Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024 15:19
ΒόλοςΤοπικά

Απόφαση – ανάχωμα στα funds για ζευγάρι Βολιωτών






Πώς ένα νεαρό ζευγάρι Βολιωτών με δύο παιδιά έσωσε στο σπίτι του και παράλληλα το δάνειό του κουρεύτηκε κατά 60% – «Δεν είχαν δόλο οι δανειολήπτες», απεφάνθη το Ειρηνοδικείο

Μπορεί η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου να άναψε το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά, όμως η Δικαιοσύνη συνεχίζει να εκδίδει αποφάσεις που δικαιώνουν «κόκκινους» δανειολήπτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε δυσχερή θέση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δίνοντάς τους έτσι μία δεύτερη ευκαιρία.

Μία τέτοια απόφαση – «ανάχωμα», που δημιουργεί προσδοκίες ότι και άλλοι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα ένταξης στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εκδόθηκε πριν από λίγο διάστημα στο Ειρηνοδικείο Βόλου, για ένα νεαρό ζευγάρι Βολιωτών με δύο ανήλικα παιδιά, που εδώ και μήνες βίωνε τον Εφιάλτη των προειδοποιήσεων από fund ότι το σπίτι τους θα βγει στο σφυρί και η οικογένεια θα βρεθεί στον δρόμο.

Αγώνας δρόμου για ένταξη στα υπερχρεωμένα

Το ζευγάρι, που ήταν σε απόγνωση διότι κινδύνευε να χάσει το σπίτι του, απευθύνθηκε αρχικά στην Ενωση Καταναλωτών Εργαζομένων και αφού έλαβε την απαραίτητη ενημέρωση και στήριξη στα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσει προέβη στις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, ώστε να ενταχθεί στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο το οποίο με την απόφασή του άνοιξε τον δρόμο σε γενναίο «κούρεμα» του δανείου που είχε ο 39χρονος και η 37χρονη σύζυγός του, προστατεύοντας παράλληλα την κύρια κατοικία που διαμένουν οι ίδιοι με τα δύο ανήλικα παιδιά τους, αποφασίζοντας επίσης ότι το υπόλοιπο της οφειλής τους θα το καταβάλλουν σε δόσεις.

Ο 39χρονος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος όμως δεν έχει σταθερή εργασία, ενώ 37χρονη σύζυγός του παραμένει στην ανεργία πολλά χρόνια.

Το στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει το ζευγάρι για να ολοκληρώσει το σπίτι του είχε «κοκκινίσει».

Με το εισόδημα που κατάφερνε να εξασφαλίσει κάθε μήνα ο 39χρονος, δεν ήταν εφικτό να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Την ίδια ώρα, οι εισπρακτικές τον πίεζαν ασφυκτικά, μέχρι που ανακάλυψε ότι το δάνειο που είχε λάβει από συγκεκριμένη τράπεζα είχε πουληθεί σε άλλη τράπεζα, με την οποία το ζευγάρι υπέγραψε το 2013 αναπροσαρμογή σύμβασης χορήγησης του δανείου.

Το συνολικό ποσό της οφειλής έφτασε τα 120.000 ευρώ μαζί με τους τόκους.

Γενναίο «κούρεμα» και δεύτερη ευκαιρία

Το Ειρηνοδικείο με την απόφασή του «κούρεψε» το δάνειο από τις 120.000 ευρώ στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Παράλληλα όρισε τον χρόνο αποπληρωμής του ποσού αυτού σε 20 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη το χρέος που πρέπει να πληρώσει το ζευγάρι για να διασώσει το σπίτι του, με βάση την οικονομική του δυνατότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό της μηνιαίας δόσης στην Τράπεζα θα ανέρχεται στο ποσό των 206,12 ευρώ για 240 μήνες, ενώ οι δόσεις θα καταβάλλονται δίχως ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής.

Επίσης με βάση την απόφαση το ποσό αυτό της δόσης θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την πάροδο 37 μηνών, ενώ κατά τη διάρκεια των 36 μηνών θα καταβάλλεται το ποσό των 100 ευρώ, με το δικαστήριο να ορίζει ποσό 50 ευρώ για τον κάθε σύζυγο.

Τέλος, το δικαστήριο εξαίρεσε από την εκποίηση την κύρια κατοικία τους, ιδιοκτησίας του 39χρονου συζύγου.

«Δεν είχαν δόλο οι δανειολήπτες»

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ακόμη ότι το ζευγάρι που αιτήθηκε την ένταξή του στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περιήλθε δίχως δόλο σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Ελήφθη επίσης υπόψη ότι τα εισοδήματα που λαμβάνουν, το ύψος των χρεών τους, η οικονομική βοήθεια που δέχονται από τους συγγενείς τους καθώς και οι ανάγκες και τις δαπάνες διαβίωσής τους και τα έξοδα των παιδιών τους που αυξάνονται όσο μεγαλώνουν, ακόμη και αν εξασφαλίσουν σταθερή εργασία δεν πρόκειται να έχουν αποδοχές υψηλότερες των μηνιαίων δαπανών της οικογένειας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερες δόσεις ή γρηγορότερη αποπληρωμή του δανείου

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ