Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024 12:42
ΒόλοςΤοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Ηλεκτρική ενέργεια από λύματα!






Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τη λυματολάσπη του Βιολογικού, με στόχο την κάλυψη μέρους των αναγκών των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, προσανατολίζεται μέσα από έργο προϋπολογισμού 12,1 εκατ. ευρώ η ΔΕΥΑΜΒ.

Η προμελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ. Προβλέπεται η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας της λυματολάσπης του ΧΥΤΑ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οποίας θα μπορέσει να καλυφθεί ποσοστό 40% των αναγκών της λειτουργίας των ΕΕΛ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργο Τόρη, αυτή τη στιγμή, το τελικό προϊόν των ΕΕΛ, η λυματολάσπη, καταλήγει στον ΧΥΤΑ. Μέσω του έργου θα γίνεται περαιτέρω επεξεργασία της λυματολάσπης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα προκύπτει μέσα από τέσσερα στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο θα γίνεται αφυδάτωση της λυματολάσπης ώστε να περιέχει νερό σε ποσοστό 70% έως 80%. Στο δεύτερο στάδιο, θα γίνεται θερμική ξήρανση για τον περιορισμό του νερού σε ποσοστό 10%. Τα νερά που περισσεύουν θα πηγαίνουν στην είσοδο του Βιολογικού . Στο τρίτο στάδιο επεξεργασίας, η λυματολάσπη θα περνά μέσα από μονάδα αεριοποίησης, στην οποία η λάσπη θα μετατρέπεται σε αέριο. Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο θα γίνεται καθαρισμός του αερίου και μέσα από αυτό θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Από τον πρώτο χρόνο υπολογίζεται ότι θα παράγονται περί τις 7.000- 9.000 κιλοβατώρες την ημέρα. Σε βάθος 20ετίας, θα παράγονται από 10.000 έως 12.000 κιλοβατώρες ανά ημέρα και θα καλύπτεται το 40% των αναγκών των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το όφελος θα είναι διπλό σύμφωνα με τον κ. Τόρη, καθώς εκτός από την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας, θα μειωθεί και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα λειτουργίας των ΕΕΛ. Σήμερα, η λυματολάσπη καταλήγει στον ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ 6.000 τόνοι λυματολάσπης τον χρόνο. Με τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ μόλις δέκα τόνοι τον χρόνο.