτή τη φορά διαφορετική. Στις προηγούμενες κινητοποιήσεις συμμετείχαμε μαζί με όλους τους άλλους φορείς με το ΕΚΒ και την ΑΔΕΔΥ σε κοινή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκεί είδαμε ότι ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται, δεν μας ακολουθεί, ο Τύπος έλεγε για ισχνή συμμετοχή. Σκεφτήκαμε να δώσουμε στους συναδέλφους μας την δυνατότητα εφόσον το πρωί δεν μπορούν να αφήσουν τις δουλειές τους να παρευρεθούν σε μια απογευματινή εκδήλωση κι εκεί να διεκδικήσουν, να φωνάξουν και να συμμετέχουν. Αυτό ήταν το σκεπτικό μας και βάση αυτού κινηθήκαμε σε μια διαφορετική μορφή εκδήλωσης».

Συμπληρώνοντας, ο κ. Οντόπουλος τόνισε σχετικά«Όταν κάποιος θέλει να πορευθεί σε μια κοινή πορεία με άλλα σωματεία κάνει κάλεσμα σε επίπεδο ΔΣ και γενικότερα χαράζει μια κοινή στρατηγική. Μέχρι και χθες δεν είχαμε καμία ενόχληση επίσημα από τους συγκεκριμένους φορείς»

Σε ερώτηση αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» η κ. Καναβιτσα σχολίασε «Το βλέπουμε όπως οι υπόλοιποι καταναλωτές – είναι μια ψευδαίσθηση. Η τιμή των προϊόντων δεν είναι χαμηλή, απλά μένει σταθερή στα ύψη»
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com