Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023 16:52
volosday.gr@gmail.com
Τοπικά

COCA-COLA: Αλλού οι εργαζόμενοι, αλλού οι συνδικαλιστές; – Οι εργαζόμενοι συζητούν με την εταιρία, ενώ οι συνδικαλιστές είναι στα…κάγκελα – Ακαρπη συνάντηση στην Αθήνα


Άκαρπη, ως αναμενόταν, αφού δεν είχε κληθεί να μετάσχει η διοίκηση της εταιρείας, απέβη η σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, στη διάρκεια της οποίας ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος περιορίστηκε να ακούσει τις απόψεις των συνδικαλιστών για την ανάγκη να μη μεταφερθεί το εργοστάσιο της COCA-COLA από το Βόλο στο Σχηματάρι.

Προβληματισμό, πάντως προκαλεί η πληροφορία, που έρχεται από την πλευρά της εταιρείας, ότι η πλειονότητα των εργαζομένων συμφώνησε στη μετακίνηση, κάτι που διαψεύδει ο πρόεδρος των Εργαζομένων που ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχουν κατ ιδίαν συναντήσεις.

 

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία βουλευτών της Μαγνησίας, του Προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων του εργοστασίου, του Προέδρου και του Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου Θεσσαλονίκης καθώς και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αναψυκτικών και Ποτών, ο υπουργός δήλωσε πως την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη θα καλέσει, σε νέα σύσκεψη, και την εταιρεία , ωστόσο οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπάρξει κοινή συνάντηση.

Από την πλευρά των μετεχόντων ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Στεργίου, δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στην διοίκηση της επιχείρησης να μεταφέρει «ούτε ένα καρφί», εν’ώαπό πλευράς Εργατικού Κέντρου ζητήθηκε στη νέα συνάντηση να μετάσχουν εκτός από την εταιρεία και τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

 

Κλείνουν συμφωνίες;

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της εταιρείας, με την οποία επικοινώνησε, του ανέφερε ότι από τους 87 συνολικά εργαζομένους το Βόλο, οι 50 ήδη συμφώνησαν να μεταφερθούν και να απασχοληθούν στις εγκαταστάσεις του Σχηματαρίου και οι περισσότεροι των υπολοίπων έχουν αποδεχθεί την αποχώρησή τους με διάφορες μορφές αποζημίωσης.

Τα στοχιεία αυτά αμφισβήτησε ση διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο στο Βόλο και καλούν τους εργαζομένους και τους υποβάλουν προτάσεις, ενώ τόνισε ότι τελικά όλα θα κριθούν στις 27 Νοεμβρίου , οπότε η εταιρεία θα προσπαθήσει να κλείσει το εργοστάσιο

 

Ψήφισμα του Δήμου Βόλου

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα, εξέδωσε για το θέμα το ακόλουθο ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του εργοστασίου στο Βόλου, που απαιτούν να μην κλείσει η βιομηχανική μονάδα και καλεί την κυβέρνηση να απαιτήσει να μην μεταφερθεί η βιομηχανική μονάδα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση και απαιτεί να μη μεταφερθεί η παραγωγική διαδικασία της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Σχηματάρι Βοιωτίας, που σημαίνει κλείσιμο του εργοστασίου στο Βόλο.

Η απόφαση του Ομίλου της Coca-Cola θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους όσο και για την τοπική κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία.

Με την ανακοίνωσή της η εταιρεία, πριν μερικές ημέρες, να κλείσει τη βιομηχανία στο Βόλο, εκβιάζει τους εργαζόμενους προτείνοντας τους δυο επιλογές: Είτε να «βρεθούν στο δρόμο» με το τέχνασμα της οικειοθελούς απόλυσης ή να «ξεσπιτωθούν» με τις οικογένειές τους, αποδεχόμενοι να εργαστούν στο Σχηματάρι, διαταράσσοντας με βαρβαρότητα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του εργοστασίου στο Βόλου, που απαιτούν να μην κλείσει η βιομηχανική μονάδα. Η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει αποφέρει τεράστια κέρδη στον όμιλο που ανήκει, ενώ η απαράδεκτη απόφαση για μεταφορά του εργοστασίου μας βρίσκει αντίθετους.

Καλούμε την κυβέρνηση να απαιτήσει να μην μεταφερθεί η βιομηχανική μονάδα. Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Και αναθέτει τις περαιτέρω ενέργειες στον κ. Δήμαρχο.

 
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com