Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:02
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Ψάχνουν ελαφρυντικά για να γλιτώσουν τη φυλακή






Τα τελευταία τους νομικά όπλα για να κρατηθούν εκτός φυλακής ρίχνουν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι -κατά περίπτωση- για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση που είχε ενδυθεί τον κοινοβουλευτικό μανδύα. Αν και οι ίδιοι δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, τακτική που ακολούθησε η συντριπτική τους πλειονότητα στην ακροαματική διαδικασία των πεντέμισι χρόνων, οι συνήγοροί τους στις αγορεύσεις τους ζητούν ελαφρυντικά για τους πελάτες τους.

Μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής, όσοι κρίθηκαν ένοχοι άρχισαν να ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών, φτάνοντας να υποστηρίξουν ότι δεν είχαν άλλη σχέση με τη Χρυσή Αυγή, πέρα από το γεγονός ότι … είχαν εκλεγεί βουλευτές της. Αλλος, μάλιστα, υποστήριξε ότι κάνει φιλανθρωπίες και ήταν εθελοντής πυροσβέστης για να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης. Οι αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίζονται έως αυτή την ώρα και όσοι έχουν ήδη αναπτύξει τα επιχειρήματά τους έχουν επικαλεσθεί σχεδόν το σύνολο των ελαφρυντικών που προβλέπει ο ποινικός κώδικας.

Ειδικότερα, για τον Μιχ. Αρβανίτη που είχε εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή στην Αχαϊα, ο δικηγόρος του ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Όπως είπε, ο Μιχ. Αρβανίτης είναι δικηγόρος, αξιοσέβαστος και αν το 2012 δεν είχε εκλέγει βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν θα ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων. Το ίδιο ελαφρυντικό ζητήθηκε και για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο. «Εξελέγη και αυτός βουλευτής Μαγνησίας γι’ αυτό και βρέθηκε κατηγορούμενος», ανέφερε ο συνήγορός του. Επίσης οι συνήγοροι του Ηλιόπουλου ζήτησαν να αναγνωριστεί στον εντολέα τους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.

Η υπεράσπιση του Γεωργίου Γερμενή – αποκαλούμενου Καιάδα – ζήτησε να του αναγνωριστούν τρία συνολικά ελαφρυντικά με πρώτο εκείνο του σύννομου βίου. «Από πουθενά δεν προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε προβεί σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη ή είχε παραβατική συμπεριφορά», είπε η συνήγορος του στο δικαστήριο. Ακόμη ζητήθηκε ελαφρυντικό για μετέπειτα καλή συμπεριφορά και για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

O πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Για την Ελένη Ζαρούλια ζητήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. «Είναι μητέρα ενός παιδιού, δεν έδωσε ποτέ αφορμή έχει λευκό ποινικό μητρώο, όλες οι δραστηριότητες της είναι σύννομες», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της. «Ποτέ δεν ζήτησε οποιαδήποτε αντάλλαγμα. Η κυρία Ζαρούλια βρέθηκε εδώ μόνο για μια ομιλία της στη Βουλή» τόνισε ακόμη η υπεράσπιση της συζύγου του Νικ. Μιχαλολιάκου. Επίσης ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη που κρίθηκε ένοχος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Η δικαστική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παπά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές:

Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
Πολύβιος Ζησιμόπουλος,
Αντώνης Γρέγος,
Νικόλαος Μίχος,
Νικόλαος Κούζηλος,
Κωνσταντίνος Μπαρμαρούσης,
Ευστάθιος Μπούκουρας,
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος,
Μιχάλης Αρβανίτης,
Ελένη Ζαρούλια και
Δημήτριος Κουκούτσης.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και Περάματος Αναστάσιος Πανταζής.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr