MobileΒόλοςΤοπικά

Δήμος Βόλου: Διαγωνισμός για «έξυπνες στάσεις»

Διαγωνισμό για την εγκατάσταση 42 νέων στεγάστρων σε ισάριθμες στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, τα οποία θα λειτουργούν με ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, θα διαθέτουν θύρες USB για την φόρτιση smart συσκευών, wifi ακόμη και «έξυπνους» κάδους απορριμμάτων που θα δείχνουν πότε είναι γεμάτοι(!) διενεργεί ο Δήμος Βόλου.

Το έργο πήρε «πράσινο φως» για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 192.820 ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκαν η μελέτη και οι όροι του ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού μέσω του οποίου θα προκύψει ο ανάδοχος που θα αναλάβει να μετατρέψει στάσεις λεωφορείων σε… έξυπνες.

Τα στέγαστρα θα έχουν μήκος 4,10μ. αλλά το πλάτος τους θα διαφέρει ανάλογα με το πλάτος του πεζοδρομίου. Στον Δήμο Βόλου λειτουργούν 16 εγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες εξυπηρετούνται από 360 στάσεις εξυπηρέτησης επιβατών, εκ των οποίων οι 103 διαθέτουν στέγαστρο. Μετά από αυτοψίες στις οποίες προέβη η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου Α.Ε. επελέγησαν 42 στάσεις σε κεντρικές περιοχές με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για την αναβάθμισή τους.

Τα στέγαστρα θα έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή και θα παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους χρήστες των αστικών συγκοινωνιών από τις καιρικές συνθήκες κατά τον χρόνο αναμονής τους ενώ θα εξασφαλίζουν την ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα διαθέτουν καθίσματα τουλάχιστον τριών θέσεων.

Θα εφαρμόζουν όμως και έξυπνα συστήματα: θα υπάρχει «έξυπνος» κάδος με ηλεκτρονική ένδειξη μόλις γεμίσει (!), θα διαθέτουν δύο θύρες USB για τη φόρτιση smart συσκευών, θα υπάρχει ενεργειακή αυτονομία μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, wifi και ηλεκτρονική πινακίδα η οποία θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τα δρομολόγια, τα κόμιστρα και τους χάρτες των διαδρομών. Παράλληλα το στέγαστρο θα φωτίζεται ενώ θα υπάρχει και χώρος για τη φιλοξενία διαφημιστικών μηνυμάτων.

Τα «έξυπνα» στέγαστρα θα εγκατασταθούν στις εξής στάσεις: Λαρίσης- Αθηνών, δύο στη Λ. Λαμπράκη (ΚΤΕΛ), δύο στα Παλαιά – Σιντριβάνι, δύο στη Λ. Λαμπράκη (Δημαρχείο), Ιάσονος – Σόλωνος, Ιάσονος – Τοπάλη, Ιάσονος – Τράπεζα Ελλάδος, Κύματα, Λ. Δημητριάδος – Μαυροκορδάτου, Λ. Δημητριάδος – Κουμουνδούρου, Δημητριάδος – Τοπάλη, Δημητριάδος – Παύλου Μελά, Δημητριάδος – Σόλωνος, Κ. Καρτάλη – Ερμού, Κ. Καρτάλη – Σωκράτους, Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά, Κ. Καρτάλη – Δ. Γεωργιάδου, Ιωλκού – κτίριο πρώην Νομαρχίας, Ιωλκού – Ρ. Φεραίου, Ιωλκού – Ερμού, δύο στη 2ας Νοεμβρίου (Δημαρχείο), 2ας Νοεμβρίου (Σκλαβενίτης), 2ας Νοεμβρίου (πρώην Υγειονομικό), 2ας Νοεμβρίου (ΑΝΑΣΣΑ), 2ας Νοεμβρίου (Βερτζίνης), 2ας Νοεμβρίου – Τράπεζα, δύο στη Λ. Ειρήνης – Καραμπατζάκη, αφετηρία Αναύρου γραμμή 1, αφετηρία Αναύρου γραμμή 3, δύο στην Πολυμέρη – Νοσοκομείο, Πολυμέρη – Φιλίππου, Πολυμέρη –Σαράφη, δύο στην Πολυμέρη – Βλαχάβα, Πολυμέρη –Κασσαβέτη, Πολυμέρη – Δεληγιώργη.

Αρχίζει η ανακατασκευή της Σπυρίδη

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Σπύρου Σπυρίδη, όπου οι κυβόλιθοι στο τμήμα της από Αλεξάνδρας έως και Ιάσονος, έχουν αποκολληθεί, παρουσιάζουν βυθίσεις ή σαμαράκια με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η οδική ασφάλεια. Για το έργο προϋπολογισμού 175.000 ευρώ διεξήχθη διαγωνισμός και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «S.S. CONSTRUCTION Ε.Ε.» (δ.τ.SARACI Ε.Ε.).

Δωρεά θερμικής κάμερας

Η οικονομική επιτροπή έκανε αποδεκτή δωρεά προς τον Δήμο Βόλου μια θερμικής κάμερας προκειμένου «να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».

Τη δωρεά έκανε ο Ηλίας Κολοβέτσιος εκ μέρους της εταιρείας C.E.O. KRONOS HOLDING , GMK MEDICAL.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ