Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024 19:15
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο μέτρων – Τι θα κρίνει το «καλάθι» Μητσοτάκη






Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Θεσσαλονίκη και στην ΔΕΘ, όπου το προσεχές Σάββατο (10.09.2022) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξετυλίξει το «κουβάρι» των παροχών. Σε ένα μεγάλο βαθμό ο κορμός των μέτρων έχει κλειδώσει, ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν αλλαγές στον κατάλογο των μέτρων.

Πολλά για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Κομισιόν, από τη στάση που θα ακολουθήσει η Ρωσία και βέβαια από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές θα αποτυπωθούν με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, αλλά και την πορεία τουριστικών και δημοσίων εσόδων.

Σε όλα τα παραπάνω θα υπάρξουν κάποιες σοβαρές απαντήσεις μέσα στην εβδομάδα και όπως είναι φυσιολογικό θα καθορίσουν σε ένα σημαντικό βαθμό το τελικό πακέτο.Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν, όπως είναι φυσιολογικό ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο του πακέτου και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή και ο άλλος με το ότι θέλει ο πρωθυπουργός να κρατήσει ως μυστικό έως την τελευταία στιγμή.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν κοστολογήσει κάθε μέτρο ξεχωριστά, έτσι ώστε στην περίπτωση που μπει κάποιο ή βγει κάποιο άλλο από τον σχετικό κατάλογο να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την επίπτωση που θα υπάρχει στην γενικότερη άσκηση.

Όπως άλλωστε έχει πει ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι». Κατά συνέπεια ναι μεν το πακέτο θα είναι γενναίο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χωρίς μέτρο και βέβαια δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν όλες οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στην λήψη των τελικών αποφάσεων καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα παρακάτω γεγονότα:

  1. Την προσεχή Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2022. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών και έτσι θα συντηρήσουν την πρόβλεψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022, θα είναι μία από την υψηλότερε στην Ευρωζώνη, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό.
  2. Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση. Ήδη μας έχει προϊδεάσει για αυτό η Eurostat, που ανακοίνωσε πληθωρισμό χαμηλότερη του Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που δείχνουν να φρενάρουν το «τέρας» του πληθωρισμού.
  3. Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον μήνα Αύγουστο. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον εν λόγω μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη έχει δημιουργηθεί.
  4. Ένα κομβικό στοιχείο για την λήψη των αποφάσεων είναι η επίδοση στον τουρισμό. Όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019 με τα έσοδα στα 18,2 δισ., μπορεί να καταρριφθεί και ο πήχης μπορεί να μπει υψηλότερα. Στο κυβερνητικό επιτελείο θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα εντός της προσεχούς εβδομάδος με ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου που αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα θετικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.
  5. Την προσεχή Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τον τρόπο τιθάσευσης του πληθωρισμού. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0,50% έως και 0,75%, ανάλογα με το πόσο ηχηρό μήνυμα θέλει να στείλει η Κεντρική Τράπεζα.
  6. Τέλος μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, με την Κομισιόν να δείχνει αποφασισμένη όσο ποτέ να βάλει φρένο σε αυτή την παράνοια των ανεξέλεγκτων τιμών.

Όλα τα παραπάνω θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, πάντα όπως ο ίδιος έχει δηλώσει με γνώμονα την παραδοχή ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι».