Με την κατάθεση του καθηγητή ψυχιατρικής, Αθανάσιου Δουζένη, συνεχίστηκε σήμερα (17.07.2025) η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους.
Ο μάρτυρας είχε μνημόνιο συνεργασίας με το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού και ήταν θεράπων ιατρός του κατηγορούμενου μετά τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους.
«Ήταν ασθενής μου ο κατηγορούμενος… Είχε σοβαρή αυτοκτονικότητα και ο στόχος μας ήταν να τον διατηρήσουμε στη ζωή. Η εικόνα του ήταν ενός ανθρώπου που ήταν συντετριμμένος και δεν ήθελε να κρατηθεί στη ζωή.
Εμείς δεν έχουμε καμία εικόνα της δικογραφίας. Ανέφερε ο ίδιος ιστορικό πολυεξάντλησης. Σχημάτισα την εντύπωση ότι έχει και διαταραχή προσωπικότητας. Ανήκει στον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών. Παρουσιαζόταν ότι δε θέλει να ζει από τη στιγμή που έχει συμβεί αυτό το πράγμα. Έλεγε ότι δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν έλεγε αλήθεια ή ψέματα» είπε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Οταν λέει τι έκανα στο θέμα, σημαίνει ότι δεν είχε επίγνωση τι έκανε όταν τέλεσε την πράξη.
Μάρτυρας: Στη ψυχιατρική δυστυχώς η συχνότερη απάντηση είναι μπορεί.
Πρόεδρος: Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε κάνει κατανάλωση αλκοόλ και χάπια. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης;
Μάρτυρας: Μπορεί.
Πρόεδρος: Τι σημαίνει; Έχω τάσεις λιποθυμίας, θέλω να κοιμηθώ, είμαι υποτονικός;
Μάρτυρας: Ήταν σε θέση, είχε ικανότητα, να φτάσει, να οδηγήσει και να κάνει ό,τι έκανε και η απώλεια της συνείδησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν ζαλισμένος. Για αυτό δε θυμάται τι έκανε.
Πρόεδρος: Μπορούσε να οδηγήσει, να παρκάρει, να εντοπίσει το θύμα, να το χτυπήσει με το μαχαίρι και τρεις ώρες μετά θυμόταν τι έκανε. Τι ερμηνεία δίνετε;
Μάρτυρας: Δεν έχω εξήγηση. Υπάρχουν άνθρωποι που περιγράφουν ένα μπλακ αουτ. Δεν ξέρω εάν του συνέβη αυτό. Είναι μια κατάσταση στην οποία αυτόματες κινήσεις γίνονται, το νευρικό σύστημα λειτουργεί με αυτόματο πιλότο, παρόλα αυτά μια ανάμνηση έχει σβηστεί.
Πρόεδρος: Από τι πάσχει;
Μάρτυρας: Κατά πάσα πιθανότητα η διάγνωση ειναι αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Ανήκει στην ομάδα των ψυχικά ασθενειών.
Πρόεδρος: Δεν χαρακτηρίζεται ψυχοπαθής;
Μάρτυρας: Έχει ένα ψυχικό πρόβλημα.
Πρόεδρος: Σε ποια κατηγορία θα τον κατατάξετε; Έχει καταλογισμό; Έχει μειωμένο καταλογισμό; Ή τίποτα από τα δύο.
Μάρτυρας: Δεν νομίζω ότι η γνώμη μου έχει μεγάλη σημασία διότι είμαι θεράπων γιατρός. Συσσωρευτικά υπάρχουν ενδείξεις για μειωμένο καταλογισμό. Είχε συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη φορά την είχε χάσει, για αυτό έγινε η ανθρωποκτονία. Ψυχιατρικά είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει γνωστή ψυχοπαθολογία. Εμφανίζει στοιχεία διαταραχής προσωπικότητας, εξάρτηση, ενισχυμένη καχυποψία κακή διάθεση και αυτοκτονικότητα.
Οι ισχυρισμοί του μάρτυρα προκάλεσαν και τις πιεστικές ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας.
Εισαγγελέας: Από τι πάσχει;
Μάρτυρας: Από διαταραχή προσωπικότητας και κατάθλιψη.
Εισαγγελέας: Ένας άνθρωπος που έχει κατάθλιψη τεκμαίρεται ότι θα δώσει εγκληματική συμπεριφορά;
Μάρτυρας: Όχι, είναι κάτι το ακραίο δεν συμβαίνει συχνά. Το εάν έχει ή όχι μειωμένο καταλογισμό είναι μια απόφαση δικαστική. Είπα ότι η γνώμη μου είναι ως θεράποντα ιατρού. Είδα έναν άνθρωπο σε μεγάλη κατάθλιψη και συντετριμμένο ο οποίος δεν θυμόταν τίποτα από το περιστατικό.
Εισαγγελέας: Εδώ όπως σας είπε κυρία πρόεδρος έκανε μια σειρά από ενέργειες με σημαντικότερη για εμένα ότι έκρυψε το μαχαίρι.
Μάρτυρας: Όλα αυτά δείχνουν ότι ήξερε τι έκανε. Δυστυχώς την έπραξε με μεγάλη επιτυχία.
Εισαγγελέας: Θεωρείται ότι αδυνατούσε να διαγνώσει το άδικο της πράξης; Η πάθηση αυτή συνδέεται με την τέλεση της πράξης;
Μάρτυρας: Η ψυχιατρική θεωρεί ότι η δολοφονία και η αυτοκτονία είναι δύο όψεις ίδιου νομίσματος. Οι άνθρωποι με διαταραχή προσωπικότητας σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοκτονούν.
Εισαγγελέας: Πως καταλήξατε σε μειωμένο καταλογισμό;
Μάρτυρας: Αυτή είναι γνώμη μου.
Εισαγγελέας: Είστε καθηγητής ψυχιατρικής….έρχεστε και λέτε εδώ για μειωμένο καταλογισμό.
Μάρτυρας: Ναι, και αυτή είναι η άποψη μου.
Εισαγγελέας: Καλό τότε θα ήταν να μην καταθέτετε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε με μειωμένο καταλογισμό…Γιατί θέλησε να αυτοκτονήσει; Κατάλαβε ότι έκανε κάτι κακό;
Μάρτυρας: Εγώ το ερμηνεύω ότι «θέλω να πεθάνουμε μαζί».
Εισαγγελέας: Θέλω να πεθάνουμε μαζί γιατί έχω ψυχικές διαταραχές; Ή γιατί δε θέλω να ανήκεις σε κανέναν άλλον;
Μάρτυρας: Η άποψη μου είναι γιατί δεν θέλω να ανήκεις σε κανέναν άλλον.
Εισαγγελέας: Αυτό είναι ψυχική διαταραχή;
Μάρτυρας: Αυτό είναι μια ακραία έκφραση συναισθήματος. Κάποια στιγμή ο πατέρας της Κυριακής που παρακολουθούσε την κατάθεση αντέδρασε λέγοντας «στόμωσε το μαχαίρι από τις πέντε μαχαιριές γι αυτό δεν μπόρεσε να αυτοκτονήσει…».
Η υπεράσπιση διευκρίνησε ότι «δεν είχε διανοητική καθυστέρηση και η βούληση του επηρεάστηκε «από την ψυχική πάθηση σε συνδυασμό με τις ουσίες που είχε καταναλώσει…».