Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 01:03
ΥΓΕΙΑ

Έχετε πυρετό; Γιατί είναι λάθος κίνηση η λήψη αντιπυρετικού – Τι να κάνετε


Μια σχετικά πρόσφατη αμερικανική δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επεσήμανε ότι, παρότι οι γονείς γνωρίζουν ότι ο χαμηλός πυρετός βοηθά τον οργανισμό του παιδιού να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, ένας στους τρεις θα έδινε φάρμακα για να πέσει ο πυρετός, ακόμα κι αν δεν είχε ξεπεράσει τους 38°C. Μια νεότερη, όμως, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ενισχύει τα στοιχεία για την σημασία του χαμηλού πυρετού ως προς την καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, μετά από μελέτη που διενέργησαν σε ψάρια, διαπίστωσαν ότι ο μέτριος πυρετός (όχι δηλαδή υψηλότερος από 38,5°C) συνέβαλε στην ταχύτερη ανάρρωσή τους, στον έλεγχο της φλεγμονής και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών.

«Αφήσαμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της και τελικά είχαμε θετικά αποτελέσματα» αναφέρει σχετικά ο ανοσολόγος Daniel Barreda, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Γεωπονικών, Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών και στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Ένας πυρετός που δεν είναι υψηλός θα «πέσει» και χωρίς κάποια φαρμακευτική ή άλλη παρέμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να τον προκαλέσει, αλλά και να τον περιορίσει με φυσικό τρόπο χωρίς φάρμακα, εξηγεί ο δρ. Barreda.