Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές: κατά του αιτήματος 158, «παρών» 76 και «υπέρ» 36.
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην απορρίψουν τη δίωξη συναδέλφων τους για ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση του συνταγματικού τους καθήκοντος επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι το Κοινοβούλιο έχει μπει σε προβληματική τροχιά που παραπέμπει σε αίθουσα πρωτοδικείου. Παράλληλα, επαναφέρει «μαύρες» εποχές της Βουλής, κατά τις οποίες ακραίες δυνάμεις ζητούσαν ποινικές διώξεις και φυλακίσεις κατά όσων ψήφιζαν μνημόνια ή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Να σημειωθεί ότι το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας των 14 μελών της «γαλάζιας» ΚΟ που συμμετείχαν στις εργασίες της προανακριτικής διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους η κυρία Μαρία Καρυστιανού.
«Θεσμική παρεκτροπή»
Απαντώντας στο αίτημα, ο κ. Παναγής Καπάτος, πρόεδρος της προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο, είπε αρχικά: «Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι 14 βουλευτές συντάξαμε και ψηφίσαμε το πόρισμα της προανακριτικής. Ασκήσαμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο καθήκον μας. Ο βουλευτής δεν διώκεται για ψήφο που άσκησε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Είναι βασική διάταξη του Συντάγματος. Η ψήφος δεν μπορεί να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα. Η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν μπορεί να εκτρέπεται σε ποινική διαδικασία. Το πόρισμα που υπογράψαμε και ψηφίσαμε δεν ήταν πολιτική δήλωση. Ήταν τα συμπεράσματα έρευνας που κάναμε κατόπιν εντολής της Ολομέλειας. Η στοχοποίηση 14 βουλευτών σε μια απολύτως προβλεπόμενη διαδικασία συνιστά θεσμική παρεκτροπή. Το να διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο πορίσματος είναι σεβαστό, το να επιχειρεί την ποινική δίωξη του συντάκτη είναι αντιδημοκρατικό».
Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε μεν πως δεν πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» στο αίτημα άρσης ασυλίας. «Η παραβίαση του Συντάγματος δεν είναι βουλευτικό καθήκον. Δεν είναι εδώ μια υπόθεση έκφρασης γνώμης σε σχέση με ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι μια ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Οι συνάδελφοι έκαναν καταστρατήγηση του Συντάγματος. Έγινε επειδή δεν υπήρξε προκαταρκτική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ορθή καθοδήγηση στη Δικαιοσύνη», είπε.
«Άλλο η πολιτική διαφωνία, άλλο η ποινική διάσταση»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, υπενθύμισε πως τα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος προβλέπουν πως η έκφραση γνώμης και η ψήφος των βουλευτών δεν διώκεται. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ΝΔ απέρριψε αντίστοιχα αιτήματα κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο που έδωσαν στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Άλλο η πολιτική διαφωνία που έχουμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλο η ποινική διάσταση», είπε, για να εξηγήσει ότι η πολιτική διαφωνία των κομμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να ποινικοποιείται.
Απευθυνόμενος δε προς το ΠΑΣΟΚ είπε: «Πατάτε σε δύο βάρκες. Λέτε ότι δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή αλλά ψηφίζετε “παρών”. Πατάτε σε δυο βάρκες και πρέπει να προσέξετε να μην πέσετε».
Επεισόδιο Γεωργαντά – Κωνσταντοπούλου
Η συζήτηση για το αίτημα άρσης ασυλίας στιγματίστηκε και από το θερμό επεισόδιο μεταξύ του προεδρεύοντος της Ολομέλειας Γ. Γεωργαντά και της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η αιτία της σύγκρουσης ήταν η παραβίαση του χρόνου ομιλίας από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Μετά από διαδοχικές παρατηρήσεις του κ. Γεωργαντά, η κα Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από το βήμα καταγγέλλοντας φασισμό.
Γεωργαντάς: Σας παρακαλώ, κυρία πρόεδρε, έχετε φτάσει τα 20 λεπτά. Κανείς άλλος ομιλητής δεν έφτασε αυτό το χρόνο.
Κωνσταντοπούλου: Μην τραμπουκίζετε.
Γεωργαντάς: Τη συμμόρφωση στον Κανονισμό ζητώ.
Κωνσταντοπούλου: Σας ενόχλησε ότι η εισαγγελέας Λαμπρινάκου είναι θεία του Ξιφαρά. Εμάς η συνείδησή μας μάς επιβάλλει να ψηφίσουμε θετικά…
Γεωργαντάς: Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε και κατεβείτε.
Κωνσταντοπούλου: Δεν θα μου πείτε «κατεβείτε κάτω». Εσείς θα έπρεπε να έχετε κατεβεί ως εμπλεκόμενο μέλος.
Γεωργαντάς: Κανείς δεν είναι ξεχωριστό πρόσωπο μέσα στον ναό της Δημοκρατίας. Αν εσείς θεωρείτε ότι είστε, πείτε μας τι ακριβώς είστε.
Κωνσταντοπούλου: Καλούμε την ελληνική κοινωνία… Μην με εμποδίζετε να ολοκληρώσω τη φράση μου.
Γεωργαντάς: Εσείς θα το καθορίσετε; Μετά από 10 παρατηρήσεις του προεδρείου; Αν νομίζετε ότι είστε κάτι ξεχωριστό, να το πείτε. Πείτε την τελευταία σας φράση, σας παρακαλώ, και κλείστε.
Κωνσταντοπούλου: Η φράση είναι ότι είστε οι χειρότεροι φασίστες και ο φασισμός σας δεν θα περάσει… Οφείλετε να κατέβετε από την έδρα, κ. Γεωργαντά…